N-ai ce influența aici. Tănase nu va merge la ședința Comisiei de la Veneția dedicată Moldovei

Alexandru Tănase, ex-ministr al justiției și membr al Comisiei de la Veneția (CV) din partea Moldovei, a comunicat pentru NM că nu va merge la ședința CV din 20 iunie. La această ședință, CV va examina ultimele decizii ale Curții Constituționale a Moldovei, inclusiv cea cu privire la necesitatea dizolvării parlamentului moldovenesc.

Tănase a precizat că nu va putea participa la examinarea cazului Moldovei la CV. El a menționat pentru reporterul NM că reprezentantul țării în Comisia de la Veneția este un expert independent și nu se subordonează guvernului care l-a delegat.

«Experții din Moldova nu au dreptul să participe la examinarea cazurilor care se referă la Moldova. Așa este procedura. Noi nu participăm la aceste examinări. În acest mod, lucrează Comisia de la Veneția», a subliniat Tănase.

El a mai spus: «Comisia de la Veneția este o autoritate independentă și imparțială, care nu poate fi influențată”.

«Când cineva afirmă că poate influența Comisia de la Veneția, nu înțelege despre ce vorbește. Această comisie nu are oficiu, nu are adresă fizică unde ar fi reprezentată. Există un simplu secretariat care se ocupă de chestiuni administrative», a spus Tănase.

El a subliniat că în toată istoria activității Comisiei de la Veneția, nu a fost niciun caz ca cineva să influențeze deciziile acesteia. Întrebat dacă la această ședință a CV trebuie să fie audiați reprezentanții Moldovei, Tănase a spus că în situațiile obișnuite, țara este reprezentată de membrii guvernului, ai parlamentului ș.a.

Drept exemplu în acest sens el a menționat chestiunea cu privire la sistemul electoral din Moldova, când ședința Comisiei de la Veneția a fost precedată de o vizită oficială a delegației CV în Moldova, întrevederi și consultări, apoi și de raportul comisiei.

«Acum, vizita comisiei nu a avut loc. Și în agenda sesiunii pe care am primit-o nu am văzut să fie invitat cineva din țara noastră, a fost invitat, însă totul se poate schimba», a menționat Tănase.

Un alt expert independent din partea Moldovei la CV, secretarul de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu a comunicat pentru reporterul NM că va pleca la sesiunea CV, deoarece va participa la examinarea altor chestiuni care nu țin de Moldova.

Eșanu a subliniat că «nicăieri nu este scris că trebuie să fie audiați reprezentanții țării», însă, de obicei, aceștia sunt invitați să-și expună poziția.

De asemenea, Eșanu a spus că nu știe dacă reprezentanții Moldovei vor fi invitați la ședința din 20 iunie.

Reamintim că la 9 iunie, către Comisia de la Veneția s-a adresat Secretarul General al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland, care a rugat ca această autoritate să dea o notă «urgentă» ultimelor decizii din Moldova. El și-a exprimat «îngrijorarea serioasă» în legătură cu ultimele evenimente din Moldova și a îndemnat «parlamentul ales pe cale democratică și guvernul letigim» să acționeze în mod corespunzător. Jagland nu a precizat, pe cine anume consideră «guvern legitim» în Moldova, însă a lăsat să se înțeleagă faptul că în ce privește deciziile CC, nu e totul în regulă.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки