«Nici nu confirmăm și nici nu infirmăm». Ce se știe despre participanții la programul de cetățenie a Moldovei pentru bani

Pentru obținerea cetățeniei Moldovei prin investiții au depus cereri 23 de persoane străine. Acest anunț a fost declarat de către șeful Agenției Servicii Publice, directorul programului de obținere a cetățeniei prin investiții, Iulia Petuhov, în cadrul unui briefing din 16 mai. Ea a refuzat categoric să ofere date despre solicitanți și să comenteze faptul că printre aceștia este și soția deputatului Ilan Șor – Sara Șor (numele de scenă – Jasmin).

De unde sunt solicitanții?

Petuhov a refuzat categoric să răspundă la întrebarea jurnaliștilor despre țările din care provin solicitanții cererilor de cetățenie. Ea și-a explicat refuzul prin protecția datelor personale.

Cine a obținut deja pașaportul moldovenesc?

Petuhov a spus că unica persoană care a obținut deja cetățenia moldovenească prin investiții este un om de afaceri. «Este o persoană din sectorul IT, care ar vrea să beneficieze de avantajele parcului IT (rezidenții acestuia obțin înlesniri fiscale – NM) și și-a exprimat dorința de a-și extinde afacerea în Moldova și de a colabora cu Universitatea Tehnică a Moldovei», a spus directorul programului.

Își cumpără cetățenia soția lui Șor?

Funcționara nu a confirmat și nici nu a infirmat informația precum că printre solicitanți este și soția omului de afaceri Ilan Șor – Sara Șor (interpreta Jasmin).

«Secretariatul nu oferă informații despre participanți. Noi nu confirmăm și nici nu infirmăm participarea cuiva în acest program», a explicat Petuhov.

Menționăm că despre faptul că printre solicitanții programului este și Sara Șor, au anunțat pentru prima dată jurnaliștii. Șor a confirmat această informație.

***

De menționat că în Moldova, programul de obținere a cetățeniei prin investiții a fost adoptat în vara anului 2018. Potrivit acestuia, un investitor străin poate obține cetățenia Moldovei dacă va transfera în Fondul de dezvoltare pe termen lung minimum 100 mii de euro sau cel puțin 250 mii de euro într-un domeniu de afaceri de importanță strategică. Deocamdată însă este accesibilă doar prima opțiune. Autoritățile speră că în primii cinci ani, vor atrage 1,3 miliarde de euro investiții.

Solicitanților li se promite cetățenia în decurs de 90 de zile din momentul depunerii cererii. De asemenea, nu se fac publice niciun fel de date despre aceștia. În «Monitorul Oficial», unde sunt publicate decretele președintelui cu privire la oferirea cetățeniei, în locul numelui și prenumelui, sunt indicate doar numerele dosarelor lor.

În luna iulie 2018, Ministerul Economiei din Moldova a semnat un contract cu un concorțiu alcătuit din companiile MIC Holding LLC, Henley&Partners Holdings Ltd, Henley&Partners Government Services Ltd și Henley&Partners International Ltd, care se vor ocupa de implementarea acestui proiect.

Compania elvețiană Henley&Partners, care face parte din acest consorțiu, a figurat în investigația omorului jurnalistei Daphne Caruana Galizia din Malta. În luna octombrie 2017, când ea se ocupa de investigarea «comercializării pașapoartelor» în Malta, automobilul ei a fost detonat.

newsmaker.md/rom/noutati/urme-spre-malta-compania-partener-al-guvernului-moldovei-a-figurat-in-investigatia-38259

Consorțiul cu care autoritățile moldovenești au semnat contractul va controla și reputația economică și financiară a candidaților pentru obținerea cetățeniei și va evalua eventualele pericole pentru ordinea publică și securitatea statului.

Vor fi supuse verificării și mijloacele financiare care vor fi investite în Moldova. Banii nu trebuie să provină din surse ilegale și trebuie de facto să aparțină cetățeanului străin care pretinde la cetățenie. Candidatul trebuie să confirme toate acestea prin «declarație pe proprie răspundere» și alte documente.

newsmaker.md/rom/noutati/vize-de-aur-pentru-oligarhi-de-ce-ue-critica-programele-de-dobandire-a-cetateniei-39792

Între timp, rezultatele funcționării programului «vizelor de aur» în țările Uniunii Europene provoacă îngrijorarea experților și a eurodeputaților: timp de 10 ani, aceste programe au adus statelor UE 25 miliarde de euro, iar cetățeni sau rezidenți ai UE au devenit oligarhi ucraineni, ruși și sirieni, cu un trecut dubios și bani «murdari».

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки