18.94ºC Chișinău
Duminică 19 mai 2019

Monopolul asupra propagandei. Cum s-au debarasat de concurenții ruși specialiștii moldoveni în spălarea creierilor

Astăzi, cetățenii Moldovei s-au trezit în altă țară. La tv nu mai este propagandă rusă.

De la 12 februarie, intră în vigoare modificările Codului Audiovizualului: de pe ecranele moldovenești trebuie să dispară știrile și programele informativ-analitice rusești.

Drept răspuns la declarația Dumei de Stat despre inadmisibilitatea disciminării presei ruse în Moldova, parlamentul a adoptat declarația despre condamnarea atacului Rusiei asupra securității informaționale a Moldovei.

Lupta democraților cu propaganda rusă e într-atât de primitivă, încât liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc și-a păstrat dreptul de a retransmite „Pervîi kanal” din Rusia.

Autoritățile moldovenești nu au urmat exemplul Ucrainei, unde a fost interzisă totalmente televiziunea rusă, ci au inventat propriul know-how în lupta cu propaganda. Democrații se vor bucura și în continuare de popularitatea conținutului de divertisment al tv „Pervîi kanal”, strecurând în grila de emisie producția proprie marca Prime.

Din știrile rusești, cetățenii Moldovei nu vor mai afla despre cum Rusia poate transforma SUA în scrum radioactiv și nici despre „coruptul” rus din opoziție Alexei Navalnîi.

În schimb, telespectatorii nu vor înceta să se informeze despre „corupții” moldoveni din opoziție. Liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi va continua să fie prezentat cu automatul Kalashnikov pe umăr, iar președintele „Platformei Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase – în pantaloni uzi.

Liderul Partidului „Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu va fi mustrată de către președintele parlamentului Andrian Candu pentru greșelile din manualele școlare. La televizor vor fi prezentate și în continuare școlile pustii și se va povesti despre cât de greu îi este guvernului să corecteze consecințele reformei Maiei Sandu în sistemul educațional.

În același timp, între emisiunile «Давай поженимся!» („Hai să ne căsătorim!”) și «Жить здорово» („Să trăiești e bine”), fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss” va continua să îi premieze pe profesori, să construiască terenuri de joacă, în sfârșit să renască satele moldovenești.

Dar putem răsufla ușurați: propaganda rusă nu-i va mai induce în eroare pe cetățenii moldoveni creduli precum să „Europa în putrefacție” a fost inundată de refugiați din Africa și Asia.

Conform regulilor democrației moldovenești, propagandiștii ruși nu au voie să tirajeze fake-urile, iar cei moldoveni – pot. De aceea dacă magnații media locali vor simți vreo necesitate acută, spectatorilor li se va povesti despre migranții care pot inunda Moldova. Doar în timpul campaniei prezidențiale acest lucru a avut efect.

Astfel, nu poate fi exclus faptul că în anul electoral, alegătorilor li se va povesti despre următorii 30 de mii de sirieni pe care candidatul din opoziție va accepta să-i primească în vreo circumscripție uninominală.

În același timp, holdingul media controlat de democrați și canalele tv afiliate socialiștilor par să fi semnat un pact de neagresiune. Și tirajează două realități paralele. În cea democratică, guvernul, parlamentul și Vlad Plahotniuc opresc „tancurile rusești” și fac tot posibilul pentru ca viața în Moldova să devină mai bună și mai veselă. În realitatea socialistă, președintele și PSRM îl fac pe dracu în patru ca poporul să trăiască, în sfârșit, însă euro- și pur și simplu unioniștii îi împiedică să facă acest lucru.

În general, democrații au salvat poporul de propaganda externă, dar iată că cea internă înflorește.

Mai mult decât atât, autoritățile se vor strădui să ofere tuturor, fără excepție, posibilitatea de a urmări posturile tv propagandistice. Conform hotărârii guvernului, familiile defavorizate vor fi conectate gratuit la televiziunea digitală. E și aceasta un fel de realitate paralelă: pe de o parte, cei nevoiași vor fi conectați la tv, iar pe de altă parte, cei înregistrați la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, familiile cărora primesc îndemnizații sociale, vor fi obligați să lucreze în folosul comunității, la cerința autorităților locale.

Însă mai există o problemă. „Dușmanul din exterior” a fost mereu un scut bun pentru autorități. De exemplu, până în prezent, era posibilă pedeapsa pentru propaganda rusă. Cică, din cauza ei și nu din cauza furturilor și ineficienței alianțelor pro-europene de la conducere a scăzut popularitatea cursului politic european.

Acasă, în Moldova, așa și nu au mai construit Europa, de aceea săgetătorii mai sunt încă necesari. Probabil, vor începe să caute mai intensiv „dușmanii externi”, deja în interior. Armata pro-guvernamentală a vloggerilor și a bloggerilor deja a început să-i identifice pe „spioni”. Principiul „deconspirării” este simplu: în rândurile propagandiștilor ruși, adică dușmanilor externi, sunt înscriși cei care critică PDM.

Autor: Galina Vasilieva, redactor-șef adjunct NM

Партнерские ссылки