16.68ºC Chișinău
Luni 22 aprilie 2019

"Jurnalismul cetățenesc îi permite individului să nu fie doar un spectator pasiv". Interviu cu Danu Marin, membru al echipei de implementare a proiectului Academia de Jurnalism Participativ

Jurnalismul participativ, cunoscut și ca „jurnalism cetățenesc”, este o formă de participare publică în care cetățenii joacă un rol activ în colectarea, raportarea, analiza și diseminarea noutăților și a informației de interes public. În dialog cu NM Danu Marin, membru ASIST și al echipei de implementare a proiectului Academia de Jurnalism Participativ explică, cine poate fi inclus in „jurnalismul cetățenesc” și care este diferența dintre jurnalismul clasic, cunoscut de toți, și cel participativ.

Explicați-ne, vă rog, cine poate fi inclus in „jurnalismul cetățenesc”?

Bloggeri, vloggeri, comentatori internet, precum și alți utilizatori care creează content și au o audiență online.

Care este diferența dintre jurnalismul classic, cunoscut de toți, și cel participativ?

Spre deosebire de jurnalismul tradițional, practicat de reporterii care activează la agențiile de știri sau la posturile de televiziune, jurnalismul cetățenesc nu are nevoie de o afiliere instituțională și nici de pregătire specială.

Jurnalismul participativ oferă posibilitatea fiecărei persoane dotată cu o camera și calculator să atragă atenția asupra unei probleme din societate, să sensibilizeze opinia publică cu privire la o cauză socială sau să relateze despre cazuri de corupție și fraude din sectorul public.

Datorită faptului că jurnalismul cetățenesc funcționează după un principiu descentralizat de distribuire a informației - peer-to-peer, oamenii pot liber să facă schimb de noutăți, cunoștințe și idei fără a fi influențați politic.

Danu, ce a contribuit la dezvoltarea acestui nou tip de jurnalism?

Primul factor este apariția Internetului și dezvoltarea tehnologiilor informaționale. Acestea au revoluționat modul în care comunicăm și facem schimb de experiențe. Datorită apariției smartphone-urilor și a noilor gadget-uri care sunt mereu la îndemână, s-a mărit brusc capacitatea fiecăruia dintre noi să înregistreze ceea ce se întâmplă în jur. Iar grație Internetului, putem publica și disemina această informație unui public larg într-un timp foarte scurt și implicând minimum de resurse. Acest fapt îi permite individului să nu fie doar un spectator pasiv, ci și un contribuabil activ la dezvoltarea comunității sale și a societății per ansamblu.

Un alt factor este scăderea încrederii în mass media și dorința a diversifica accesul la informație. Acest fapt este în special caracteristic țărilor în proces de tranziție unde încă nu s-a dezvoltat o tradiție de jurnalism independent, iar mass-media din sectorul privat adesea este utilizată ca un instrument de manipulare a opiniei publice. Din această cauză, avem canale media care promovează un anumit partid sau platformă politică, iar spațiul informațional este adesea o bătălie dintre cine și cum poate să “prezinte/învârte” o știre – în engleză este utilizat termenul de media spin.

Cum credeți, jurnalismul participativ poate avea efecte negative sau el reprezintă viitorul jurnalismului clasic?

Ca orice tip de activitate umană, jurnalismul participativ are atât elemente positive, cât și negative. Una dintre critici este faptul că jurnalismul cetățenesc este practicat de amatori care adesea nu sunt suficient de documentați, nu prezintă o informație completă și nu se conduc după un cod de etică.

De asemenea, jurnaliștii de ocazie nu întotdeauna produc știri neapărat de interes public, ci adesea content pe care putem să-l subscriem la presa galbenă – din categoria bârfelor de stradă, vedetă sau politician, cine cu cine s-a certat.

În final, un blogger/vlogger vestit poate deveni un activist sau troll politic, pierzându-și astfel independența și imparțialitatea. Din păcate, acest lucru se întâmpla și la noi, în Republica Moldova.

Dacă vorbim despre Republica Moldova, ce exemple de jurnalism cetățenesc avem?

În Republica Moldova, acest fenomen a apărut odată cu popularizarea internetului, în particular, în era tranziției de la internet dial-up la broadband. Cred că generațiile mai tinere nu cunosc acel zgomot de conectare la internet prin firul de la telefon.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de jurnalism cetățenesc au fost clip-urile video ale șoferilor care înregistrau interacțiunea lor cu Poliția Rutieră. Aceste spoturi au devenit extrem de populare pe platformele de video hosting precum YouTube sau Play.md, au evidențiat „cultura” de corupție în Poliția Rutieră, dar și au oferit șoferilor o modalitate de a lupta împotriva cazurilor de luare a mitei. Un al exemplu similar este inițiativa StopHam menită să educe șoferii nedisciplinați care parchează ilegal și împiedică deplasarea pietonilor.

De asemenea, jurnalismul cetățenesc a avut un rol important în mobilizarea cetățenilor la proteste și demonstrații publice. De exemplu, protestul din 2009 împotriva fraudării alegerilor a fost numit unul din primele exemple de “Revoluții Twitter” sau protestele anti-corupție din 2015-2016, care au adunat un număr record de oameni.

Jurnalismul participativ este un instrument de canalizare a spiritului de protest, dar și o modalitate de a sensibiliza opinia publica și de a promova o cauză socială. Aici sunt numeroase exemple, de la promovarea acțiunilor de salubrizare, înregistrarea cazurilor de corupție și încălcarea drepturilor omului până la mobilizarea cetățenilor în cazuri de urgență. Toate aceste lucruri sunt posibile cu ajutorul jurnalismului cetățenesc.

Ce sfat puteți oferi unui începător în jurnalism participativ?

Curajul și dorința de a face o schimbare spre bine ar trebui să fie motivația de bază. De asemenea, trebuie să conștientizăm că suntem responsabili pentru ceea ce scriem și publicăm și să menținem un standard de integritate pe parcursul activității. Desigur, nu trebuie să uitam de tehnologiile la îndemână, în special telefonul mobil sau PC-ul cu acces la internet.

În ce privește abilitățile tehnice, acestea pot fi dezvoltate pe parcurs, inclusiv cu ajutorul unor cursuri de pregătire. Un astfel de curs cu denumirea de “Academy of Citizen Journalism” se lansează în Chișinău, în luna mai. Cursul este gratis și deschis pentru toți doritorii.

Pentru detalii:

Pagina Web

Pagina de înregistrare

Facebook

Партнерские ссылки