La Chișinău a mai fost demolat un monument de arhitectură. În locul lui vor apărea „apartamente luminoase” și „oficii spațioase”

La începutul lunii ianuarie, în centrul Chișinăului a mai fost demolat un monument de arhitectură. Autorizația pentru demolare a fost eliberată de Consiliul național al monumentelor istorice, care are misiunea de a proteja monumentele istorice și cele de arhitectură. Ion Ștefăniță, membru al consiliului, a explicat respectiva decizie prin faptul că această clădire se ruina și restaurarea ei ar fi fost imposibilă. Pentru arhitectul-șef al Chișinăului, demolarea monumentului a fost o noutate. În locul edificiului istoric va fi construit un complex cu „apartamente luminoase” și „oficii spațioase”.

Ce va fi în locul monumentului demolat

Casa de locuit cu două nivele, construită la sfârșitul secolului XIX, pe strada Columna 88, a fost demolată în primele zile ale lunii ianuarie. Despre aceasta au comunicat internauții, în rețelele sociale. Această clădire a fost inclusă în registrul monumentelor istorice de importanță locală din Chișinău.

Conform datelor de pe panoul informațional, instalat pe locul clădirii demolate, lucrările de aici vor fi efectuate de compania Alimconstruct Grup SRL, care aparține businessmanului Serghei Rădvan. Proiectul este intitulat „Reabilitarea clădirii […] și construcția obiectivului cu oficii și spații de agrement”. Lucrările de construcție sunt îndeplinite pe locul fostului monument de arhitectură și pe teritoriul adiacent de pe strada Columna 90. Pe panoul informațional mai este indicat că această companie a obținut autorizație pentru construcție la 5 septembrie 2018, iar în octombrie, și-a început deja lucrările.

1 of 2

Pe site-ul oficial al companiei este publicată schița viitorului complex care se va numi Old Town Residence. Complexul include un bloc cu cinci etaje, cu mansardă, în care, conform informației de pe site, vor fi „apartamente luminoase” și „oficii spațioase”. Iar anexa acestei clădiri, cu două nivele, va fi construită pe terenul monumentului demolat.

Menționăm că alături de noul șantier de construcții este situat complexul Old Town, construit de aceeași companie Alimconstruct Grup SRL.

Ce cred despre aceasta orășenii și specialiștii

Demolarea monumentului istoric i-a revoltat pe mulți internauți de pe rețelele sociale și pe specialiștii din domeniul arhitecturii și al urbanismului.

Arhitectul Mihail Orlov a publicat pe pagina sa de Facebook imagini ale monumentului, făcute cu doar câteva zile înainte de revelion și în primele zile din acest an, când clădirea a început să fie demolată.

 

 „Reabilitarea a început. Priviți aceste imagini. Iată ea, restaurarea în stil chișinăuian. Să demolezi, motivând prin faptul că monumentul este într-o stare deplorabilă, la care a fost adus în prealabil, lipsind părți din acoperiș și canale de scurgere, apoi să faci ceva nou, prezentând ca restaurare. Oare un asemenea oraș vechi, emasculat, lipsit de istorie, merită orășenii?”, s-a revoltat Orlov.

El a menționat că în oraș nu sunt atât de multe monumente de arhitectură bine păstrate, iar cu o asemenea atitudine față de restaurare, pot fi demolate aproape toate monumentele, „scuipând pe istoria orașului”.

Etnograful, Iurie Șveț, autorul site-ul Old Chisinau, i-a îndemnat pe orășeni să judece nu compania care a decis să câștige din construcția unui „nou fleac”, ci pe funcționarii responsabili de protecția monumentelor. El este sigur că „aici, adevărații criminali sunt oamenii de la putere”, care votează pentru demolarea monumentelor de arhitectură și permit construcția blocurilor în locul acestora.

 „Spre bucuria acestor funcționari, în asemenea situații, atenția publică este, de obicei, îndreptată spre o țintă greșită – spre același business. Și acești funcționari corupți, funcționari proști, funcționari care nu doresc sau nu pot lucra, așa și rămân pe planul doi sau trei sau chiar undeva în umbră. Deși una dintre rădăcinile de bază ale problemei sunt ei, acești oameni, așa-numitele `slugi ale poporului`”, a scris etnograful.

 

Ce răspund funcționarii

La revoltele orășenilor a reacționat consilierul municipal Chișinău Ion Ștefăniță, șeful Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și membrul Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Pe pagina sa de Facebook, el a scris că „obiectivul se ruina” și se afla într-o stare deplorabilă. Ștefăniță susține că acesta nu putea fi restaurat, din cauza „riscului de ase prăbuși”. Și a adăugat că decizia despre demolare a fost adoptată de către Consiliul Național al Monumentelor Istorice, conform art. 40 al Legii despre protecția monumentelor.

NM a constatat că această autoritate a aprobat demolarea casei de pe strada Columna 88 la ședința din 7 noiembrie 2018, adică după ce primăria a eliberat autorizație pentru construcție. Tot atunci, conform documentelor publicate, funcționarii au aprobat și proiectul de construcție în acest loc și pe terenul adiacent, pe care se află casa de locuit cu o parcare subterană.

Ștefăniță a comunicat pentru NM că legea permite să se construiască pe locul monumentului o clădire în același stil și de aceleași dimensiuni, numind acest lucru „reconstrucție”. Potrivit lui, Consiliul Național al Monumentelor Istorice a permis demolarea clădirii, pentru că „are prioritate viața oamenilor”, iar clădirea prezenta pericol. El a menționat că mai mult de 30 de ani, clădirea demolată se afla în paragină, iar demolarea ei a fost permisă în baza unei expertize tehnice, care a fost efectuată încă în anul 2009.

Consiliul Național al Monumentelor Istorice planifică să retragă statutul de monument și să permită demolarea a încă 17 construcții din zona istorică a Chișinăului, a mai spus Ștefăniță. Printre acestea – casa lui Iacob Ghinculov de pe strada București 71, clădirea de pe strada Lazo 12 și Moara Roșie. De asemenea, el a confirmat că „nimeni nu a retras” statutul de monument clădirii demolate de pe strada Columna 88.

Consiliul Național al Monumentelor Istorice este subordonat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Anume acesta legiferează deciziile Consiliului. NM a expediat ministerului un demers cu solicitarea de a comenta situația monumentului demolat. La momentul publicării acestui material, NM nu a primit răspunsul de la minister.

Arhitectul-șef al Chișinăului Sergiu Borozan a precizat pentru NM că primăria a eliberat pentru Alimconstruct Grup SRL autorizație pentru construcție pe două terenuri adiacente – Columna 88 și Columna 90. „Acolo unde este monumentul [pe strada Columna 88] va rămâne monumentul. Noi am oferit autorizație pentru reabilitarea sau reconstrucția acestuia. Deci, compania trebuie să aducă această clădire în stare normală”, a spus Borozan, precizând că noua clădire trebuie să fie construită doar pe strada Columna 90.

Informația despre faptul că monumentul de arhitectură a fost deja demolat a fost pentru Borozan o noutate. „Noi nu am permis demolarea monumentului. Monumentul trebuie să rămână. Probabil, Ministerul Culturii ar fi putut face ceva”, a presupus arhitectul-șef al Chișinăului.

Ce spune legea

În art. 40 al Legii despre protecția monumentelor, la care a făcut referire Ștefăniță, se menționează că „în cazuri excepționale”, când monumentul se află într-o stare cu totul deplorabilă, „el trebuie să fie conservat, iar cheltuielile pentru aceasta sunt acoperite de organizația interesată de demolare”. Astfel, legea nu presupune eventualitatea demolării. Conservarea înseamnă menținerea și consolidarea monumentului în starea în care el s-a păstrat.

Conform Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea Consiliului Național al Monumentelor Istorice, această autoritate nu este împuternicită să elibereze autorizații pentru demolarea clădirii care are statut de monument. Potrivit aceluiați Regulament, Consiliul eliberează recenzii la documente și proiecte doar în contextul și cu scopul „păstrării și/sau consolidării autenticității și integrității obiectivelor sau spațiilor construite cu statut de monumente protejate”.

În documentul respectiv mai scrie: Consiliul este obligat să elibereze recenziile sale ținând cont de stipulările documentelor naționale și internaționale (Consiliului Europei și UNESCO) în domeniul restaurării și protecției monumentelor. De exemplu, conform Convenției Consiliului Europei despre protecția patrimoniului arhitectural, pe care Moldova a ratificat-o în anul 2001, țara noastră și-a luat angajamentul „de a nu permite deteriorarea, ruinarea sau demolarea imobilului protejat”. Însuși statutul de monument subliniază imposibilitatea distrugerii lui.
 
Pe lângă aceasta, permițând demolarea unui monument istoric de importanță locală, Consiliul a neglijat decizia Consiliului Municipal Chișinău care, în anul 2014, a acordat acestei clădiri statut de monument protejat și l-a inclus în registrul municipal al monumentelor istorice protejate.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки