8.35ºC Chișinău
Luni 25 martie 2019

„Mi-au spus că-mi vor anula sentința dacă îl voi omorî pe Platon”. Ce a mărturisit colegul de celulă al lui Platon în scrisoarea adresată procurorului general

Colegul de celulă al businessmanului Veaceslav Platon, Alexandru Sîrghi, a expediat procurorului general o scrisoare în care a declarat că i s-a propus să-l omoare pe Platon în schimbul libertății. Sîrghi mai susține că la aceasta a participat fostul său avocat și procurorul anticorupție Andrei Băeșu. Fostul avocat al lui Sîrghi și cel actual susțin că nu știu nimic despre aceasta.

Scrisoarea lui Alexandru Sîrghi, care datează cu 3 ianuarie 2019, a fost transmisă redacției NM de o sursă care a dorit să-i păstrăm anonimatul. Potrivit sursei, scrisoarea încă nu a fost transmisă la Procuratura Generală. Interlocutorul nu a specificat, de ce până acum ea nu a fost transmisă și nici când se va întâmpla aceasta.

Ce-i în scrisoare

În această scrisoare, adresată procurorului general (NM are o copie a acesteia), colegul de celulă al lui Platon, Alexandru Sîrghi, condamnat la aproape 19 ani de închisoare pentru escrocherie, susține că i s-a propus „să-l omoare pe Platon, în timpul unui scandal”, în schimbul libertății.

Sîrghi scrie că prin luna octombrie 2018, el a fost transferat din camera 142 a penitenciarului nr. 13 în camera 7, unde este deținut Veaceslav Platon. El mai spune că mai devreme, nu-l cunoștea pe Platon.

 

Prin noiembrie [2018], scrie Sîrghi, el a fost scos din celulă, cu pretextul de a se întâlni cu avocatul. „În locul avocatului meu, Vasile Rîhlea, în biroul 23 m-a întâmpinat fostul meu avocat, Lilian Măligă, care de mult nu-mi mai este avocat. M-am mirat. Măligă arăta mai degrabă ca un procuror, anchetator, el era cu telefonul, însă, din câte știu, avocații nu au voie să vină în penitenciar cu telefonul”, scrie Sîrghi.

El mai spune că peste vreo cinci minute, în birou a intrat directorul penitenciarului nr. 13 Igor Pîntea, cu un bărbat necunoscut, care s-a prezentat Albert și a spus că face parte din serviciile secrete ale Moldovei, dar nu a precizat, din care anume. „El mi-a spus că dacă voi fi băiat cumsecade, voi fi scutit de pedeapsa de 18,8 ani. „Dar cum și ce voi trebui să fac îmi va spune la întâlnirea viitoare”, afirmă Sîrghi.

Potrivit lui, următoarea întâlnire a avut loc peste vreo săptămână, în biroul 24. La aceasta au participat trei persoane – Albert, Igor Pîntea și un bărbat care s-a prezentat Constantin.

„Albert a spus că îmi vor anula sentința în cazul când eu, sub formă de scandal, îl omor pe Veaceslav Platon. La început, îmi va fi anulată sentința, intentat alt dosar penal și încă puțin timp mai stau sub arest preventiv și până la anul nou, adică 2019, plec acasă”, scrie Alexandru Sîrghi.

Aproape două luni mai târziu, mai spune el, ușa camerei lui și a lui Platon s-a deschis și el i-a văzut pe Albert, Constantin și Igor Pîntea, care au venit să facă percheziție. Atunci, el a aflat că, de fapt, pe Albert îl cheamă Oleg Roșca, iar Constantin este procurorul Andrei Băeșu.

În scrisoarea sa, Sîrghi roagă organele de drept să clarifice această situație și menționează că „poate, mai devreme, el a încălcat legea”, însă nu va mai face așa ceva. „Este straniu, ei sunt capabili de orice și pot să-l lichideze (omoare) pe Veaceslav Platon și „omorul” îl pot pune pe umerii mei. La fel, în orice moment, mă pot scoate din celulă, dar să-și continue planul, adică să-l omoare pe Veaceslav și pe mine, ca martor”, scrie Sîrghi.

Din scrisoare, nu este clar dacă el a refuzat această propunere. Sîrghi doar menționează că după aceste discuții, „este tot liniște”, nimeni nicăieri nu l-a scos din celulă și nu-i cere nimic.

Ce au spus avocații lui Sîrghi

Avocatul Lilian Măligă, care este menționat de Sîrghi, a numit informația expusă în scrisoare „aiureli”. El a spus că în perioada în care a fost avocatul lui Sîrghi, toate întâlnirile sale cu acesta au fost documentate conform regulilor penitenciarului nr. 13. „Eu am fost la el, acolo, de câteva ori, acesta este lucrul meu. Întotdeauna am fost singur, acest lucru poate fi verificat. Acolo este un birou, totul e la vedere: ce am făcut, cât timp m-am aflat, cu cine am fost”, a spus Măligă.

De asemenea, el a numit „aiureală” declarația precum că la întâlnirea cu clientul său ar fi avut telefon, pentru că avocaților nu li se permite să aducă telefoane la întâlnirile cu clienții, iar în ultimul timp, „sunt interzise chiar și țigările”.

 „Eu nu știu de ce el a scris așa”, a spus Măligă. Și a adăugat că a încetat că colaboreze cu Sîrghi, pentru că în cazul în care l-a apărat, sentința a fost pronunțată de Curtea Supremă de Justiție.

Avocatul Vasile Rîhlea, care acum îl apără pe Sîrghi, a spus pentru NM că nu știe nimic despre scrisoarea în cauză. Potrivit afirmațiilor avocatului, ultima oară el l-a văzut pe clientul său la 15 februarie curent. Rîhlea a menționat că „la ultimele două întâlniri, Sîrghi părea foarte îngrijorat”, însă avocatul nu cunoaște cauza.

Despre faptul că clientul său a fost transferat în camera lui Platon, avocatul a aflat în timpul întâlnirii cu Sîrghi din 6 februarie. „În timpul întâlnirii precedente, care a avut loc la 12 noiembrie 2018, el era îngrijorat de faptul că a fost transferat într-o cameră din subsol”, a spus avocatul.

Potrivit lui, la una dintre aceste întâlniri, Sîrghi l-a întrebat, cum vor avea loc audierile la Curtea de Apel care acum examinează cazul său. Rîhlea a mai spus că acesta este cel de-al treilea dosar penal împotriva lui Sîrghi și toate trei sunt pentru escrocherie. În două din acestea, Curtea Supremă de Justiție și-a spus deja cuvântul, deci, sentințele nu pot fi contestate.

Avocatul a mai spus că el i-a explicat lui Sîrghi că aceste două dosare nu vor fi examinate de Curtea de Apel, pentru că ele conțin deja decizia definitivă, adică va fi vorba doar despre al treilea caz.

El a mai spus că până la transferarea clientului său în aceeași cameră cu Platon, Sîrghi venea de unul singur la întâlnirile din clădirea penitenciarului. Acum, întâlnirile lor au loc în blocul administrativ și el este escortat de colaboratorii departamentului Pantera.

Vasile Rîhlea a mai spus că ședințele Curții de Apel în cazul lui Sîrghi au fost amânate de trei ori: acestea au fost stabilite pentru ziua de 13 noiembrie 2018, apoi pentru 20 decembrie 2018 și 29 ianuarie 2019. În primul caz, unul dintre magistrați nu a putut participa la ședință, la cea de-a doua – nu s-au prezentat persoanele vătămate, iar la a treia, din nou, nu au venit persoanele vătămate și nu a fost adus acuzatul.

 „La întrebarea mea, de ce nu a fost adus Sîrghi, președintele completului de judecători a spus că Sîrghi nu a dorit să se prezinte. Când m-am întâlnit cu el, l-am întrebat de ce nu a dorit să participe la ședință și el mi-a răspuns că nu a fost dus acolo”, a mai spus avocatul.

***

NM a transmis solicitări Administrației Naționale a Penitenciarelor și Procuraturii Anticorupție, unde activează Andrei Băeșu, menționat în scrisoare, însă la momentul publicării materialului, nu am primit răspunsuri la aceste solicitări.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки