24.85ºC Chișinău
Luni 20 mai 2019

Lista lui Șor. Pe câți figuranți din raportul Kroll i-a trecut în parlament

Liderul Partidului „Șor”, primarul de Orhei și proaspătul deputat Ilan Șor neagă că a obținut bani din miliardul furat din băncile moldovenești, dimpotrivă, îi învinuiește pe alții de aceasta, scrie Bloomberg. Mai mult decât atât, răspunzând la întrebările publicației, Șor a declarat că este gata să sprijine procesul de urmărire a banilor furați, dacă jurnaliștii de la Bloomberg vor veni în Moldova. Între timp, extrasele din conturile bancare, pe care NewsMaker le are la dispoziție, demonstrează că o mare parte din mijloacele sustrase din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au fost spălate și atribuite de către unii candidați ai Partidului „Șor”, care au ajuns în parlament. Iar altă parte a banilor, posibil, a fost utilizată pentru campania electorală a partidului. Toți aceștia, la fel ca și Ilan Șor, figurează în raportul Kroll.

Învingător la alegerile parlamentare în circumscripția Orhei, Ilan Șor a declarat că nu a fost beneficiar al „furtului miliardului” din sistemul bancar al Moldovei. El vorbit despre aceasta răspunzând la întrebările transmise în scris de către publicația Bloomberg din SUA, în mesageria aplicației Whatsapp. Ba mai mult, Șor a propus să sprijine monitorizarea banilor furați, dacă jurnaliștii Bloomberg vor veni în Moldova. „Băieți, eu sunt gata să vă ajut, veniți și eu vă voi prezenta documentele, extrasele și numerele cecurilor bancare ale celor care au banii pe care voi nu-i puteți găsi”, a spus el.

Între timp, extrasele din conturile bancare ale ABLV Bank, care au fost transmise redacției NM de către Ion Crețu, avocatul businessmanului Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare, denotă că „miliardul” a fost furat din bănci prin intermediul companiilor lui Șor, al adjunctului său din partid Marina Tauber, al colegilor săi de partid Maria Albot și Veaceslav Lupov (Tauber și Albot ajung în parlament). Aceștia au luat credite de la băncile din care s-a furat miliardul, apoi, printr-un șir de tranzacții, au întors mijloacele pe conturile lor, cheltuindu-le, probabil, și pentru campania electorală. Iată doar câteva exemple ale circuitului mijloacelor financiare din miliardul furat.

Document by newsmakermd on Scribd

 

Ilan Șor

Potrivit datelor registrului agenților economici, până în anul 2015, Șor a condus compania Dufremol. În anul 2014, această companie a luat câteva credite de la Banca de Economii și Unibank, în sumă totală de 24,7 milioane de dolari și 56,1 milioane de euro. Dufremol a transferat aceste credite în offshorul Fidan Properpies. De exemplu, așa cum demonstrează extrasele din conturile ABLV Bank din Letonia (Anul trecut, aceasta a fost recunoscută, oficial, implicată în furtul miliardului și banca și-a declarat autolichidarea. – NM), în luna septembrie 2014, pe contul offshorului Fidan Properpies au ajuns 4 milioane de euro de la Dufremol.

Deja în lunile octombrie și noiembrie, operațiunile au fost inversate – Fidan Properpies a transferat peste 10 milioane de euro pe contul Dufremol, iar alte aproximativ 10 milioane de euro au ajuns la Dufremol de la Kalten House LP. Scopul indicat al transferurilor a fost îndeplinirea angajamentelor contractuale cu Duty Free Goods. În total, prin Dufremol, Șor a obținut peste 14 milioane de dolari și 82,8 milioane de euro.

Scopurile transferurilor nu sunt indicate întâmplător în tranzacții. În acest mod, s-a creat vizibilitatea legitimității creditelor și a atribuirii banilor, la fel, a fost tăinuită ilegalitatea provenienței lor.

Nu se știe dacă Dufremol figurează ca acuzat în dosarul penal al lui Șor despre escrocheria bancară, însă avocatul Ion Crețu presupune că implicarea companiei în toate aceste scheme demonstrează că ea trebuie să poarte răspundere penală și materială.

De menționat că această companie figurează în raportul financiar al Partidului „Șor”, conform căruia, la 25 ianuarie 2019, Dufremol a donat partidului 623 mii de lei. Alte 695 mii de lei au fost donate partidului la 11 februarie, de către compania D.F.N., al cărui fondator este Dufremol. La rubrica proveniența mijloacelor este indicat că banii sunt donați din profit. Între timp, compania D.F.N. a reușit să activeze un pic mai mult de o lună (a fost fondată la 28 decembrie 2018 – NM).

Reamintim că instanța primară l-a condamnat pe Șor la șapte ani și jumătate de închisoare în unul dintre cele două dosare deschise pe numele său, în legătură cu frauda bancară. În acest caz, procurorii l-au învinuit pe Șor de furtul sumei de aproximativ 5 miliarde de lei din cele trei bănci. Instanța însă a recunoscut dovezile furtului sumei de doar 2,7 miliarde de lei. Șor și avocații săi au contestat sentința și acum dosarul este examinat de Curtea de Apel.

Conform raportului Kroll, suma creditelor acordate de cele trei bănci în perioada 2012-2014 companiilor „grupului Șor” a constituit 13,4 miliarde de lei. Împrumuturile au fost înregistrate ca credite corporative și au fost spălate prin conturile bancare din Letonia.

Marina Tauber

Marina Tauber, care a câștigat alegerile în circumscripția nr. 19, a fost director al companiei Metal Trade Group, în perioada 20 aprilie 2012 – 8 septembrie 2015. În această perioadă, mai exact la 10 iulie 2013, compania a luat un credit de la Unibank în sumă de 10,5 milioane de lei. Scopul creditului care a fost indicat – achiziția garniturilor de metal. Compania a transferat o parte din banii din credit pe conturile offshorului Grouford Industries LP.

În lunile octombrie-decembrie 2013, Metal Trade Group a obținut de la compania offshore Torprom Universal LP peste 1,3 milioane de euro. În total, Metal Trade Group a obținut de la diferite companii offshore 4,1 milioane de euro.

Despre una dintre aceste operațiuni se menționează și în raportul Kroll. Conform raportului, la 18 noiembrie 2013, Tauber a împrumutat 4,6 milioane de lei de la compania Metal Trade Group, pe care o conducea, pentru a procura acțiuni ale Unibank. Cu trei zile înainte de aceasta, la 15 noiembrie, Metal Trade Group a obținut prin compania offshore Torprom Universal LP un credit în valoare de 267 mii de euro (echivalentul sumei de 4,6 milioane de lei). Aceștia sunt bani din creditul acordat de Unibank companiei Moldclassica International (afiliată lui Șor) pentru procurarea produselor cosmetice. În realitate însă, printr-un sistem încâlcit de transferuri dintr-un offshore în altul, banii au fost obținuți de Tauber, pentru achiziția acțiunilor aceleiași bănci, Unibank.

La fel, din extrase reiese că întreprinderea Metal Trade Group a transferat încă în luna iulie 2012 sume importante de pe conturile sale de la BEM și Unibank pe conturile companiilor offshore Zonitech Properties Limited, Panaroom Management LLP, indicând ca scop al transferurilor achitarea livrărilor de metale.

În luna iunie 2013, de pe contul lui Tauber în „Alef-bank” din Rusia pe contul offshore Armadale Business Services LLLP au fost transferate 3,8 milioane de euro. Scopul transferului indicat mai sus este un oarecare acord. De menționat că „Alef-bank” figurează în raportul Koll ca una dintre cele patru bănci rusești în care, în anii 2012-2014, au fost plasate depozitele interbancare ale Banca de Economii, Unibank și Banca Socială și care, indirect, au participat la furtul mijloacelor din băncile moldovenești.

Crețu susține că toate aceste operațiuni demonstrează că întreprinderea condusă de viitorul deputat Marina Tauber și-a atribuit și a spălat bani. Și nu se știe dacă Tauber figurează în vreun dosar penal despre escrocherie ori spălare de bani. Nu se știe nici dacă numele ei este în dosarul lui Ilan Șor.

Săptămâna trecută, Tauber a participat la dezbaterile electorale televizate la ProTV. Întrebată de prezentatoarea Lorena Bogza dacă a rambursat creditul luat pentru achiziția acțiunilor Unibank, ea a răspuns afirmativ, adăugând că, deși are venituri modeste pe care le-a indicat în declarație, ea a reușit să restituie banii datorită acțiunilor companiei. Ea a explicat motivul de ce nu a indicat în declarația depusă la CEC că posedă acțiuni ale Unibank prin faptul că „așa este procedura”.

Veaceslav Lupov

Lupov a fost candidatul la funcția de deputat al Partidului „Șor” în circumscripția nr. 44 (Taraclia), însă a pierdut alegerile.

Din anul 2009 până în luna iulie 2015, Lupov a fost fondator al companiei Megasoft International, iar din anul 2011 până în luna iulie 2015 – și director al acesteia. Ulterior, director și fondator al companiei a devenit Galina Klimenko (rudă apropiată a președintelui comunităților ruse din Moldova în Rusia Valerii Klimenko, candidat al Partidului „Șor” pe lista de partid, care accede în parlament). Cum anume a trecut compania sub controlul lui Klimenko, nu este menționat.

Așa cum demonstrează extrasele din conturile bancare, Megasoft International a transferat sume foarte mari pe conturile offshoreurilor care, la rândul lor, au obținut bani de la alte companii din grupul Șor. De exemplu, la 31 iulie 2012, compania offshore ElmaUnionLPP a transferat de pe un cont deschis în ABLV din Letonia în compania lui Șor Dufremol peste 7,7 milioane de euro. iar la 10 august deja, Megasoft International a transferat pe contul offshore aproape 1 milion de euro, indicând scopul transferului achitarea tehnicii computerizate.

Pe parcursul anilor 2011-2013, compania lui Lupov a efectuat câteva operațiuni reciproce de pe conturile companiei offshore Zonitech Properties Limited, transferându-i și obținând de la ea sume mari de bani.

Suma totală a mijloacelor obținute de Megasoft International de la diferite companii offshore a ajuns până la 5,4 milioane de euro și 3,5 milioane de dolari.

Lupov este și fondator al companiei Dalioano-S, care, la fel ca și Megasoft International, a efectuat, prin companii offshore, operațiuni de sute de mii de dolari și câteva milioane de euro.
În raportul Kroll se spune că la 18 noiembrie 2013, Lupov a împrumutat de la Megasoft International 4,6 milioane de lei pentru achiziția acțiunilor – aceștia sunt banii care, la fel ca și în cazul lui Tauber, au provenit din creditul acordat de Unibank companiei Moldclassica International pentru achiziția produselor cosmetice.

Crețu este de părere că Lupov, la fel ca și Șor, trebuie să fie tras la răspundere penală. Însă nu există informații că procuratura ar fi intentat dosar penal pentru escrocherie deschis pe numele lui Lipov.

Participând, la 6 februarie, la dezbaterile electorale la o televiziune locală, Lupov a declarat că din cauza că numele companiei sale, Megasoft International, figurează în raportul Kroll, el a fost nevoit să se debaraseze de compania care, potrivit lui, nu are datorii față de băncile lichidate. „Kroll pur și simplu mi-a distrus businessul”, s-a revoltat Lupov. 

Maria Albot

Maria Albot a fost candidat la funcția de deputat cu numărul patru pe lista de partid a lui Șor. Potrivit rezultatelor alegerilor, Albot ajunge în parlament.

Albot figurează în raportul Kroll ca deținătoare a acțiunilor Banca Socială cu numele de domnișoară Guțuleac. Ea este reprezentantă a companiei offshore afiliate lui Șor Wester Alliance LLP, care deține compania Air Classica, aceasta devenind fondatoare a Nobil Air care, în final, a fost achiziționată de liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc.

Din extrasele din conturile bancare mai reiese că prin compania Wester Alliance LLP au fost transferate 2,7 milioane de dolari și 11,2 milioane de euro pe conturile companiilor offshore Branch Marketing LTD, Regional Group LTD și Hezburg LLP. La fel, compania Wester Alliance LLP a obținut de la aceste și alte companii offshore 3,3 milioane de dolari, scopul transferului care a fost indicat – investiții.

newsmaker.md/rom/noutati/iahturi-avioane-hoteluri-cum-au-ajuns-sute-de-mii-de-euro-din-bancile-lui-sor-in-m-37131

Anterior, NM a scris despre compania offshore Hezburg LLP, afiliată lui Șor, care a participat la furtul banilor din cele trei bănci moldovenești și a transferat, în anul 2014, sute de mii de dolari și euro pentru a arenda în Nice și Maldive avioane particulare, iahturi, automobile și hoteluri. Extrasele din conturile bancare demonstrează că la 5 noiembrie 2014, compania a transferat 2,3 milioane de dolari de pe conturile Hezburg pe cele ale companiei Wester Alliance LLP.

De asemenea, în anul 2012, Albot a transferat 5 milioane de dolari de pe contul său personal din „Alef-bank” companiei offshore Zonitech Properties Limited (figurează și în operațiunile cu firma Megasoft International a lui Lupov), indicând scopul transferului achitarea contractului pentru achiziția imobilelor.

Albot nu a răspuns la apelurile NM.

De menționat că, în afară de Șor, Tauber și Albot, din Partidul „Șor” vor ajunge în parlament și alți figuranți ai raportului Kroll. Este vorba despre viceprimarul de Orhei Reghina Apostolov. Conform raportului, în anul 2013, ea a achiziționat acțiuni de la Banca Socială și Unibank, din banii împrumutați de la companiile offshore britanice, cu utilizarea conturilor în ABLV Bank din Letonia. În timpul acelorași debateri electorale de la Pro TV, Apostolov a declarat că a rambursat toate creditele și nu are niciun fel de probleme cu legea. „Da, într-adevăr, eu am fost acționar modest al Unibank. Am luat un credit. Acest lucru este permis în țara noastră. Eu am restituit totul. Eu nu am probleme cu legea și justiția”, a spus Apostolov. Întrebată despre originea banilor din care ea a rambursat creditele, Apostolov nu a răspuns.

Autor: Natalia Melnic

Партнерские ссылки