22.71ºC Chișinău
Luni 20 mai 2019

NM „demascat” de site-ul fake Stop Fals. În calitate de experți se prezintă bloggerii și trollii

Asociația Presei Independente i-a îndemnat pe utilizatorii de Facebook să raporteze site-ul clonă al proiectului Stopfals.md – portalul Stopfals.com. Pe acest portal sunt „demascate” știrile presei independente și postările din rețelele de socializare, în care este criticat Partidul Democrat de la guvernare. Unul dintre ultimele „stopfalsuri” fake este dedicat articolului NM despre întâlnirea diplomaților polonezi cu premierul moldovean Pavel Filip, în care guvernarea Moldovei este îndemnată să nu implice Polonia în campania electorală din Moldova.

Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente (API), i-a îndemnat pe utilizatorii de Facebook să raporteze pagina site-ului clonă Stopfals.com. „Falsificatorii au furat identitatea Campaniei STOP FALS! și încearcă să prostească oamenii, publicând fakeuri pe care le „diluează” cu unele materiale furate de la noi”, a scris Macovei.

Proiectul API de creștere a educației media „Stop Fals!” a apărut în anul 2015. Portalul este specializat în demascarea știrilor false, în special a celor despre Moldova, politica Uniunii Europene sau conflictul din Ucraina. Adesea, pe site sunt analizate și modele ale propagandei interne din Moldova – de regulă, create de presa afiliată Partidului Democrat și Partidului Socialiștilor.

Site-ul clonă stopfals.com a început să publice materiale în primăvara acestui an – în ajunul campaniei electorale locale din Chișinău. Cea mai mare parte a „demascărilor” a fost dedicată presei independente din Moldova și reportajelor critice despre Partidul Democrat.

Odată cu apropierea campaniei electorale parlamentare, site-ul și-a reluat activitatea. De exemplu, una dintre ultimele „descoperiri”, care a fost publicată la 6 decembrie, este dedicată NM și articolului despre întrevederea ambasadorului Poloniei la Chișinău Bartolomei Zdaniuk cu prim-ministrul Moldovei Pavel Filip. În cadrul întrevederii, a fost discutat „cazul Kozlovska”și ambasadorul a solicitat autorităților moldovenești să nu implice Polonia în campania electorală din Moldova.

newsmaker.md/rom/noutati/cotitura-in-cazul-kozlovska-polonia-a-cerut-sa-nu-fie-implicata-in-campania-electo-40509

StopFals fake menționează în această știre-fake că așa ceva nu s-a întâmplat. Și sunt amintite „investigațiile” bloggerului Eugen Luchianiuc și portalul anonim Telegraph.md, afiliat Partidului Democrat, unde se publică sistematic fake news și articole ale trollilor împotriva opoziției, ca fiind surse de informații demne de încredere.

Și în alte „descoperiri” ale sale, portalul clonă se bazează pe informațiile site-urilor afiliate Partidului Democrat sau pe declarațiile membrilor PDM, deputaților, jurnaliștilor și bloggerilor loiali și chiar pe postările de pe Facebook ale„trollilor”.

Autor: Nicoleta Șelman

Партнерские ссылки