Moldova a căzut după Orizont. Despre expulzarea profesorilor turci și pericolul care îi așteaptă în patrie. Esențialul

Soarta a șapte cetățeni turci – profesori ai rețelei Liceului moldo-turc „Orizont”, care au fost reținuți în dimineața zilei de 6 septembrie, de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), rămâne incertă. SIS a anunțat că aceștia au fost expulzați din Moldova, însă nu a dorit să precizeze, când, unde și cum. La aeroport, continuă să vegheze rudele celor reținuți, avocații și activiștii civici, care sunt îngrijorați pentru viața profesorilor și susțin că decizia despre expulzarea lor din țară este ilegală. NM a adunat tot ce se știe în prezent despre această istorie.

Despre reținerea profesorilor rețelei de licee „Orizont” în Moldova s-a aflat în dimineața zilei de 6 septembrie. Despre aceasta a scris pe pagina sa de Facebook Cristina Pereteatcu, director executiv al Amnesty International în Moldova.

Martor al unei rețineri a fost profesorul de limba turcă Hasan Baris. El a spus pentru NM că a fost reținut directorul filialei din Durlești, Rezu Dogana, precum și adjunctul directorului general al rețelei „Orizont” Hasan Karacaoglu, directorul PR Yasin Ozdil și directorul financiar Mujdat Celebi.

Yasin Ozdil a reușit să scrie pe pagina sa de Facebook chiar în momentul reținerii: „Ei au intrat în casa mea pentru a mă răpi, poliția, ajută-mă”. Mai târziu, s-a aflat că au fost reținuți directorul liceului din Ceadîr Lunga Feridun Tufekci și profesorul de limba turcă de la liceul de la Ciocana, Huseyin Bayraktar.

Conducerea liceului „Orizont” s-a speriat că ei toți nu vor fi arestați, ci vor fi trimiși în Turcia. Autoritățile turce suspectează rețeaua de licee „Orizont” de legături cu Fethullah Gulen, care este învinuit de organizarea încercării de lovitură de stat în Turcia, în luna iulie 2016.

De aceea unul dintre juriștii „Orizont” a plecat imediat la aeroportul din Chișinău.

Versiunea SIS

Puțin mai târziu, SIS a anunțat pe site-ul său oficial că desfășoară, în câteva localități ale țării, o operațiune complexă de prevenire a pericolului pentru securitatea națională. De aceasta s-a ocupat Centrul Antiterorist al SIS.

Și mai târziu, instituția a precizat că „șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă”, au fost anunțate persona non grata și expulzate de pe teritoriul Moldovei. SIS a precizat că de ceva timp, îi urmărea pe aceștia și a ajuns la concluzia că ei prezintă pericol pentru securitatea națională a Moldovei. „S-a luat decizia ca acești oameni să părăsească imediat teritoriul Moldovei”, se menționează în comunicatul de presă al instituției.

Presa și avocații au ajuns la concluzia că în aceste comunicate ale SIS este vorba despre angajații Liceului „Orizont”, cetățeni ai Turciei. Iar Seriviciul de Informații și Securitate, respingând o altă informație în presă, într-un nou comunicat, nu a negat ceea ce e mai important: este vorba despre expulzarea profesorilor turci.

Reacția avocaților și a opoziției

Acțiunile serviciilor secrete au stârnit o critică dură din partea avocaților și a politicienilor din opoziție. Organizația internațională pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a declarat că toți cei expulzați au solicitat azil politic în Moldova și erau în proces de obținere a acestuia. Conform afirmațiilor avocaților, aceștia nu trebuia să fie extrădați fără decizia instanței de judecată.

De asemenea, Amnesty International este sigură că SIS nu a avut dreptul să intre cu forța în casele oamenilor și să-i rețină fără decizia instanței. Ba mai mult, în opinia avocaților, colaboratorii SIS au acționat neîntemeiat, punând în pericol sănătatea fizică și psihică a celor reținuți. „Ei riscă să fie extrădați în Turcia, unde îi așteaptă o judecată nedreaptă, torturi și tratament inuman”, se spune în declarația Amnesty International.

Într-o declarație comună, Centrul pentru Resurse Juridice și Asociația juriștilor Promo-Lex și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că au fost expulzați șapte cetățeni ai Turciei din Moldova. Ei au declarat că expulzarea angajaților „Orizont” în Turcia reprezintă pericol pentru viața și securitatea acestora. Juriștii consideră că expulzarea atât de neașteptată a oamenilor care de mult trăiesc și activează în Moldova are „motive politice ascunse”.

Liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase a comparat SIS-ul cu NKVD. În opinia sa, colaboratorii acestei instituții au acționat la indicația liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc și a președintelui Igor Dodon. Și cei din Partidul „Acțiune și Solidaritate” sunt siguri că SIS a primit indicația de a reține profesorii Liceului moldo-turc „Orizont” din partea liderului PDM și a președintelui. „Pentru banii destinați reparației clădirii președinției și alte bunuri, în Moldova sunt încălcate drepturile omului și acest lucru este inadmisibil”, se spune în comunicatul PAS publicat pe pagina de Facebook a partidului.

Consilierul municipal din partea „Partidului Nostru” Ilan Cașu la fel consideră că această operațiune a SIS este plata președintelui Dodon pentru clădirea administrației președintelui reparată cu bani turcești. La aceeași concluzie au ajuns și mulți activiști civici. Majoritatea dintre ei a îndemnat misiunile diplomatice și organizațiile internaționale să condamne cele întâmplate.

Ce spun președintele, speakerul și alte persoane oficiale? 

Într-un comentariu pentru NM, Dodon a dat asigurări că între expulzarea cetățenilor turci și reparația clădirii președinției „nu poate fi nicio legătură”. De asemenea, el a amintit că „imediat după victoria sa la alegeri”, SIS a fost retras din subordinea președintelui. Iar pe pagina sa de pe Facebook, Dodon a învinuit presa de „standarde duble”, menționând că „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”. Drept exemplu, președintele a amintit despre expulzarea diplomaților ruși din Moldova „la solicitarea Londrei”. Din spusele lui Dodon, reiese că pentru expulzarea cetățenilor turci au fost motive mult mai întemeiate.

Cei din Partidul Democrat au respins învinuirile la adresa formațiunii. Purtătorul de cuvânt al PDM Vitalie Gamurari a numit aceste învinuiri parte a campaniei electorale. „Decizia despre expulzare, dacă ea va fi, nu este una politică. Ea va fi întemeiată juridic. Ar fi fost straniu dacă printr-o decizie politică, ar fi fost posibilă soluționarea problemelor care contravin intereselor oricărei societăți democratice și oricărui stat de drept”, a subliniat purtătorul de cuvânt al PDM. El a declarat că este la curent cu situația ce ține de liceele „Orizont” din toată lumea și „să legi aceasta de ceva ori să afirmi că este o plată pentru ceva, este, în principiu, ciudat”.

Președintele parlamentului, vicepreședintele PDM Andrian Candu a scris pe pagina sa de Facebook că va cere organizarea unor audieri parlamentare în privința celor întâmplate. Candu a subliniat că deputații trebuie să se convingă că „și în acest caz, au fost respectate drepturile omului, normele naționale și internaționale”.

Vicepreședintele parlamentului Moldovei Valeriu Ghilețchi a comunicat pe pagina sa de Facebook că a expediat la SIS o rugăminte prin care a solicitat explicații ale celor întâmplate. Lui i s-a părut ciudat că oamenii „care au lucrat în Moldova timp de 25 de ani și nu au fost învinuiți de activitate ilegală” au devenit, pe neașteptate, persoane nedorite în Moldova. Într-o discuție cu NM, Ghilețchi a spus că nu știe dacă cetățenii Turciei au fost deja expulzați din țară.

Pe parcursul zilei, NM a încercat să-i contacteze pe cei de la Biroul Migrație și Azil, dar nu a răspuns nimeni. Șeful Biroului, Olga Poalelungi, nu a răspuns nici la apeluri, nici la sms.

Serviciul de presă al Ambasadei SUA în Moldova a comunicat că misiunea diplomatică nu va comenta cele întâmplate. Până la momentul publicării articolului, Ambasada Turciei și Delegația UE în Moldova nu au răspuns la rugămintea NM de a comenta expulzarea cetățenilor turci.

La amiază, serviciul de presă al SIS a dat asigurări pentru NM că cetățenii străini deja au fost expulzați din țară. Însă Daniela Mânzat, purtător de cuvânt al instituției, a refuzat să precizeze detalii – când au fost expulzați, unde și cum au părăsit ei Moldova.

Ce se întâmplă la aeroport?

În pofida afirmațiilor SIS precum că profesorii turci au fost deja expulzați din țară, situația rămâne incertă. Ea nu a devenit mai clară nici la aeroport, unde s-a deplasat reporterul NM. Timp îndelungat, Tatiana Chebac, juristă a Centrului juridic al avocaților, care urmărește situația srăinilor care solicită azil politic în Moldova, nu a avut acces în zona VIP. Ea a spus că nu dispune de informații veridice despre soarta cetățenilor turci. Avocatul rețelei liceelor „Orizont”, care a venit la aeroport, de asemenea nu știa nimic despre profesorii reținuți. Se presupunea însă că la acel moment, aceștia erau încă la aeroport.

Nici avocații, nici soțiile celor deportați care, la fel, au venit la aeroport, nu au reușit să obțină informații oficiale în acest sens. Aproape de ora 15, lângă clădirea aeroportului s-au adunat și adepții partidelor din opoziție, care s-au declarat împotriva expulzării ilegale.

Spre seară, a apărut o informație precum să persoanele reținute într-adevăr se află la aeroport și este planificată expulzarea lor din țară cu zborul de seară. La nivel oficial, nu s-a reușit obținerea confirmării acestei informații.

Aproape de ora 19:30, avocații iarăși au fost lăsați în zona de decolare. Ei au povestit că nu i-au văzut acolo pe profesorii reținuți.

Părerea juriștilor

Surse de la Centrul juridic al avocaților au declarat pentru NM că fără documente oficiale, ei nu sunt pregătiți să comenteze cele întâmplate. Cu toate acestea, juriștii au menționat că, potrivit legii despre azil în Republica Moldova, persoana care a solicitat azil nu poate fi expulzată (în comparație cu cea care are deja statut de refugiat).

În caz de refuz de acordare a azilului, solicitanții trebuie mai întâi să obțină concluzia corespunzătoare a Biroului Migrație și Azil. În afară de aceasta, cei care sunt considerați un pericol pentru securitatea națională trebuie să aibă la dispoziție 30 de zile pentru contestarea deciziei.

Avocatul Asociației Promo-Lex Dumitru Slusarenco a explicat pentru NM că în legislația moldovenească, procedura de declarare a persoanelor non grata este descrisă foarte prost și este explicată în doar câteva cuvinte. De aici, și numeroasele încălcări. „Omul poate fi pur și simplu expulzat sub pretextul „pericolului pentru securitatea națională” și această decizie, până la momentul expulzării, nu poate fi verificată de nicio instanță”, a explicat Slusarenco. Omul declarat persona non grata are dreptul de a contesta această decizie, însă fizic, el nu reușește să facă acest lucru până la plecarea din țară.

Juristul a mai spus că cetățenii străini sunt declarați persona non grata de către Biroul Migrație și Azil. Cel mai adesea, Biroul face acest lucru exclusiv în baza concluziei SIS. „Iar concluzia SIS se bazează, de regulă, pe informația cu înscrisul „secret de stat”. Și aici iarăși apare problema privind accesul la informație și la posibilitatea de asigurare a apărării. Tu nu știi, de ce anume ești expulzat. Ți se prezintă decizia care conține maximum câteva alineate. Și acolo este indicat doar că tu prezinți pericol și ești expulzat”, a explicat Slusarenco.

Slusarenco menționează că în cazul angajaților Liceului moldo-turc, poate fi încălcat nu doar dreptul la apărare, ci și dreptul la libertate și securitate. „Procedura de expulzare a persoanei non grata nu presupune întoarcerea omului în patrie. El trebuie să fie expulzat de pe teritoriul Moldovei, pentru că prezintă pericol pentru această țară. Însă Moldova nu trebuie să aleagă, unde să-l trimită. Aceasta trebuie să fie alegerea omului”, a subliniat Slusarenco. În lege, acest amănunt nu este scris clar, însă juristul susține că în cazul dat, se poate baza pe normele internaționale.

Slusarenco a mai comunicat că extrădarea este o altă procedură, care presupune că Turcia trebuia să inițieze propriul proces și să trimită în Moldova o cerere despre extrădare. În acest caz, decizia privind expulzarea în Turcia a fost luată de către instanța moldovenească. Fără aceasta, potrivit afirmațiilor juristului, autoritățile moldovenești nu au dreptul de a-i trimite pe angajații de la „Orizont” în Turcia.

***

În luna martie curent, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale l-a reținut pe directorul Liceului Teoretic „Orizont” din capitală, Turgay Șen, pentru „audiera circumstanțelor într-o cauză penală”. După interogatoriu, el a fost eliberat. Despre care cauză anume era vorba și cu ce s-a încheiat, nu se știe nici până acum. În prezent, Șen se află în  afara Republicii Moldova. Potrivit informațiilor din presă, el a solicitat azil politic în Moldova, ca să nu fie extrădat în Turcia, așa cum s-a întâmplat cu pedagogii turci în Kosovo.

La 29 martie, poliția din Kosovo a reținut șase cetățeni ai Turciei (cinci colaboratori ai instituțiilor de învățământ și un medic). Cauza – legăturile lor cu școlile lui Fethullah Gulen, acuzat de autoritățile Turciei de organizarea loviturii de stat eșuate din anul 2016. Iar la 30 martie, prim-ministrul din Kosovo i-a demis pe ministrul de interne și șeful serviciilor speciale pentru că aceștia, fără știrea lui, urgent și în mod secret, i-a reținut și extrădat din Kosovo în Turcia pe cei șase cetățeni turci.

Pentru prima dată, autoritățile din Turcia au abordat problema rețelei de licee „Orizont” din Moldova în luna mai 2017. În timpul întâlnirii cu prim-ministrul Moldovei Pavel Filip, colegul său turc Binali Yildirim a cerut închiderea în Moldova a rețelei de licee „Orizont”, deoarece, potrivit lui, conducerea acestor instituții de învățământ are legături cu Fethullah Gulen, acuzat de autoritățile Turciei de organizarea încercării de lovitură de stat din luna iulie 2016. Drept răspuns, Flip a dat asigurări că autoritățile moldovenești susțin autoritățile constituționale ale Turciei, însă pentru închiderea liceelor, sunt necesare dovezi. Menționăm că rețeaua de licee private „Orizont”activează în Moldova deja de 24 de ani. În prezent, în țara noastră funcționează cinci filiale.

Autoritățile Turciei consideră că rețeaua de licee este subordonată lui Fethullah Gulen, persoană publică din această țară. Guvernul Turciei acuză mișcarea lui Gulen de organizarea în luna iulie 2016 a încercării de lovitură de stat. De atunci, au fost arestați 40 000 de presupuși adepți ai propovăduitorului islamist, alți 120 000 au fost concediați și eliberați din funcții. Iar Gulen, care de mai mulți ani trăiește în SUA, neagă implicarea în evenimentele din luna iulie. În luna martie, șeful Serviciului Federal de Informații al Germaniei (BND) Bruno Kahl a criticat, din punct de vedere oficial, autoritățile Turciei pentru lovitura de stat eșuată. Nu există niciun fel de indicații precum că în încercarea de lovitură de stat din Ankara se afla pastorul islamist Fethullah Gulen și Mișcarea sa, a declarat Kahl.

Menționăm că în Moldova, începând cu anul 2014, este așteptată vizita președintelui Turciei Recep Erdogan, care a fost amânată de nenumărate ori. Conform ultimelor informații, liderul turc trebuie să viziteze țara noastră anul acesta, la începutul lunii octombrie. Despre aceasta a comunicat Igor Dodon. În timpul vizitei lui Erdogan, urmează să aibă loc deschiderea oficială a clădiriii administrației președintelui, a cărei reparație a fost plătită de Turcia.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки