„Mi-au spus că drepturile mele sunt doar pe hârtie”. Reportaj NM despre audierile lui Dmitrii Șevcenco, acuzat de tentativă de omor asupra lui Plahotniuc

Dmitrii Șevcenko, unul dintre învinuiții de tentativă de omor asupra președintelui Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, a fost audiat la judecătoria sectorului Centru din capitală. El a declarat că nu a știut despre pregătirea atentatului, a fost bătut în timpul procesului de urmărire penală și a depus mărturii fiind forțat, în lipsa avocatului. În același timp, la unele întrebări ale procurorilor a răspuns șovăind și încâlcit. Reporterul NM Alexandra Batanova relatează despre cum s-au desfășurat audierile.

Istoria cunoștințelor

Dmitrii Șevcenko este învinuit de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de pregătirea tentativei de omor asupra liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. La 16 martie, la judecătoria sectorului Centru au avut loc audierile lui în acest caz.

Amintim că în luna aprilie anul trecut, organele de drept din Ucraina și Moldova au anunțat despre suprimarea tentativei de omor asupra lui Vladimir Plahotniuc. Tot atunci au fost reținute șapte persoane în Moldova și una în Ucraina, acestea fiind bănuite de pregătirea atentatului. La sfârșitul lunii ianuarie, instanța din Chișinău l-a condamnat pe unul dintre aceștia – Iurii Parhomenco – la cinci ani și patru luni de închisoare. El a fost judecat separat de ceilalți, întrucât și-a recunoscut vina. Avocații acuzatului au rămas mirați de decizia instanței, deoarece procurorul a cerut pentru Parhomenco 10 ani de închisoare. Dosarele celorlalți șase învinuți încă sunt examinate în instanță.

Conform datelor procuraturii, la indicația altui acuzat – vicepreședntele Fondului IFAVIS Valeriu Zabolotnîi, Dmitrii Șevcenco a păstrat în beciul său arme și a închiriat un apartament în Chișinău, pe strada Sarmizegetusa, unde au locuit executorii atentatului. De asemenea, el a cumpărat un automobil cu numere de înmatriculare poloneze, cu care asasinii urmau să plece după îndeplinirea misiunii.

La ședința de judecată, Șevcenco a povestit că de mai mulți ani îl cunoaște pe Valeriu Zabolotnîi și pe membrii familiei acestuia. „De când a fost omorâtă mama mea, acești oameni ne-au ajutat să nu murim de foame, m-au vindecat, m-au hrănit, mi-au dat de lucru, în general, ne-au ajutat să supraviețuim”, a spus Șevcenco.

El a declarat că Zabolotnîi nu i-a dat indicații să cumpere automobil și să închirieze un apartament. Potrivit lui, Zabolotnîi nu a știut că Șevcenco mai comunică cu doi bărbați și închiriază un apartament la rugămintea acestora.

Anterior, NM a publicat mărturiile scrise ale lui Șevcenco, pe care el le-a transmis prin avocatul său și pe care le-a confirmat la ședința din 16 martie.

El a povestit în mărturiile sale că în vara anului 2016, era cu un prieten de-al său în curtea casei și bea bere, când doi necunoscuți s-au apropiat de ei și s-au interesat dacă știu pe cineva care ar da în chirie un apartament, spunând că sunt pregătiți să plătească bine pentru aceasta. Necunoscuții au spus că ei nu sunt localnici, cunosc rău orașul și ar fi foarte recunoscători pentru ajutor. Șevcenco avea nevoie de bani și de aceea s-a oferit să-i ajute. Pentru faptul că a găsit apartamentul, aceștia i-au plătit. Bărbații s-au prezentat cu numele Serghei și Vasilii și i-au dat și un pașaport cu care Șevcenco le-a închiriat apartamentul.

El a spus că după aceasta, i-a mai văzut de trei-patru ori, când ei i-au transmis banii pentru chirie. Prin luna decembrie 2016, aceștia l-au rugat să le găsească un automobil nu prea scump, pentru lucru, spunând că intenționează să părăsească Moldova și au nevoie de mașină pentru o perioadă scurtă de timp.

Șevcenco i-a ajutat să-și găsească mașină, iar aceștia au promis că după ce vor pleca, îi vor da lui automobilul. În iarna anului 2017, unul dintre cei doi bărbați i-a spus lui Dmitrii Șevcenco că ei pleacă și l-a rugat să ia pentru păstrare două genți, promițând că le va lua când vor reveni la Chișinău. Primăvara, unul dintre aceștia a sunat și a spus că ei nu pot veni, rugând să le transmită cheile de la mașină și gențile prin colegul lor. Șevcenco a spus că nu a văzut conținutul genților pe care le-a luat la păstrare.

Peste o vreme oarecare, Șevcenco a fost contactat de prietenii lui Serghei și Vasilii, aceștia spunându-i că li s-a recomandat să i se adreseze în legătură cu închirierea apartamentului. Șevcenco i-a ajutat și după ce aceștia s-au cazat, i-au spus că vor să ia gențile lăsate de Serghei și Vasilii. Șevcenco păstra aceste genți în beci.

„Am văzut conținutul acestor genți cu o zi sau două până la reținerea mea. Atunci a venit el (Șevcenco nu a putut spune, cine anume) și a cerut să ia aceste genți. Atunci eu am văzut că în acestea sunt arme. El m-a rugat să-l ajut cu aceasta (Șevcenco așa și nu a mai spus, cu ce anume să ajute și nici cine l-a rugat despre aceasta – NM) și apoi a început și să mă învinuiască de faptul că eu am stricat ceva. L-am rugat să ia aceste genți. El nu le-a luat, a spus că le va lua mai târziu”, a povestit Șevcenco la judecată.

Potrivit afirmațiilor sale, acest om i-a ordonat să nu povestească nimănui despre genți și l-a amenințat că dacă va povesti cuiva ceva, „îi va da la moacă sau și mai rău”.

„Și mi-au mai promis că voi primi bani pentru că aceste genți stau în beciul meu. Însă eu nu am luat nimic de la ei, deși mereu am avut mare nevoie de bani”, a spus Șevcenco, adăugând că atunci când a văzut armele, a înțeles că va avea neplăceri.

După ce a fost arestat, a aflat că bărbatul care s-a prezentat cu numele Vasilii, era Iurii Parhomenco.

Audierea procurorilor

Șevcenco nu a putut da răspunsuri concrete la întrebările procurorilor Tatiana Vidrașco și Denis Rotaru. Astfel, el nu a putut spune, câți bani i-au fost promiși pentru ajutorul acordat la închirierea apartamentului. La început, el zicea că pur și simplu i s-a promis că va fi remunerat, iar apoi a spus că a închiriat apartamentul cu 200 de euro, iar lui i-au fost oferiți 300. Diferența și-a oprit-o sie.

„Nu țin minte cât mi-au promis că-mi vor da, de fapt, mi-au dat 100 de euro. Mi-au spus că mă vor remunera, că-mi vor da bani. Eu am achitat facturile și chiria și mi-au rămas ceva bani”, a povestit Șevcenco.

Procurorul Denis Rotaru a întrebat cum s-a înțeles Șevcenco să-i informeze pe cei doi bărbați că le-a găsit apartament. Nici la această întrebare, Șevcenco nu a putut da un răspuns clar și a spus că „ei au convenit să se întâlnească în curte”. El a explicat că nu a avut nicio înțelegere sigură cu acești oameni că anume el va închiria pentru ei apartament, ei puteau să-și găsească și singuri o locuință.

Procurorul Rotaru l-a întrebat pe Șevcenco, cum s-a înțeles să transmită gențile pe care le-a avut la păstrare, că doar după ele au venit oameni pe care el nu-i cunoștea și aceștia nu știau cum arată el.

-          Am convenit să ne întâlnim lângă magazin, a răspuns Șevcenco.

-          Ați stat întotdeauna lângă magazin? a întrebat Rotaru.

-          Nu, stam și fumam și ei s-au apropiat de mine și mi-au spus că au venit după genți, a explicat acuzatul.

Șevcenco nu a putut explica, de unde au știut acești oameni că anume de el au nevoie.

„Mă băteau polițiștii”

La judecată, Șevcenco a povestit că după reținerea sa, a fost interogat de 5-6 ori în lipsa avocatului.

„Mi-a fost refuzat un avocat. Când am rugat să-mi fie oferit, la poliție mi s-a spus că el e „omul procurorilor” și că va face ceea ce i se va spune”, a spus Șevcenco, precizând că este vorba despre avocatul oferit de stat.

Judecătorul Victor Sandu l-a întrebat insistent pe Șevcenco, cine a angajat prin contract un avocat pentru el, care îl reprezintă în instanță. Șevcenco a răspuns că prietenii, însă nu a putut spune, cine anume.

Menționăm că Șevcenco are un picior fracturat și se mișcă cu ajutorul unei cârje. El a declarat jurnaliștilor că „are o infecție la picior” după ce a căzut în închisoare.

„M-au bătut, m-au bătut polițițtii, și acasă m-au bătut, când m-au arestat. Eu țin minte doar că pe un polițist îl cheamă Andrei, ei purtau măști”, a răspuns Șevcenco.

El a declarat că mărturiile pe care le-a depus în timpul procesului nu au fost de bună voie.

„Le-am amintit încă o dată că aș vrea să vorbesc în prezența avocatului, dar am fost refuzat. Atunci încă era avocatul de stat. După aceasta, procurorul mi-a dat o foaie de hârtie pe care erau scrise drepturile și obligațiunile mele, ei mi-au spus că am drepturi doar pe hârtie”, a spus Șevcenco.

Vorbind despre cum s-a pomenit implicat în acest caz, acuzatul a spus că pur și simplu și-a dorit să câștige nitște bani. El nu a avut nicio suspiciune și vreun gând că toate acestea ar putea avea vreo legătură cu pregătirea tentativei de omor.

Audierea lui Șevcenco s-a încheiat și în sala de judecată pe neașteptate a fost adus Iurii Parhomenco. Anterior, avocații au cerut chemarea lui în judecată ca martor. Nu s-a reușit încheierea audierii lui Parhomenco în judecată. Doi acuzați – Vasilii Dragul, care suferă de diabet, și Dmitrii Șevcenco – au avut nevoie de asistență medicală urgentă. Judecătorul a amânat ședința pentru data de 19 martie.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки