12.28ºC Chișinău
Vineri 22 martie 2019

Judecata l-a obligat pe istoricul Șevcenco să-i prezinte scuze lui Ostalep pentru că l-a învinuit de spionaj

 

Judecătoria sectorului Buiucani l-a obligat, la 5 martie, pe istoricul Ruslan Șevcenco să plătească peste 15 mii de lei și să prezinte scuze publice pentru insultele publicate în rețelele de socializare la adresa lui Valeriu Ostalep, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate. Pe pagina sa de Facebook, Șevcenco l-a numit pe Ostalep „agent plătit al Rusiei în Moldova”. Șevcenco a subliniat pentru NM că nu consideră ca fiind definitivă hotărârea judecății și deocamdată nu este pregătit să răspundă la întrebarea dacă va o contesta.

În luna august 2017, Ruslan Șevcenco a publicat pe pagina sa de facebook o postare intitulată „Agentul plătit al Rusiei în Moldova V. Ostalep îi condamnă pe stăpânii săi”. Istoricul l-a învinuit pe fostul viceministru al afacerilor externe, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate Valeriu Ostalep de colaborare cu serviciile speciale ruse. Cu această ocazie, Ostalep s-a adresat în judecată.

În consecință, la 5 martie, judecătoria sectorului Buiucani l-a obligat pe Șevcenco să prezinte scuze publice lui Ostalep și să posteze dezmințirea acestor cuvinte pe profilul său de facebook.

În hotărârea judecății, publicată pe pagina lui Valeriu Ostalep în rețeaua de socializare, este inclus textul comunicării pe care Șevcenco este obligat să-l publice.

Eu, Ruslan Șevcenco, în temeiul hotărârii judecății din 5 martie 2018, prezint scuzele de rigoare față de Valeriu Ostalep și dezmint afirmația mea publicată pe profilul de facebook la 3 august 2017, ora 22.31, prin care neîntemeiat l-am numit agent plătit al Rusiei. Confirm că afirmația respectivă este falsă și nu are nicio bază factologică” – așa trebuie să arate scuzele.

Instanța l-a obligat pe Șevcenco să-i plătească lui Ostalep prejudiciul moral în valoare de 7 mii de lei și cheltuielile de judecată de aproximativ 8 mii de lei. În total, conform hotărârii instanței, postarea scandaloasă de pe facebook îl va costa pe istoric 15 180 de lei.

Comentând hotărârea judecății, Ostalep a promis că o parte din bani îi va dona spitalului de psihiatrie. „Reamintesc că o parte din acești bani îi voi transmite spitalului de psihiatrie. Vă asigur că și în continuare, nicio prostie de acest gen nu va rămâne nepedepsită”, a preîntâmpinat Ostalep.

Anterior, într-o emisiune a postului Accent TV, Ostalep a declarat că va transmite o parte din bani spitalului de psihiatrie, unde, potrivit lui, „este locul lui Șevcenco”.

Ruslan Șevcenco a comunicat pentru NM că nu consideră hotărârea instanței de judecată ca fiind finală. El a adăugat că deocamdată nu este pregătit să răspundă la întrebarea dacă va contesta hotărârea judecății din 5 martie. „Deocamdată nu voi comenta. Recomand celor care se grăbesc să comenteze să nu se grăbească. Noi încă ne gândim, ce să facem mai departe. Problema nu este soluționată definitiv”, a declarat Șevcenco pentru NM.

 

Autor: Evghenii Ceban

Партнерские ссылки