4.12ºC Chișinău
Vineri 19 aprilie 2019

Moldindconbank în așteptarea tranzacției. Cum vor fi restituite în buget 800 de milioane, dacă vânzarea acțiunilor va eșua

Săptămâna viitoare, guvernul va scoate în vânzare 63,89 la sută din acțiunile Moldindconbank. Se preconizează că în decurs de trei zile, acestea vor fi achiziționate de holdingul Doverie United-Holding din Bulgaria, care a semnat, cu această ocazie, un precontract. Ce-i drept, încă nu este clar dacă tranzacția va avea loc – cei din holding au refuzat să vorbească despre aceasta. Dacă tranzacția va eșua, soarta acțiunilor nevândute va fi decisă de actualii acționari ai băncii. Experții nu exclud o asemenea ipoteză, menționând că în acest caz, povara răspunderii financiare sau juridice va fi pusă pe seama statului.

Acțiuni de vânzare

Agenția Proprietății Publice a anunțat că luni, 18 martie, va scoate în vânzare, la Bursa Universală de Mărfuri a Moldovei, 63,89% din acțiunile Moldindconbank (MICB). Cu aproape o lună în urmă, din numele guvernului, agenția a achiziționat pachetul de acțiuni ale MICB ca ulterior să le vândă unui investitor privat.

Reamintim că anul trecut, în mod similar, a fost vândut un pachet important de acțiuni ale Moldova-Agroindbank (MAIB). Autoritățile au precizat atunci că guvernul a decis să fie intermediar între bănci și investitori, pentru ca aceștia din urmă să nu aibă temerea că aceste active ale băncilor moldovenești ar fi dubioase.

Guvernul dorește să vândă acțiunile MICB la prețul de 240,74 lei pentru o unitate sau cu 1,2 lei mai mult decât le-a procurat de la bancă. Astfel, pentru 3 milioane de acțiuni ale Moldindconbank, investitorul privat va trebui să achite 764,05 milioane de lei – cu 4 milioane mai mult decât a plătit guvernul. Licitația va dura trei zile – până la 20 martie.

newsmaker.md/rom/noutati/guvernul-a-cumparat-moldindconbank-banca-va-fi-revanduta-companiei-doverie-invest-41842

Conform precontractului semnat la 13 februarie, cumpărător al acțiunilor Moldindconbank trebuie să devină holdingul Doverie United-Holding din Bulgaria. În același timp, la licitație poate participa orice companie care a obținut autorizația Băncii Naționale de a achiziționa acțiunile MICB.

Se pare însă că în afară de Doverie, nu s-a mai adresat nimeni la BNM pentru a obține autorizație. În orice caz, regulatorul nu a declarat oficial despre aceasta. Până la momentul publicării articolului, cei de la Banca Națională nu au răspuns la solicitarea NM despre cererile din partea altor potențiali investitori.

Întrebați de NM dacă nu s-au schimbat cumva planurile de a achiziționa pachetul majoritar al acțiunilor Moldindconbank, cei din holdingul bulgar au răspuns că ei „nu au nicio informație” și au închis telefonul. La apelurile repetate, cei din companie nu au răspuns. A rămas fără răspuns și demersul în scris al NM adresat Doverie United-Holding.

Conform legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, termenul de achiziție a acțiunilor de la stat de către investitor nu poate depăși 90 de zile.

Și dacă acțiunile nu vor fi achiziționate

Dacă în acest termen Doverie United-Holding nu va achiziționa acțiunile MICB, banca trebuie singură să le cumpere, în limitele propriului profit net, cu respectarea cerințelor Băncii Naționale despre capital. În prețul acțiunilor este inclus prețul de achiziție al acestora de către guvern și cheltuielile ce țin de vânzare-cumpărare a acestor acțiuni, cu aplicarea dobânzii, cotei egale a hârtiilor de valoare de stat în perioada în care acțiunile sunt deținute de guvern.

La sfârșitul anului 2018, Moldindconbank a obținut un profit de peste 0,5 miliarde de lei. Alte aproape 60 milioane de lei au fost obținute în luna ianuarie curent.

În prezent, 63,89 la sută din acțiunile MICB aparțin statului. Celelalte sunt deținute de Valerian Mârzac și familia sa (12,66%), familia Nedoseicin (3,81%), două companii moldovenești și alte câteva persoane fizice (acestea dețin câte 1% sau mai puțin). Conform legii, anume acești acționari vor trebui să cumpere de la guvern 63,89 la sută din acțiuni, dacă acestea nu vor fi vândute la bursă.

Fostul șef al comisiei parlamentare pentru economie, Ștefan Creangă, care este și autor al amendamentelor la legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, care stabilește  procedura de achiziție a acțiunilor băncilor de importanță sistemică, a menționat pentru NM că acționarii pot atrage investiții suplimentare, pot folosi profitul nedistribuit al băncii, pot achiziționa acțiunile în rate, însă oricum, vor fi obligați să obțină autorizația Băncii Naționale pentru a achiziționa acțiunile.

Cei de la Moldindconbank au refuzat să ofere comentarii în acest sens, motivând prin faptul că banca nu participă la tranzacție.    

Ce spun experții

Ex-ministrul finanțelor, expertul economic al Transparency International Moldova, Veaceslav Negruța, consideră că în cazul eșecului tranzacției, actualii acționari vor trebui să decidă ce să întreprindă cu aceste acțiuni. „Există câteva opțiuni. Acțiunile pot fi distribuite proporțional între proprietari, conform cotelor pachetelor la momentul dat. Sau banca poate decide să păstreze în rezervă acțiunile, până va apărea un potențial investitor pentru întregul pachet (64%) sau pentru părți din el”, a precizat Negruța pentru NM.

Totodată, în opinia sa, toate indică la faptul că MICB va fi achiziționat de Doverie. „Alta este întrebarea: oare acest investitor bulgar operează oare cu resurse proprii? Și la ce le trebuie banca moldovenească?”, se întreabă expertul. „Desigur, pot fi anumite subtilități care ar putea împiedica tranzacția dintre „investitorii bulgari” și statul Moldova. De exemplu, Banca Națională va revizui ceva ori la alte bănci centrale din regiune vor apărea întrebări despre „investitorul bulgar”, care a decis să intre pe un segment nou pentru el”, a presupus expertul.

În oricare situație, în opinia lui Negruța, o eventuală situație de conflict legată de acțiuni va fi o povară financiară sau juridică pentru stat – anume în aceasta constă sensul intermedierii guvernului în cazul tranzacție.

Anterior, experții vorbeau despre riscuri înalte ale tranzacției cu acțiunile MICB în perioada electorală, chiar dacă tranzacția nu are un „fund dublu”. Negruța a spus că nu crede în coincidențe: „Achiziția se face în două etape – până la alegeri, statul cumpără rapid pachetul de acțini, cheltuind pentru aceasta aproape 800 de milioane de lei. Și dacă „holdingul bulgar” va cumpăra sau nu aceste acțiuni, depinde de rezultatele alegerilor. Oricum, statul își asumă toate riscurile”.

Același risc a fost menționat și de expertul economic al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță: „Dacă ceva nu va fi așa cum trebuie, apare riscul. Problema nu este atât de mare, statul poate găsi un alt investitor. Însă oricum, acești bani sunt înghețați și apar pierderi ale dobânzii”.

Ce se știe despre Doverie United-Holding

Despre intenția holdingului Doverie United-Holding din Bulgaria de a achiziționa 63,89 la sută din acțiunile Moldindconbank, care nu pot fi vândute de câțiva ani, s-a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie. Guvernul a decis să efectueze tranzacția de vânzare-cumpărare conform aceleiași scheme ca și în cazul vânzării de anul trecut a acțiunilor Moldova-Agroindbank, adică asumându-și rolul de intermediar.

După ce s-a aflat despre vânzarea acțiunilor MICB, businessmanul Veaceslav Platon, condamnat pentru escrocherie și spălare de bani, a declarat că în Moldova, se pregătește cel de-al doilea „jaf al secolului”, de data aceasta – prin Moldindconbank. Platon care, conform informațiilor presei, a controlat MICB, a mai declarat că în spatele holdingului Doverie United-Holding „atârnă urechile [președintelui Partidului Democrat Vladimir] Plahotniuc”.

O legătură directă între holdingul Doverie United-Holding și businessmanii moldoveni nu există. O treime din holding aparține celui mai mare producător farmaceutic din Bulgaria, Sopharma, iar cel de-al doilea după mărime acționar este „Telekomplet AD”, cu o cotă de 6,92%. Ambele companii aparțin milionarului Ognean Donev din Bulgaria.

În Moldova, „Sopharma” are o companie-fiică, cu propria rețea de farmacii. Aceasta a intrat pe piața moldovenească în luna aprilie 2017, când a cumpărat pachetul de control al rețelei din 10 farmacii de la compania „RAP Pharma International”, dintre care 80% aparțineau cetățeanului Bulgariei Plamen Milanov. Până la urmă, tot el a rămas director al companii-fiice a noului proprietar „Sopharmacy MC”. Adresa juridică a companiei este strada Grigore Vieru din Chișinău, oficiul se află într-o clădire care aparține deputatului democrat Vladimir Andronachi.

Autori: Natalia Melnic, Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки