Mitropolia Moldovei va rezolva problema privind lipsa rampelor de acces în biserici

Mitropolia Moldovei a promis că va instala rampe de acces în bisericile din toată țara și că va începe acest lucru la Catedrala Mitropolitană. Surse din cadrul Mitropoliei susțin că au conștientizat această necesitate nu doar din cauza hotărârii Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, care a decis că lipsa rampelor de acces de la intrările în biserici încalcă indirect dreptul la libertatea religiei. Aceleași surse de la Mitropolie au precizat că pentru aceste lucrări vor fi necesari mulți bani și au rugat comunitatea ortodoxă să acorde ajutor.

„Nici în Chișinău, nici în Moldova infrastructura nu este adaptată”

În luna noiembrie 2017, președintele Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități Irina Revin a depus o plângere la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, în care a indicat că persoanele cu dizabilități nu au acces în Catedrala Nașterea Domnului: la intrare nu sunt rampe și alte construcții speciale. Anterior, Revin s-a adresat cu această problemă direct la Mitropolie, dar nu a primit niciun răspuns.

Potrivit afirmațiilor ei, aceeași situație privind lipsa rampelor este și în multe alte instituții publice și private. „Noi preconizăm să depunem plângere și împotriva lor. Însă am început cu Mitropolia Moldovei, deoarece în țara în care 98 la sută din populație se consideră creștini ortodocși, anume Mitropolia ar putea deveni forța motrice de integrare socială a persoanelor cu dizabilități”, a precizat Revin. Ea consideră că biserica trebuie să se ocupe și de problemele sociale, mai ales că ea beneficiază de privilegii fiscale.

Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a decis încă la 19 ianuarie că, prin lipsa rampelor, Mitropolia Moldovei încalcă indirect dreptul la libertatea religiei. Însă această decizie a fost publicată la 19 februarie. Consiliul a obligat Mitropolia să instaleze construcții speciale la intrarea în Catedrală și în alte biserici din subordinea acesteia.

Vadim Vieru, avocat, membru al Asociației Promo-LEX, care reprezintă interesele lui Revin, a menționat că biserica poate contesta această decizie. El a precizat că pentru neîndeplinirea acesteia, Mitropolia riscă doar amenzi care prea puțin probabil că îi vor fi aplicate. „Irina Revin poate să se adreseze în instanțe internaționale în legătură cu încălcarea drepturilor omului”, a adăugat Vieru.

„Cel mai adesea oamenii cu dizabilități ni se adresează din cauza că nici în Chișinău, nici în Moldova infrastructura nu este adaptată pentru ei. Tot ei ocupă locul întâi după numărul de plângeri adresate Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității”, a relatat juristul.

El a adăugat că decizia se referă doar la Mitropolia Moldovei, deoarece „reclamantul afirmă că este enoriaș al bisericii acestei mitropolii”, însă acest lucru nu înseamnă că probleme similare nu sunt în lăcașurile altor confesiuni și culte.

„Nu este prea obiectiv că acest lucru e lăsat pe seama Mitropoliei Moldovei”

Mitropolia Moldovei nu intenționează să conteste decizia consiliului. „Desigur, Mitropolia va face acest lucru [va instala rampe], deoarece și noi îi compătimim pe cei care nu au posibilitatea să se deplaseze liber. Noi am avut deja un plan de instalare a unor astfel de rampe. Dacă e să vorbim despre Catedrală, aceasta este totuși un monument de arhitectură și acolo este necesar acordul comisiilor speciale”, a comunicat pentru NM secretarul Mitropoliei Moldovei Vadim Cheibaș.

Potrivit lui, Mitropolia deja a comandat unei companii care se ocupă de instalarea rampelor și a altor construcții de acest gen, precum și documentele de proiectare. „Acest lucru a coincis cu decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, deoarece noi oricum am avut astfel de intenții. O altă problemă este faptul că aceste construcții sunt costisitoare și pentru ele trebuie identificate mijloace financiare”, a menționat Cheibaș.

El a îndemnat societatea să acorde ajutor, deoarece „aceasta nu e doar misiunea Mitropoliei Moldovei, ci a întregii comunități”. Suma planificată de Mitropolie să fie cheltuită pentru instalarea câtorva rampe s-a dovedit a fi impresionantă.

„Pentru Catedrală, lucrul a fost evaluat la aproximativ 20 de mii de euro. Și aceasta, cu condiția că se va face conform proiectului specialiștilor și nu vor fi două șine banale, care vor arăta inestetic la Catedrală – principalul lăcaș religios al țării”, a subliniat secretarul Mitropoliei.

El a precizat că, cel mai degrabă, în alte biserici va fi vorba despre sume mai mici. „În orice caz, nu e prea obiectiv că acest lucru e lăsat pe seama Mitropoliei Moldovei. Este o sarcină a noastră a tuturor”, a reamintit Cheibaș.

Mitropolia nu are o statistică clară a bisericilor în care accesul este complicat pentru oamenii cu dizabilități. Însă Cheibaș a promis că protopopii (persoanele care îndeplinesc funcții administrative în mediul bisericesc) vor fi rugați și chiar „li se va indica” faptul că în bisericile din toată Moldova trebuie instalate construcții speciale.

Remarca NM. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în Moldova locuiesc aproximativ 182 de mii de persoane cu dizabilități, ceea ce constituie 5,1 la sută din numărul total al populației. Conform datele recensământului din anul 2014, 96,8% din locuitorii Moldovei se consideră creștini ortodocși, 1% - baptiști, 0,7% - martori ai lui Iehova, 0,4% - creștini evangheliști, 0,3% - adventiști de ziua a șaptea, 0,1% - catolici. Ateiști și agnostici s-au declarat doar 0,2%. Alți 6,9% din locuitori nu au comunicat date despre religia pe care o împărtășesc.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки