10ºC Chișinău
Miercuri 19 septembrie 2018

Mergi cu piața. Ce și cum vor sărbători socialiștii și democrații la 9 mai?

Un concert festiv cu ocazia Zilei Victoriei, sub patronajul președintelui Igor Dodon, va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale, la 8 mai. La 9 mai - zi de sărbătoare, înscrisă în calendar, pe aceeași Piață, se va desfășura un concert dedicat Zilei Europei și Zilei Victoriei, organizat de Partidul Democrat. NM a analizat, cum au împărțit politicienii între ei Piața Marii Adunări Naționale, cât va costa concertul prezidențial, cine va plăti pentru el și ce anume va sărbători țara noastră la 9 mai.

Ce se va întâmpla la 8 și 9 mai?

La 8 mai, la Chișinău, va avea loc un concert festiv în cinstea Zilei Victoriei, sub patronajul președintelui Igor Dodon. La fel ca și în anul 2017, data concertului nu coincide cu sărbătoarea din calendar. Amintim că anul trecut, acesta s-a desfășurat la 7 mai. Pe pagina sa de facebook, șeful statului a scris că în seara zilei de 8 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, va evolua artistul poporului din Rusia Oleg Gazmanov și artisul emerit al FR Denis Maidanov. Concertul va culmina, potrivit promisiunii lui Dodon, cu „un grandios spectacol de focuri de artificii” dedicat Zilei Victoriei.

Postarea lui Dodon a fost însoțită de o adresare video a artiștilor. „9 mai, de Ziua Victoriei, eu voi fi la Moscova, iar la 8 mai – la Chișinău”, a promis Oleg Gazmanov. „Stimate președinte! Eu vă mulțumesc cu toată sinceritatea pentru invitația de a vizita Moldova, cu un concert. Cu o plăcere enormă voi cânta în Chișinău, pe Piața Marii Adunări Naționale, în ajunul sărbătoririi Zilei Victoriei, în seara zilei de 8 mai”, s-a adresat Denis Maidanov președintelui.

Dodon a promis că la 9 mai va organiza un grandios Marș al Victoriei și acțiunea „Regimentul nemuritor”: coloane de participanți se vor deplasa din centru, din PMAN, până la memorialul „Eternitate”. Evenimentul va începe la ora 9:00.

În această zi, la fel ca și în anul trecut, Piața Marii Adunări Naționale a revenit Partidului Democrat. Reporterul NM a încercat, la 4 mai, să afle de la purtătorul de cuvânt al PDM Vitalie Gamurari, ce anume va fi organizat pe PMAN. Gamurari s-a referit la faptul că „a auzit despre asemenea discuții în presă”, însă el personal „nu a intrat în amănunte” și nu știe, ce manifestări pregătește partidul. Peste o oră și jumătate după această discuție, știrea despre concertul preconizat a apărut pe site-ul Publika TV, care aparține liderului PDM Vladimir Plahotniuc.

S-a constatat că Partidul Democrat preconizează să organizeze, la 9 mai, în centrul Chișinăului, o sărbătoare care va dura întreaga zi. În spotul publicitar se menționează că de la ora 10:00, în scuarul Catedralei, orășenii vor servi terci ostășesc și se vor distra la antrenamentele câinilor-salvatori. De asemenea, pe oaspeții sărbătorii îi așteaptă hora mare și „surprizele” compozitorului Eugen Doga. La ora 19:00, pe PMAN, va începe concertul la care vor evolua Irina Rimes, formația Blue, Delia și solistul trupei Modern Talking Thomas Anders.

În spotul publicitar se mai menționează că sărbătoarea va fi o dedicație pentru două evenimente concomitent: Ziua Victoriei și Ziua Europei. Sloganul acestei zile, la propunerea democraților, urmează să fie următoarea: „Europa, Victorie!”. 

Cum au împărțit piața

Încă acum trei ani – la 16 aprilie 2015, Partidul Socialiștilor pro-prezidențial a „rezervat” la primărie Piața Marii Adunări Naționale pentru ziua de 9 mai 2018. Cu toate acestea, concertul festiv sub patronajul lui Dodon, care a promis că „9 mai a fost și rămâne Ziua Victoriei”, va avea loc la 8 mai.

Pentru această zi, socialiștii au depus cerere la primărie cu mai puțin de o lună în urmă – la 11 aprilie 2018. Interesant e faptul că aproape odată cu ei, PMAN a fost ocupată și de Partidul democrat: democrații și-au declarat la primărie intenția de a organiza acolo un concert, anume în ziua de 9 mai, cu două zile mai târziu – la 13 aprilie 2018.

Vasile Pascari, colaborator al primăriei, responsabil de înregistrarea evenimentelor în Chișinău, a explicat pentru NM că dacă sunt două organizații care pretind la același loc și același timp, acestea au două oportunități. Prima – să ajungă la o înțelegere și pentru cineva să fie schimbat timpul și locul. Dacă nu se obține înțelegerea pe cale amiabilă, primăria oferă prioritate celui care a depus primul cererea, a explicat el.

În cazul democraților și al socialiștilor, primăria nu a fost nevoită să intervină. „Dacă ei au ajuns cumva la o înțelegere, pentru primărie e și mai bine”, a explicat Pascari renunțarea socialiștilor la intenția de a organiza concertul în ziua de 9 mai. Potrivit lui, PSRM a decis să organizeze doar marșul în această zi.

Astfel, PMAN a revenit democraților în ziua de 9 mai, iar socialiștilor – la 8 mai. NM nu a reușit să obțină un comentariu din partea PDM referitor la eventuala înțelegere: purtătorul de cuvânt al formațiunii a încetat să mai răspundă la apelurile noastre.

Pe pagina sa de facebook, deputatul socialist Vlad Bătrâncea nu a făcut referire la faptul că la 9 mai artiștii sunt ocupați, așa cum s-a făcut anul trecut.

El i-a îndemnat pe toți „oamenii corecți” să vină la concert: „În pofida scepticilor și „spre bucuria” oponenților, la 8 mai, va avea loc concertul și spectacolul de focuri de artificii dedicate Zilei Victoriei. Îi așteptăm pe toți oamenii corecți! Ținem minte, ne mândrim!”. Drept răspuns la indignarea utilizatorilor rețelelor de socializare precum că Ziua Victoriei este sărbătorită, de fapt, anume la 9 mai, Bătrâncea a scris că partidul face tot posibilul „în aceste condiții”.

 „La 8 mai, la ora 23:00, Germania a semnat actul de capitulare. Vom sărbători două zile. Când va fi o putere normală, anumite situații nu vor fi. Cine poate mai multe în aceste condiții, înainte – noi vom susține”, a scris Bătrâncea. Și a subliniat că socialiștii nu consideră 8 mai zi a victoriei, pur și simplu posibilitatea de a organiza un concert este anume la 8 mai.

Dodon nu a răspuns la mesajele reporterului NM. Anul trecut, amânarea concertului sub patronajul lui pentru ziua de 7 mai se explica, parțial, prin faptul că la 9 mai, președintele Moldovei era la parada festivă din Moscova. Menționăm că anul acesta, Kremlinul nu invită la paradă oaspeți din străinătate.

Cine plătește pentru concert

Surse din administrația președintelui ne-au asigurat că evenimentul muzical festiv sub patronajul lui Igor Dodon nu va fi plătit din surse bugetare. Maxim Lebedinschi, consilierul președintelui, a declarat că principalul organizator al concertului este Partidul Socialiștilor și despre cheltuielile financiare trebuie să aflăm de la ei. Însă, potrivit lui, nu a fost nevoie de remunerarea artiștilor care vor evolua. „Artiștii din străinătate vor veni la invitația președintelui și vor evolua gratis”, declarat Lebedinschi.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Socialștilor Irina Astahova a comunicat pentru NM că „tot ceea ce trebuie să fie publicat, este publicat” și „tot ce trebuie va fi în rapoarte”. După aceasta, ea a închis telefonul, spunând că nu se află la locul de muncă. Astahova nu a precizat nimic despre artiști.

Purtătorul de cuvânt al PDM Vitalie Gamurari nu a răspuns la apelurile noastre.

Ce prevede legea

Până în prezent, legea nu oferă un răspuns clar, ce anume sărbătorește Moldova la 9 mai. Potrivit Hotărârii Parlamentului „Cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova”, pentru care deputații au votat la 28 aprilie 2017, în lista sărbătorilor a fost adăugat un rând – „Ziua Europei (9 mai)”.

Codul muncii, în care de asemenea sunt indicate zilele de sărbătoare nelucrătoare, 9 mai este menționată ca „Zi a Victoriei și a comemorării eroilor care au căzut pentru independența Țării”. Suplimentul „și Ziua Europei” așa și nu a mai apărut în acest document.

Cei din administrația președintelui au confirmat că Dodon nu a promulgat respectivul proiect de lege. El l-a expediat în parlament, pentru revizuire. Mai mult, documentul nu a ajuns de acolo la președinte.

Dilema anului 2017 a rămas nesoluționată: unii experți considerau atunci că hotărârea parlamentlui este suficientă pentru redenumirea sărbătorii, ații sunt siguri că fără modificările în Codul muncii nu este valabilă și oficial, în Moldova, rămâne doar „Ziua Victoriei”.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки