6.71ºC Chișinău
Luni 25 martie 2019

Kalinin îl acuză pe Dodon că ar beneficia de retrobonusuri de pe urma exporturilor în Rusia. Președinția reacționează

Liderul Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin, îl acuză pe președintele Igor Dodon de monopolizarea exporturilor de fructe în Rusia. Potrivit lui, de dreptul de a exporta în Rusia beneficiază în mare parte „companiile intermediare ce simpatizează” PSRM, nu producătorii locali. Președinția susține că acuzațiile lui Kalinin sunt stupide.

Președintele Partidului Regiunilor a menționat în cadrul unei conferințe de presă că socialiștii au profitat de embargoul introdus de Rusia în 2014 împotriva mărfurilor moldovenești, iar ulterior Igor Dodon a folosit această interdicție pentru a obține beneficii financiare. „(Igor Dodon – n.n.) împreună cu partenerul său de la Moscova fac lobby în vederea deschiderii pieței ruse pentru fructele moldovenești, dar numai pentru cei apropiați și pentru agenții economici care acceptă să-i plătească retrobonusuri”, a menționat Kalinin.

Potrivit lui, din 2015 până în 2018, lista companiilor exportatoare s-a extins, dar nu pe seama producătorilor, ci a „intermediarilor simpatizați” de șeful  statului. Kalinin a spus că doar 20% din cei trecuți în lista exportatorilor acceptați de Rusia sunt producători, restul 80% fiind intermediari.

„Pentru ca producătorii moldoveni să poată beneficia de dreptul de a exporta fructe în Rusia, pe lângă taxele oficiale, trebuie să achite neoficial încă 700-100 de dolari pentru fiecare TIR cu marfă”, a precizat Kalinin. Astfel, - a adăugat el, - de exemplu, în 2018, în Rusia, au fost exportate 15 mii de TIR-uri cu mere – prejudiciul suportat de producători fiind de 45 de mii de dolari. În schimb, intermediarii ar fi obținut un profit de 22,5 milioane de dolari. În acest fel, a spus Kalinin, intermediarii „culeg retrobonusuri pentru Dodon”.

O altă schemă descrisă de liderul Partidului Regiunilor ține de diminuarea valorii mărfii în vamă – prețul crescând după pătrunderea acesteia în Rusia. În rezultat, intermediarii restituie diferența, urmare a unor procese judiciare, din bugetul Rusiei – 400-500 de dolari pentru un TIR, iar banii i-ar împărți, potrivit lui Kalinin, Dodon și partenerii săi.

Consilierul președintelui responsabil de domeniul agroindustrial, Ion Perju, susține că „ceea ce spune Kalinin în privința monopolizării exporturilor spre Rusia este „pur și simplu stupid”. „Atunci când producătorii vor ieși public și vor face declarații asumate – se vor ocupa organele de anchetă, dar să comentez ceea ce spune Kalinin, este non-sens”, a reacționat Perju.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки