Lecțiile lui Zelenski. Patru concluzii ale alegeilor din Ucraina pentru Plahotniuc, Dodon, ACUM și Moldova

Showman-ul Vladimir Zelenski a obținut o victorie convingătoare la alegerile președintelui în Ucraina, acumulând aproximativ 73 la sută din voturi. În Moldova, prezența la alegerile ucrainene a fost mică, dar și aici, pentru Zelenski au votat peste 70%. Campania prezidențială a provocat un interes major în comunitatea politică și cea a experților din Moldova, dar și în societate în general. Editorialistul NM Evghenii Șolari a evidențiat principalele concluzii ale acestor alegeri pentru Moldova și pentru principalii actori politici din țară. Și le-a discutat cu președintele Institutului de Inițiative Strategice (IPIS) Andrei Popov.

1. Pentru Moldova

Se vor modifica relațiile dintre Moldova și Ucraina odată cu schimbarea președintelui? Încă în perioada campaniei electorale din Moldova, experții, în special cei apropiați guvernării, au vorbit destul de des despre acest subiect. Cele mai multe opinii se reduceau la faptul că, în comparație cu Petro Popoșenko, Vladimir Zelenski nu are nicio viziune referitoare la relațiile cu Moldova, el nu cunoaște specificul regional ș.a.

Au vorbit și despre factorul personal: Poroșenko este vechiul partener de afaceri al liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Mai târziu, când ambii au ajuns la guvernare în țările lor, relațiile de parteneriat s-au consolidat și la nivel politic înalt. Și acest lucru a influențat nivelul relațiilor dintre cele două state.

Într-adevăr, în ultimii ani, relațiile dintre Chișinău și Kiev la nivel guvernamental au devenit mai puternice ca niciodată. Acest lucru a fost observat și după frecvența contactelor bilaterale, și la nivel de comunicare și capacitate de negocieri în cazul unor subiecte controversate mai vechi. În procesul reglementării transnistrene, Kievul a devenit unul dintre cei mai înveterați aliați ai Chișinăului. De fapt, acest lucru s-a întâmplat după declanșarea războiului în estul Ucrainei, lucru perfect explicabil.

A fost oare decisiv anume „factorul personal Poroșenko” pentru relațiile dintre Chișinău și Kiev? Președintele IPIS Andrei Popov este de părere că nici pe departe nu este așa. Și să afirmăm că acum relațiile se vor deteriora, la fel, ar fi o exagerare.

Potrivit lui Andrei Popov, temelia pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Chișinău și Kiev a fost pusă în perioada anterioară, când s-a reușit reglementarea celor mai acute probleme, cum ar fi situația de la Palanca. Mai târziu, deja în perioada lui Poroșenko, după evenimentele din Crimeea și din estul Ucrainei, relațiile au ajuns pe o traiectorie pozitivă. Odată cu plecarea lui Poroșenko, nu există motive să ne așteptăm la înrăutățirea dinamicii, susține expertul.

Ba mai mult, Andrei Popov este de părere că odată cu venirea lui Zelenski, într-un anumit sens, linia politică ucraineană se va sincroniza din nou cu cea moldovenească. „Zelenski este un președinte deideologizat, care evită mesajele geopolitice dure și, în comparație cu Poroșenko, nu va deranja Moscova prin retorica sa. Aceasta este o versiune ucraineană a cursului moldovenesc „Pro-Moldova”, despre care, în ultimul timp, se vorbește atât de mult la Chișinău”, susține Andrei Popov.

În ce privește deciziile ce țin de personal și transformările în politica externă, în opinia expertului, nu trebuie să ne așteptăm la acțiuni bruște până la alegerile parlamentare din toamnă, care se vor desfășura în Ucraina. De aceea, nu are sens să așteptăm, deocamdată, schimbări în politica externă ucraineană în ce privește Moldova.

2. Pentru Plahotniuc

Așa cum s-a mai menționat, Vladimir Plahotniuc este vechiul partener al lui Poroșenko. Relațiile lor de afaceri și de prietenie erau construite încă până la venirea ambilor la guvernare. Apoi s-au consolidat și la nivel politic. Până nu demult, Plahotniuc nu numai că avea acces la cel mai înalt nivel al guvernării ucrainene pentru soluționarea oricăror probleme în Ucraina. Conducerea ucraineană mai și făcea lobby, foarte activ, în Occident, în favoarea intereselor guvernării moldovenești și ale lui Plahotniuc personal.

 „Un  diplomat european mi-a povestit că în vara anului 2017, la o întrevedere cu conducerea UE, Poroșenko, a dedicat, pe neașteptate, o mare parte a prânzului oficial, subiectului despre Moldova și lui Plahotniuc personal. În contextul votării în parlamentul Moldovei pentru sistemul electoral mixt, el îi convingea pe europeni că aceștia pot colabora cu Plahotniuc și îi convingea să renunțe la reacțiile dure la acțiunile autorităților moldovenești”, a menționat Andrei Popov.

Un subiect aparte îl constituie „serviciile” pe care cei doi parteneri le ofereau unul altuia. Este suficient să ne amintim cum autoritățile ucrainene l-au cedat Moldovei pe unul dintre cei mai puternici oponenți ai lui Plahotniuc – businessmanul Veaceslav Platon, o acțiune controversată din punct de vedere legal. Pentru aceasta, în regim de urgență și cu încălcarea a numeroase proceduri, lui Platon i-au retras cetățenia ucraineană și l-au transportat la Chișinău cu un charter special.

Odată cu plecarea lui Poroșenko, liderul Partidului Democrat din Moldova nu va mai avea acces direct la eșaloanele supreme ale guvernării ucrainene. „Pentru Plahotniuc, aceasta înseamnă un eșec sigur. Probabi, nici nu va avea probleme urgente cu noua guvernare ucraineană. Dar nici protecție politică la Kiev nu mai are”, mai spune Andrei Popov.

3. Pentru Dodon

Pentru Igor Dodon, victoria lui Vladimir Zelenski este, bineînțeles, o noutate bună. Și nu doar pentru că acesta vorbește mai mult în limba rusă sau că încearcă să evite retorica antirusă directă.

Dodon nu era în relații prea bune cu fosta guvernare din Ucraina. Din momentul în care a fost aleges președinte, în luna noiembrie 2016, Dodon și-a permis, în perioada campaniei, o declarație imprudentă referitoare la apartenența Crimeii teritoriului Rusiei, a fost, de facto, persona non grata în Ucraina.

În această perioadă, el nu s-a întâlnit niciodată cu președintele ucrainean, a fost ignorat de orice delegație sau funcționari din Ucraina care au fost la Chișinău. Nu a avut nicio întrevedere nici cu ambasadorul ucrainean.

Victoria lui Zelenski este pentru Dodon o șansă de a restabili aceste relații. Potrivit afirmațiilor lui Andrei Popov, un test important în acest sens va fi ceremonia de inaugurare a lui Zelenski: „Părții ucrainene îi va fi dificil să nu invite la inaugurare șeful statului vecin. Aceasta ar fi o încălcare a tradițiilor existente. Voronin a fost la inaugurarea lui Iușcenko, în anul 2005, Ghimpu – la cea a lui Ianukovici, în anul 2010, Timofti – la cea a lui Poroșenko, în anul 2014. Așa că pentru Dodon, inaugurarea este o șansă de a ieși din izolarea din partea Kievului”.

Este demonstrativ faptul că în mesajul de felicitare, președintele Moldovei i-a propus lui Zelenski să se gândească la organizarea unei întrevederi în timpul cel mai apropiat. „Deideologizarea și echilibrul politic pe care încearcă să-l construiască Zelenski se intersectează cumva cu vectorul „și-și”, pe care, de ceva timp, încearcă să-l promoveze Igor Dodon. Deci, Zelenski este, într-un anumit sens, ceea ce dorește să devină Dodon”, menționează expertul.

4. Pentru ACUM

Pentru opoziția de dreapta, victoria lui Vladimir Zelenski este un eveniment ambiguu. Acest lucru reiese din neuniformitatea blocului ACUM. Pentru o parte moderată a acestuia, pentru care în prim plan nu este geopolitica și „tancurile rusești”, ci lupta cu oligarhii, aceasta este, bineînțeles, o victorie. Pentru că aceasta este, în primul rând, pierderea lui Poroșenko, care este asociat cu Plahotniuc.

 „Oponentul lor principal, Plahotniuc, pierde un partener important. Iar pentru opoziția de dreapta care, în ultimii ani, a pierdut atât de des, acesta este un simbol și un exemplu semnificativ: Yes, we can! Împotrivirea este zadarnică!”, spune Andrei Popov.

Cu toate acestea, pentru partea radicală a celor de dreapta, Poroșenko – pro-occidental și antirus – este mai aproape de profilul lor decât Zelenski, pe care îl numeau un candidat aproape „pro-rus”.

Pentru segmentul mult mai geopolitizat al celor de dreapta, înfrângerea lui Poroșenko este mai degrabă o pierdere. „În interiorul blocului ACUM, acesta este un as în favoarea unui mesaj antioligarhic mai centrist, subliniază expertul. Adepții unei astfel de linii, văzând succesul lui Zelenski, pot afirma: iată cum se poate și cum trebuie de învins!”.

Chiar în dimineața de după alegeri, blocul ACUM l-a felicitat pe poporul ucrainean că acesta a votat împotriva corupției și a oligarhiei.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки