Majoritatea primarilor și președinților consiliilor raionale a adresat o scrisoare în apărarea guvernării. Ce înseamnă aceasta pentru Moldova?

Presa afiliată Partidului Democrat aflat la guvernare a publicat, concomitent, la 18 iulie, un mesaj colectiv semnat de 713 primari ai diferitelor localități din Moldova și o scrisoare deschisă a 28 de președinți ai consiliilor raionale, adresate partenerilor politici externi ai țării noastre. În ambele mesaje, de suspendarea de către UE a celor 100 de milioane de euro în calitate de susținere financiară acordată țării noastre sunt învinuite partidele de opoziție „Acțiune și Solidaritate” și „Platforma Demnitate și Adevăr”. În același timp, autoritățile moldovenești sunt prezentate în context pozitiv. NM a analizat, ce înseamnă pentru Moldova când 713 din cei 898 de primari și 27 din cei 32 de președinți ai consiliilor raionale se declară în susținerea guvernului și a parlamentului.

Mesajele colective ale reprezentanților autorităților locale au devenit știrea principală în ziua de 18 iulie. Scrisorile deschise ale funcționarilor locali au fost publicate practic concomitent de mai multe instituții de presă afiliate Partidului Democrat, inclusiv televiziuni - allmoldova.comHohtnews.mdpolitics.mdPublika TV ș.a., precum și de «Комсомольская правда в Молдове» („Komsomolskaya pravda în Moldova”).

Primarii au adresat mesajele lor Parlamentului European, Consiliului Europei și Comisiei Europene, precum și diplomaților acreditați în Moldova. Potrivit presei, în scrisoarea care a fost semnată de 713 primari, partidele „Acțiune și Solidaritate” (PAS) și „Platforma Demnitate și Adevăr” sunt învinuite că aderă la „viziunile leniniste”. Funcționarii locali au menționat că o decizie a justiției privind invalidarea rezultatelor alegerilor locale în Chișinău, din a cărei cauză Moldova a fost lipsită de prima tranșă a susținerii financiare, nu are nicio legătură cu activitatea guvernării.

Nu este pentru prima oară când politicienii care conduc PAS și DA au cerut blocarea finanțărilor externe pentru țara noastră, folosind ca element de luptă politică o astfel de solicitare. Noi considerăm că aceste acțiun sunt îndreptate direct contra tuturor cetățenilor, iar strategia lor este nedemnă. Nu cumva acești politicieni aderă la viziunea leninistă conform căreia cu cât e mai rău pentru țară, cu atât e mai bine pentru ei”, se spune în scrisoarea deschisă.

 

newsmaker.md/rom/noutati/moldova-n-a-fost-niciodata-intr-o-stare-atat-de-deplorabila-de-ce-parlamentul-euro-38159

De asemenea, primarii s-au plâns că cetățenii îi întreabă despre viitorul colaborării dintre autoritățile moldovenești și Uniunea Europeană și au avertizat că această situație poate duce în timp la scăderea încrederii cetățenilor Moldovei în Uniunea Europeană. „Mulți dintre concetățenii noștri ne întreabă deja dacă vor mai veni bani europeni pentru modernizarea drumurilor noastre, dacă vor mai fi construite apeducte. La așa întrebări noi nu le putem da deocamdată un răspuns, fiindcă nu știm dacă Uniunea Europeană va continua să ajute țara noastră așa cum a făcut-o până acum”, se menționează în scrisoare.

Primarii semnatari își exprimă speranța că în viitorul apropiat, UE va observa și va aprecia progresele Moldovei pe calea integrării europene.

Și președinții consiliilor raionale s-au plâns partenerilor externi pe opoziție. „E dureros ca după astfel de eforturi, să vedem aceste proiecte stopate din pricina unor politicieni iresponsabili, care fac tot posibilul ca procesele de stabilizare a situației socio-economice să fie compromise, venind cu învinuiri nefondate, chiar aberante. Vrem să vă informăm că acești lideri politici, indiferent de faptul că se declară proeuropeni, nu au nimic comun cu interesele oamenilor simpli”, sunt citați președinții de raioane de siteul allmoldova.com.

Scrisorile deschise în susținerea guvernării și cu critici la adresa opoziției au fost semnate de 27 din cei 32 de președinți ai consiliilor raionale și, dacă e să credem presa, de 713 din cei 898 de primari.

NM l-a întrebat pe Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), dacă această problemă a fost discutată în cadrul organizației care reunește 800 de primării.

În cadrul CALM, noi nu am discutat subiectul respectiv și nimeni nu ni s-a adresat cu această ocazie. Fiecare primar a decis să semneze sau nu acest demers”, a spus Furdui pentru NM.

În opinia sa, „acesta este un pas fără precedent și greu de explicat”. „În principiu, problemele menționate în rezoluția Parlamentului European nu intră în competența autorităților locale. Acolo era vorba despre justiție, legislația electorală ș.a., ceea ce constituie o prerogativă a autorităților centrale. Mai ales că atunci când a fost realizată reforma justiției, nimeni nu s-a consultat cu autoritățile publice locale”, a precizat el.

Analistul politic Dionis Cenușă este sigur că aceste mesaje colective demonstrează faptul că PDM a reușit „să colonizeze un număr impunător de reprezentanți ai autorităților publice locale”. „Nu e clar, cum s-a întâmplat acest lucru: s-au făcut presiuni cu ajutorul justiției, i-au amenințat prin intentarea dosarelor penale ori acest lucru s-a făcut pentru recompensă sau benevol”, a menționat el.

Politologul Igor Boțan, director al executiv al ADEPT, este sigur că „Astfel, PDM a demonstrat ce resurse administrative dispune”. „Evident, aceasta este o acțiune împotriva opoziției”, a spus el. Potrivit lui Igor Boțan, datorită acestor mesaje, a devenit clar, cât de puternică este verticala puterii și coordonatorul ei.

Apare însă întrebarea: cu ce forță magică au fost impuși acești oameni, într-un termen atât de scurt, să semneze un document comun? Ei au făcut acest lucru din convingeri ideologice? Atunci de ce nu sunt semnăturile tuturor 713 primari? Ori sunt instrumente cu ajutorul cărora funcționarii locali sunt ținuți în clește?”, s-a întrebat Boțan.

Analistul a mai spus că „acesta este un exemplu demonstrativ pentru partenerii noștri de dezvoltare”. „Acum, partenerii noștri pot vedea ce au construit ei, în realitate, în această țară, în ultimii doi ani, sub pretextul integrării europene”, a concluzionat Boțan.

Nu am reușit să discutăm cu purtătorul de cuvânt al PDM, telefonul lui aflându-se în afara ariei de acoperire.

 

Autori: Galina Vasilieva, Vera Balahnova

Партнерские ссылки