-4ºC Chișinău
Sâmbătă 23 februarie 2019

„Noi înșine suntem infractori”. La Chișinău a avut loc premiera filmului moldovenesc „Beautiful corruption”

„Bătăi atente la ușă, pe care le auzi numai tu și acela care trebuie. Tu dai din cap cu respect, acela dă din cap cu respect. Frumos! Cum acolo, în engleză – beautiful!”, i se explică eroului principal al filmului frumusețea schimbului de bani și de servicii amicale. „Beautiful corruption este debutul în filmul de lung metraj al regizorului moldovean Eugen Damaschin, a cărui premieră a avut loc la Chișinău, la 28 septembrie. În pofida așteptărilor multora, aceasta nu este o istorie despre cum politicienii ruinează viața oamenilor simpli. Ea este despre mită ca parte integrantă a culturii naționale și despre corupție ca mod de comunicare. NM a fost la avanpremiera filmului și vă spune de ce merită să îl vizionați.

Subiectul filmului

Eroul principal al filmului apare chiar în primele cadre. Cămașă albă, chip concentrat. El este Andrei Mureșanu. El susține un interviu la un nou loc de muncă. CV-ul lui Andrei este unul obișnuit: are 30 de ani, studii în „bănci și finanțe” și, cum aflăm un pic mai târziu, experiență de muncă în Germania.

Discuția calmă cu angajatorul este brusc întreruptă: „Aici este o greșeală”. În mâinile angajatorului este CV-ul lui Andrei, cu informațiile despre el, însă este indicat un alt nume. Au încurcat ceva. Oare el trebuia să fie invitat la interviu? Sau altul, cel al cărui nume este indicat în CV? Este nevoit să plece de la interviu, mulțumindu-se cu promisiunea că va fi apelat.

Andrei lucrează într-o spălătorie auto din Chișinău și vinde hipsterilor iPhonuri, pentru a lega cumva tei de curmei. Eroul nostru așa și nu va fi angajat la serviciul unde poate veni în cămașă albă: CV-ul a impresionat, dar „nu a trecut” numele. Filmul începe anume cu aceasta: supărarea pe o lume nedreaptă, unde totul este cumpărat.

Dacă cineva a așteptat de la filmul „Beautiful corruption” un ton ironic și amuzament, anume aici a trebuit să-și ia rămas bun de la glume. Ca de obicei, răul abia urmează. În drum spre spitalul din Chișinău, când Andrei își duce mama bolnavă, el nimerește într-un accident. În mașina sa se izbește un automobil care zbura la culoarea roșie a semaforului. Mama ajunge la spital, iar eroul principal rămâne într-o așteptare încordată: oare poliția îl va identifica corect pe cel vinovat? Că doar el știe cum se fac toate.

După aceasta, spectatorul împreună cu protagonistul se scufundă tot mai mult în realitățile atât de cunoscute: „porunci ale interlopilor”, mite-mulțumiri, setea de dreptate și disponibilitatea de a o satisface măcar și cu bani, pentru că altfel nu se poate.

„Bătăi atente la ușă, pe care le auzi numai tu și acela care trebuie. Tu dai din cap cu respect, acela dă cin cap cu respect. Frumos! Cum acolo, în engleză: beautiful!” – aceasta este explicația lui nanu Colea pentru eroul principal despre frumusețea schimbului reciproc de bani și de servicii amicale.

Interesant e faptul că accidentul în jurul căruia se desfășoară subiectul are loc în momentul în care Andrei o întreabă supărat pe mama sa: „Dar în Moldova poți vorbi despre altceva în afară de bani?”. Spectatorul trebuie să caute singur răspuns la această întrebare.

Cum a fost gândit?

„Beautiful corruption” este debutul în filmul de lung metraj al regizorul moldovean Eugen Damaschin. Ideea unui film despre corupție i-a venit acum trei ani: schițele scrise atunci au crescut, treptat, până au devenit un scenariu. Proiectul a fost susținut financiar de Ambasada SUA în Moldova. Regizorul dă asigurări că misiunea diplomatică nu s-a implicat în procesul de realizare a filmului.

Damaschin explică dorința sa de a turna un film despre corupție prin faptul că vrea să schimbe viziunea în discuțiile despre ea. Potrivit lui, noi prea ne-am obișnuit să legăm acest fenomen doar de politică. Și am uitat că aceasta este parte a vieții noastre cotidiene.

„Când vorbim despre corupție, nu știu de ce încercăm să complicăm totul. Căutăm anumite adâncuri neînțelese, că cineva undeva, departe, este vinovat de toate. Iar eu cred că totul este mult mai simplu și că, în principiu, noi suntem așa. [...]Nu politica e o problemă. Cu părere de rău, corupția este parte a culturii noastre, sunt sigur de aceasta. Când apar anumite știri, toți îi ceartă pe cei care sunt acum, acolo, sus, în parlament, însă și ei au pornit de undeva. Și iată că printre noi, poate, peste câțiva ani, vor fi ca aceștia”, a spus regizorul pentru NM.

„Noi suntem la fel. Noi înșine suntem infractori. Cineva fură mai mult, altcineva mai puțin, cineva minte, cineva dă mită, altcineva o primește”, a continuat Damaschin.

Potrivit lui, el „a fotografiat propria realitate”. Toate personajele filmului, cu excepția protagonistului, sunt reale, cu aceleași destine, principii și moduri de viață. Andrei Mureșanu este un erou fictiv, care a devenit ca un fir de ață ce unește zeci de istorii reale.

Igor Babiac, actorul care a jucat roul principal, îl descrie pe Mureșanu ca pe o persoană „care și-a creat o iluzie a realității”.

„El a dorit să obțină dreptate doar prin cerința „eu vreau dreptate”. Dacă el ar fi avut bani încă de la început pentru a le rezolva pe toate odată sau relațiile necesare, toate ar fi fost altfel. Și aceasta este realitatea în care noi trăim. Și în care noi ne prefacem. În fața camerelor noi putem spune orice. Iar când ajungem într-o situație reală, ne purtăm altfel”, a spus Babiac.

Eugen Damaschin speră că filmul său îi va ajuta pe locuitorii Moldovei cel puțin să conștientizeze problema și să chibzuiască, de la ce să înceapă soluționarea acesteia. Totodată, nu ascunde că așteaptă de la spectatori, în primul rând, o reacție emoțională.

Cum s-a creat?

Filmările au durat un an și jumătate. Interesant e faptul că în procesul de lucru a fost implicată o echipă exclusiv moldovenească. Doar o singură dată s-a apelat la serviciile specialiștilor străini – pentru corectarea culorilor filmului deja montat.

Potrivit afirmațiilor lui Damaschin, chiar și în condițiile Moldovei este absolut real să realizezi un film de lung metraj – dorință de-ar fi.

„Când s-a ajuns până la proiect, am crezut că voi lua echipa în Franța, altceva – în altă țară. Aveam impresia că tot ce e mai bun se întâmplă undeva acolo. [...] Dar s-a constatat că e deosebit de simplu să adun echipa. Și noi am făcut totul cu forțele noastre, moldovenești”, a spus Damaschin.

El a mai spus că, în pofida emigrării, în țară au mai rămas mulți actori talentați, gata să se filmeze. Majoritatea actorilor care s-au filmat în această peliculă au studii cinematografice clasice: VGIK, Școala Șciukin, Institutul Teatral din Tbilisi.

Când și unde va fi prezentat?

Filmul „Beautiful corruption” va fi rulat la cinematograful Patria Loteanu din Chișinău, în perioada 28 septembrie – 4 octombrie. După aceasta, el va pleca în turneu prin țară. Autorii planifică să-l demonstreze în 71 de localități ale Moldovei. Prezentările din capitală și din alte localități vor fi gratuite.

Producătorul Anastasia Primov a explicat acest lucru prin faptul că autorii filmului au obținut un grant și de aceea nu au de gând să câștige din aceasta. Decizia aceasta are și o sarcină umanitară. „Eu cred că acum este mai important să atragem spectatorul spre cultură, ca să-i placă și apoi să cerem de la el bani. Acum noi suntem în etapa în care trebuie să atragem, să convingem să vină la cinema, la teatru, la expoziție. Și abia după aceasta să așteptăm un interes mai mare față de cultură”, a precizat producătorul filmului.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки