17.42ºC Chișinău
Vineri 24 mai 2019

Marina Șupac despre cizmele albe de cauciuc de la democrați și cheile de la casa cu portretul președintelui

În Moldova, a devenit deja o tradiție sărbătorirea Paștelui ortodox nu doar cu cozonaci și ouă roșii, ci și gesturi demonstrative ale politicienilor, care se străduiesc să atribuie sfințenie brandului lor politic.

Acum doi ani, într-un articol de-al meu pentru NM, am descris cum politicienii și funcționarii de rang înalt folosesc religia în scopuri proprii, în special în ajunul Paștelui ortodox. Atunci, ei concurau unii cu alții în elocvența mesajelor de felicitare, fără a ține cont de diversitatea religioasă a societății către care se adresează.

Anul acesta, Paștele a coincis cu perioada electorală: în luna mai, vor fi organizate alegerile locale la Chișinău și Bălți, iar la toamnă, țara își va alege deputații în parlament. Anume de aceea politicienii au trecut de la textele alese minuțios pentru poezioare și felicitări colorate la o artilerie mult mai grea (și mai costisitoare) – caritatea.

S-au evidențiat în mod deosebit socialiștii și democrații. Astfel, reieșind din declarațiile președintelui Igor Dodon, fundația de caritate a primei doamne a distribuit, pe parcursul săptămânii dinaintea sărbătorilor pascale, cozonaci și produse alimentare pentru mai mult de 12 mii de persoane. Și activișii Partidului Socialiștilor din teritorii au împărțit cadouri, precum și consilierii locali, primarii și președinții de raioane, aleși în diferite localități pe listele de partid ale socialiștilor.

Pe fotografiile publicate de Dodon în rețelele de socializare se vede cum socialiștii împart pachete cu mâncare, felicitări cu imaginea președintelui și a primei doamne unui bărbat în scaun cu rotile, pensionarilor.

La Bălți, de exemplu, pensionarii și persoanele cu dizabilități au primit, timp de două zile, mâncare oferită de candidatul PSRM Alexandr Usatâi. Analizând imaginile publicate de acesta, totul s-a desfășurat pe fundalul bannerului de partid.

Dodon personal nu a împărțit pachete. Împreună cu soția sa Galina Dodon și însoțit de camere video, s-a deplasat în satul Ermoclia, raionul Ștefan Vodă, pentru a înmâna cheile de la casă nouă soților Ursu, care educă 15 copii.

„Casa în care locuia familia respectivă era într-o stare deplorabilă, iar copiii se înghesuiau în 2 camere. Unii din ei dormeau pe saltea, la podea. Aflând despre situația familiei Ursu, împreună cu soția, am decis să le oferim un sprjin”, a scris șeful statului în rețelele de socializare.

Postarea este însoțită de imagini. Pe una dintre acestea, președintele intră în casa nouă, iar acolo atârnă deja un poster cu imaginea sa, prins de perete cu o panglică de culoare roz.

În timp ce Dodon înmâna cheile de la casa nouă, la Ermoclia, deputatul democrat Constantin Țuțu dăruia cizme albe de cauciuc locuitorilor din Trușeni.

„Oamenii din localitate, pentru care sărbătorile sunt mai triste, s-au bucurat de daruri și s-au simțit impresionați de gestul domnului Țuțu”, se menționează pe pagina de facebook a filialei Partidului Democrat din Trușeni.

Țuțu nu s-a limitat la împărțirea cizmelor. Democratul i-a mai dus pe copiii din Trușeni la un teren de joacă din Chișinău.

În acest timp, colegii săi de partid împărțeau pachete cu produse alimentare pensionarilor și persoanelor cu posibilități limitate.

Politicienii nu au fost modești și nu au tăcut despre acțiunile lor de caritate, ci dimpotrivă, comunicau despre aceasta în mod activ în rețelele de socializare, însoțindu-și postările cu „rapoarte” detaliate în imagini.

Locurile alese pentru acțiunile de binefacere erau de obicei drumuri rurale deplorabile sau curți sărăcăcioase. Pe unele fotografii se poate observa cum democrații-filantropi întind pachete persoanelor în etate țintuite la pat, în cadru aparând și „decorul” mesei pe care sunt împrăștiate coji de pâine.

Nici structurile de stat nu s-au lăsat mai prejos. Astfel, Serviciul de Informații și Securitate (SIS), potrivit unui comunicat, a avut grijă de oamenii cu dizabilități mintale. „An de an, Serviciul de Informații și Securitate se implică și organizează campanii de binefacere, încercând să aducă bucurie și speranță în sufletele oamenilor cu care soarta a fost mult prea cruntă”, se menționează pe site-ul SIS.

Colaboratorii serviciilor speciale au mers la internatul pentru copii cu deficiențe mintale din orașul Orhei și au oferit cadouri băieților de aici. Drept răspuns, copiii au organizat un concert pentru aceștia. Serviciul de presă al instituției îl citează pe șeful aparatului directorului SIS Gheorghe Racoviță, care a declarat „că-i face o deosebită plăcere că bunăvoința și generozitatea ofițerilor de informații pot face un copil mai fericit, îi pot readuce zâmbetul și oferi un licăr de speranță”.

Serviciul de presă al Inspectoratului General al Poliției a comunicat că polițiștii, în colaborare cu Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove și Clubul de sport „Terra Valahia”, au vizitat 80 de familii defavorizate. Astfel, șeful adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc, ca la paradă, împreună cu un preot în sutană, au împărțit cartofi, ulei etc. Toate acestea contravin stipulării Constituției conform căreia Moldova este un stat laic.

S-ar părea că politicienii și funcționarii au făcut fapte bune. Dar însuși faptul organizării acțiunilor de binefacere de către autoritățile oficiale și promovarea lor pe larg provoacă întrebări. Astfel, politicienii și funcționarii schimbă prioritățile.

În primul rând, în orice stat în care se respectă principiile privind drepturile omului, atitudinea față de oamenii din grupurile defavorizate: cu posibilități limitate, în etate, oamenii din localitățile rurale – se formează nu doar din punctul de vedere al milei, ci al oferirii diferitelor posibiliăți. Și oferirea acestor posibilități egale trebuie să aparțină autorităților.

Oamenii cu posibilități limitate, pe care politicienii de diferite culori îi asigură cu paste, în fața camerelor de luat vederi, își doresc să câștige bani cu forțele proprii și să aibă un mod de viață decent. Însă deocamdată, pentru mulți dintre ei sunt inaccesibile nu doar studiile și piața muncii, ci chiar și oficiile partidelor politice și a structurilor de stat, unde adesea o persoană cu necesități speciale nu poate răzbate.

Caritatea este o soluție de temporară a problemei. Oamenii așteaptă de la autorități crearea unui sistem datorită căruia fiecare cetățean, indiferent de statutul său social, ar putea să-și realizeze potențialul la maximum.

Despre faptul că asigurarea unui nivel de viață decent pentru cetățeni este obligațiunea directă a autorităților se spune și în Pactul Internațional al ONU despre drepturile economice, sociale și culturale. Despre respectarea acestora, apropo, Moldova a prezentat, anul trecut, la Geneva, un raport deosebit de modest. Citiți recomandările Comitetului ONU adresate autoritățile Moldovei și convingeți-vă.

De ce soții Ursu nu au fost în stare singuri să-și cumpere o casă nouă? Dar câte familii ca aceasta mai sunt, despre care nu a aflat președintele? De ce cu o pensie în Moldova nu se poate măcar supraviețui și ce să facă acei pensionari la care peste o săptămână se va termina „rația de partid”? Sunt multe întrebări.

În al doilea rând, într-un stat sănătos, relația autorități-popor se formează conform principiului lucrător angajat-angajator. Doar noi alegem deputații în parlament, care apoi elaborează politica, inclusiv cea socială. În Moldova însă aceste relații sunt la nivelul donator-primitor.

Însă analizând comentariile entuziasmate la postările organizatorilor acestor acțiuni, putem constata că majoritatea alegătorilor susțin asemenea relații. „Fie binecuvântat cel care oferă”, scriu unii, iar în alte comentari se întrezărește același gând.

În zadar însă. Pentru că dacă Moldova rămâne una dintre cele mai sărace țări din Europa și în țară sunt încă mii de oameni care nu sunt în stare să-și cumpere un sac de cartofi, înseamnă că autoritățile își îndeplinesc rău obligațiunile. Să li se ceară îndeplinirea obligațiunilor ori să zâmbească la cameră în cizme albe și cu un pachet de făină? Întrebarea adresată societății este încă deschisă.

Autor: Marina Șupac, reporter NM

Партнерские ссылки