Newsmaker – laureat al premiului ONU pentru promovarea drepturilor omului

Newsmaker a devenit laureat al premiului ONU pentru promovarea drepturilor omului în presă. Cea de-a 13-a ediție a festivității de premiere a avut loc la Chișinău, la 6 decembrie. Premiile sunt acordate anual, la șase categorii, de reprezentanța ONU în Moldova pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor omului.

Redacția NM a fost premiată pentru activitate remarcabilă a mass-media în domeniul drepturilor omului. Organizatorii au menționat în mod deosebit articolele NM despre moartea deținutului Andrei Brăguță, ciclul de istorii ale persoanelor din categoria LGBT, precum și proiectele speciale dedicate paginilor tragice din istoria Moldovei – Holocaustul și deportările.

Vladimir Soloviov, redactor-șef al NM, a menționat că și-ar dori ca redacția să nu mai primească asemenea premii, iar problema privind drepturile omului în Moldova să nu mai fie atât de acută: „Aș vrea să dispară temele despre cum cineva este bătut în închisoare până la moarte și despre neputința omului de a se deplasa prin oraș doar din cauza că e imposibilă deplasarea prin el”.

Un alt reprezentant al presei care s-a învrednicit de premiul special al ONU este postul de radio Patrin Moldova, care se poziționează ca voce a rromilor din Moldova. Acest post a devenit platformă pentru promovarea drepturilor omului și se adresează nu doar comunității de rromi. Deocamdată, Patrin Moldova funcționează doar în mediul online, însă în curând va primi licență și pentru a emite pe FM.

Premiul general al ONU a fost acordat avocatului Veaceslav Țurcan, președintele organizației neguvernamentale „Ambasada drepturilor omului” – pentru promovarea drepturilor civile și politice, inclusiv în Transnistria. Potrivit lui, pe numele său și al colegului său a fost deschis dosar penal pentru apărarea clientului.

Premiul pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului la nivel local a revenit Maiei Țăran, din Căușeni: după ce a suferit personal din cauza violenței domestice, acum ea le ajută pe alte femei să scape din acest cerc vicios.

Încă un laureat al premiului pentru activitatea desfășurată la nivel local a fost acordat Mariei Scorodinschi din Drochia, o femeie care a trecut prin toate tipurile de violență domestică și care a avut curajul să spună „stop”. Astăzi, prin propriul exemplu, ea demonstrează femeilor care se află în aceeași situație că drumul spre o viață demnă este deschis pentru ele.

Premiul pentru activitate remarcabilă în domeniul drepturilor omului și spargerea stereotipurilor a revenit preotului Maxim Melinti, parohul bisericii ortodoxe din satul Ghidighici. Pentru enoriașii săi și, mai ales, pentru tineret, el a devenit un exemplu al unui om credincios și cetățean activ. Maxim Melinti participă activ în campaniile organizate pentru atitudine tolerantă față de persoanele infectate cu virusul HIV, la fel, de mai mulți ani, activează în închisorile moldovenești.

Un premiu special al ONU a fost acordat Centrului cultural Coliseum. Anul trecut, Coliseum a montat un spectacol în închisoarea nr. 17 din Rezina: sub conducerea regizorului Luminița Țâcu, deținuții au jucat în spectacolul „Shakespeare pentru Ana”. Centrul cultural continuă să lucreze cu femeile care au avut de suferit din cauza violenței, cu copiii care au nimerit în colonii și să monteze spectacole pe teme tabu.

Premiul ONU în domeniul drepturilor omului este acordat în Moldova începând cu anul 2004. În acest an, juriul a fost constituit din reprezentanți ai societății civile, organizațiilor care militează pentru drepturile omului și partenerilor pentru dezvoltare. Aceștia au ales câștigătorii din cei 72 de participanți.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки