Ministerul de Externe cere intervenția organizațiilor internaționale în legătură cu situația piloților moldoveni salvați din prizonierat

Ministerul de Externe a anunțat că a sesizat mai multe organizaţii internaţionale în legătură cu acţiunile „inadmisibile ale Federaţiei Ruse în cazul celor doi piloţi moldoveni eliberaţi recent din prizonierat din Afganistan şi transportaţi la Moscova”.

Autoritatile moldovene au solicitat sprijinul Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, cabinetului Comisarului UE pentru Justiţie, Consumatori, si Egalitate de Gen, Oficiului Central al Amnesty International şi altor instituţii, „în vederea aducerii situaţiei piloţilor moldoveni ţinuţi la Moscova în albia legalităţii şi conformităţii cu dreptul internaţional", se arată într-un comunicatul al diplomației de la Chișinău.

Autoritățile moldovene invocă împiedicarea accesului delegației Republicii Moldovala la cei doi piloți. Săptămâna trecută, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la MAEIE în legătură cu acest caz.

La 11 februarie 2019, președintele Igor Dodon a anunțat că cei doi piloți moldoveni, Lionel Buruiană și Mihai Crihan, au fost eliberați din captivitate, iar pe internet au apărut imagini video cum aceștia coboară dintr-un avion și sunt întâmpinați de Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei, Iuri Ceaika. Când a făcut anunțul despre eliberarea piloților, Igor Dodon a spus că va merge personal în Rusia să-i aducă acasă.

În aceeași zi, Chișinăul i-a trimis la Moscova pe secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și pe medicul-șef de la Spitalul Cancelariei de Stat pentru a-i prelua pe cei doi piloți. Numai că, potrivit autorităților moldovene, emisarilor nu li s-a permis să discute cu piloții internați în spital.

Abia sâmbătă, 16 februarie, Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că delegația trimisă la Moscova i-a gasit pe cei doi piloți moldoveni, iar presa rusa a publicat un filmuleț din care se vede cum a decurs întalnirea. Cei doi piloți le-au spus emisarilor de la Guvern că vor rămâne deocamdată la Moscova pentru tratament. Potrivit MAEIE, starea de sănătate a celor doi cetățeni permite transportarea lor imediată în Republica Moldova.

Șeful Legislativului, Andrian Candu, susține că Igor Dodon îi folosește pe cei doi piloți în scopuri electorale și l-a avertizat asupra răspunderii penale care poate urma în acest caz, iar Procuratura a comunicat că a inițiat deja un dosar penal în legătură cu situația celor doi piloți. Potrivit lui Candu, cei doi cetăţeni moldoveni nu se află în custodia Guvernului Federației Ruse, ci a unui ONG al lui Igor Ceaika. „Tot ce vedem este o acțiune cinică de imagine a cetățeanului Dodon Igor, pe care nu-l pot numi președinte”, a scris Candu pe Facebook. Președinția a anunțat că nu va comenta acuzațiile lui Andrian Candu.

Cei doi piloti au fost capturati de talibani acum trei ani. Echipajul se afla în Afganistan în baza unui contract semnat cu SUA, iar în toamna anului 2015, elicopterul lor a fost doborât de talibani în regiunea Mazar-i-Sharif. Comandantul a fost împușcat pe loc, iar doi piloți au fost ținuți în prizonierat până acum.

Autor: NewsMaker

Партнерские ссылки