25ºC Chișinău
Joi 23 mai 2019

Moldova joacă la loterie. De ce oamenii se implică și cum funcționează aceasta

În câteva luni după relansarea Loteriei Naționale a Moldovei, trei persoane au câștigat câte un milion de lei, alte cinci – câte 777 777 de lei. Nici nu-i de mirare că loteria capătă popularitate, iar al doilea tiraj al Loto+ și cel al Aur7 au ajuns până la 5 milioane de bilete, depășindu-le de două ori pe primele. NM a studiat modul în care a fost organizată această afacere de către o companie privată căreia autoritățile i-au transmis Loteria Națională, cât se poate câștiga din aceasta, cum sunt construite loteriile și de ce ele sunt atât de populare.

Cum a ajuns Loteria Națională în mâini private

Biletele de loterie ale Loteria Națională pot fi procurate astăzi la orice oficiu poștal, în chioșcuri de presă, în magazine, la benzinării și în multe alte locuri. Dacă biletul câștigător, poți afla imediat – răzuind stratul sub care se ascunde inscripția „fără câștig” ori suma premiului.

Loteria Națională a Moldovei a fost relansată la sfârșitul anului trecut, după ce întreprinderea de stat Loteria Națională a obținut un partener privat, la inițiativa Partidului Democrat (PDM).

De menționat că până la aceasta, cu doi ani mai devreme, liderul PDM Vladimir Plahotniuc a declarat război jocurilor de noroc, au fost închise încăperile de jocuri din țară și a fost declarat monopol de stat asupra businessului de jocuri. Câteva luni mai târziu însă, autoritățile au declarat că pentru această afacere e nevoie de parteneri privați. Aceștia au fost identificați anul trecut. Partener al statului în domeniul automatelor de joc a devenit compania Novomatic AG din Austria, iar în domeniul caselor de pariuri și al loteriilor - NGM Company, al cărei fondator este compania NGM SPC Limited, înregistrată în Dubai. Aceasta a fost înființată de două companii din Bulgaria – National Lottery AD și New Games AD. Ambele aparțin unuia dintre ei mai bogați oameni din Bulgaria, Vasil Bojkov.

Unde sunt tipărite biletele și de ce ele nu pot fi falsificate

Solicitați de NM, cei de la întreprinderea de stat Loteria Națională a Moldovei au refuzat să spună cum apreciază ei relansarea loteriei după venirea partenerului privat, câte bilete de loterie au fost vândute de atunci și cine poate fi numit „consumatorul” principal al loteriei. Ei au spus că aceasta este o taină comercială, însă au promis că în timpul apropiat, vor oferi publicului un plan de dezvoltare a loteriei.

Reprezentanții companiei partenere, NGM Company, au fost mult mai vorbăreți. Ei ne-au comunicat că la loterie participă „oameni de diferite vârste, statut social, naționalitate, religie etc.”, menționând că unica limită este vârsta: participantul trebuie să aibă cel puțin 18 ani. La fel, cei din companie consideră că relansarea loteriei este reușită, explicând participarea activă a populației prin câștigurile nemaiauzite până acum. „Până acum, în Moldova se auzea despre astfel de premii doar de la știrile despre loteriile țărilor din Europa și din alte părți ale lumii. Acum, modelul european  a devenit posibil și în Moldova”, au spus cei de la NGM Company, subliniind că activitatea Loteriei Naționale a Moldovei este astăzi „absolut transparentă”.

Ei au mai spus că biletele pentru loterie sunt tipărite de către compania britanică Scientific Games, care mai tipărește asemenea bilete pentru Italia, Spania și SUA. Cei de la NGM -Company susțin că biletele de loterie nu pot fi falsificate, întrucât premiul este acordat doar după ce este verificat printr-un soft. Au fost niște încercări de a falsifica bilete, încă la început, însă acestea au încetat imediat, au mai spus cei de la companie.

Atât cei de la compania nominalizată, cât și cei de la Loteria Națională a Moldovei au refuzat să spună câte bilete de loterie au fost deja vândute după relansarea loteriei naționale. Însă au zis că fondul de premii al tuturor biletelor emise depășește suma de 300 milioane de lei.

Cei de la NGM Company nu au răspuns nici la întrebarea despre condițiile de distribuție a biletelor, motivând prin confidențialitatea acordurilor cu magazinele, oficiile poștale ș.a.    

Cum sunt distribuite biletele

Proprietarul unui magazin în care se vând bilete de loterie a spus pentru NM, sub protecția anonimatului, că biletele se vând foarte bine, firma sa obține un anumit procent din aceasta, însă veniturile nu sunt prea mari. „Cheltuielile sunt neînsemnate – biletele de loterie nu se alterează, statul este implicat, iar aceasta înseamnă că problemele sau escrocheriile sunt aproape excluse”, a menționat interlocutorul, motivând astfel participarea sa la distribuția biletelor de loterie.

El a mai spus că acum nu poate plăti imediat sumele câștigate, deoarece pentru aceasta este necesar un soft special, dar intenționează să rezolve această problemă în timpul cel mai apropiat. „Dacă noi vom plăti suma câștigată imediat, pe loc, persoana care a câștigat, de exemplu, 100 de lei ar putea să îi cheltuiască pentru procurarea altor bilete de loterie. Astfel, vor crește vânzările”, a precizat interlocutorul.

Toți vânzătorii de bilete de loterie cu care a reușit să discute reporterul NM au spus că biletele se bucură de popularitate. Ei au menționat că cele mai numeroase sunt biletele fără câștig sau cu un câștig minin, însă într-un chioșc, ni s-a spus că odată, au avut un câștig de 500 de lei, iar în alt chioșc ne-au comunicat despre un câștig de 10 mii de lei.    

Cum este construită loteria

În toată lumea, loteria este construită în așa fel încât câștigul este posibil, însă organizatorul loteriei este întotdeauna în avantaj. Ca și în oricare alt joc de noroc, valoarea dorită sau, altfel spus, profitul este întotdeauna de partea organizatorului.

În prezent, Loteria Națională are patru tipuri de bilete de loterie: Loto+, Aur7, „Piramidele de aur” și „Realizează-ți Visele”. Primele două costă 20 de lei, iar celelalte – 30 de lei.

Despre cum funcționează loteria, vom descrie prin exemplul Loto+. Tirajul total al acestuia este de 5 milioane de bilete, iar valoarea totală a acestora – 100 milioane de lei (dacă e să ținem cont de faptul că fiecare bilet costă 20 de lei). Fondul de premii al Loto+ constituie 62 milioane de lei. Din cele 5 milioane de bilete, sunt considerate câștigătoare puțin peste 2 milioane, deși 600 mii dintre ele doar oferă dreptul de a participa la show-ul televizat, unde are loc o extragere suplimentară. Câștigul altor 740 de mii de bilete este minim – 20 de lei, adică nu pierdeți banii cheltuiți deja pentru procurarea biletului de 20 de lei.

Astfel, din 5 milioane de bilete,  aproape 690 mii (14%) sunt cu câștig real, adică cele cu care poți câștiga mai mult de 20 de lei. Cea mai mare sumă câștigată este de 1 milion de lei. În tot tirajul, sunt doar 4 bilete de acest gen.

În categoria Loto+ este organizată deja cea de-a doua extragere. În prima, tirajul și fondul de premii au fost de două ori mai mici – 2,5 milioane de bilete și 31 milioane de lei.

Și în categoria Aur7 se organizează cea de-a doua extragere. Tirajul celei dintâi a fost de 2,5 milioane, al celei de-a doua – 5 milioane. Numărul biletelor câștigătoare este de 1 945 496, iar fondul de premii – 61,9  milioane de lei. În această extragere sunt șase premii principale, de 777 777 de lei sau echivalentul acestei sume într-un lingou de aur. Numărul biletelor cu câștig de 20 de lei este de 740 mii, alte 600 mii de bilete oferă dreptul de a participa la extragere în cadrul jocului televizat.

Tirajul „Piramidei de aur” este de 5 milioane de bilete, iar valoarea totală a acestora este de 150 milioane de lei. Fondul de premii este de 94,5 milioane de lei. Numărul biletelor câștigătoare este de 1 751 776, dintre care 500 mii oferă dreptul de a participa la show-ul televizat. Câștigul altor 700 mii de bilete este de 30 de lei, adică atât cât se plătește pentru procurarea unuia. Două premii principale ale loteriei sunt a câte 2 milioane de lei, iar alte patru – câte1milion de lei.

Tirajul loteriei „Realizează-ți Visele” este de 2,5 milioane de bilete. Fondul de premii este de 47,2 milioane de lei. Numărul biletelor cu câștig este de 1 341 051. 500 mii de bilete conțin dreptul de a participa la show-ul televizat, iar în cazul a 330 mii, câștigul este de 30 de lei, adică valoarea nominală.

Cât se câștigă

 

Extragerea suplimentară a Loteriei Naționale are loc o dată pe stăptămână, în cadrul emisiunii televizate de la Prime. Show-ul este asemănător «Национална Лотария»  („Loteria Națională”) din Bulgaria, organizat la televiziunea bulgară, de către partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei.

La Prime, sunt difuzate și spoturi publicitare despre cele mai mari premii câștigate. Posesorii  acestora povestesc, cum și de unde au cumpărat biletul de loterie și ce emoții au avut când au aflat despre premiu.

Din luna noiembrie anul trecut, când partenerul privat a relansat Loteria Națională a Moldovei, trei persoane au câștigat câte 1 milion de lei, alții cinci – câte 777 777 de lei. Interesant e faptul că unul dintre câștigătorii ultimei sume a cumpărat, din banii câștigați, peste o mie de bilete de loterie.

Alte două persoane au câștigat câte o casă în valoare de 2 milioane de lei, iar 10 persoane – câte 250 mii de lei.

Despre cum se joacă în Loteria Națională povestesc și înșiși locuitorii Moldovei, publicându-și spoturile video pe Youtube. Autorul unui astfel de spoturi a povestit cum a cumpărat 700 de bilete de loterie în sumă totală de 14 mii de lei, dar a câștigat numai 200 de lei.

 

Autorul altui spot a spus că a cumpărat 15 bilete, dintre care doar unul a fost cu câștig – 20 de lei.

 

De ce loteriile sunt atât de populare

Loteriile sunt foarte populare în toată lumea. Psihologii susțin că loteriile îi atrag pe oameni prin faptul că, în caz de premiu, pot fi obținuți imediat mulți bani și noroosul poate încerca să-și schimbe viața. Cumpărând bilete de loterie, oamenii sunt, de obicei,  foarte optimiști, iar optimismul suplimentar le este alimentat de relatările despre câștigurile mari.

Cea mai mare piață a loteriilor din lume este în SUA – timp de un an, acolo se vând bilete de loterie în sumă totală de aproximativ 78 miliarde de dolari. Pe locul doi se află China – în 11 luni ale anului trecut, piața loteriei a fost de 69,8 miliarde de dolari. În afară de loteriile offline, sunt la fel de populare și cele online. Piața mondială a acestora este estimată la aproximativ 300 miliarde de dolari anual.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки