16.68ºC Chișinău
Luni 22 aprilie 2019

„Noi trăim într-un harem, iar sultan este Rusia”. Cum a discutat comisia parlamentară ieșirea Moldovei din CSI

Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice a dat aviz negativ inițiativei despre denunțarea de către Moldova a Acordului cu privire la crearea Comunității Statelor Independente. La ședinșa din 24 ianuarie a comisiei, pentru retragerea Moldovei din CSI a votat un singur membru al comisiei – deputatul Partidului Liberal Ion Apostol. Potrivit afirmațiilor sale, cei care au votat împotrivă doresc ca Moldova să rămână „metresă în haremul Federației Ruse”.

Prezentând decizia, Ion Apostol a declarat că nu există nicio necesitate ca Moldova să continue să facă parte din CSI. El a enumerat cotizațiile de milioane pe care Moldova le plătește în „vistieria” CSI. Potrivit lui, numai pentru canalul tv „Mir” (compania de teleradiodifuziune interstatală) Moldova plătește peste două milioane de lei anual. „Noi plătim unei structuri care nu numai că nu ne-a adus nimic bun, ci dimpotrivă. În plus, însăși Rusia nu respectă condițiile acordurilor – până în prezent, trupele sale armate se află în Transnistria”, a declarat liberalul.

El a adăugat că deși este membru al CSI, Ucraina nu a fost salvată, de exemplu, de război. „Noi trăim într-un harem, iar sultan este Federația Rusă!”, a exclamat Apostol.

newsmaker.md/rus/novosti/liberaly-prosyatsya-na-vyhod-parlament-zaregistriroval-proekt-o-denonsatsii-soglas-35646

Deputatul din partea Partidului Socialiștilor Grigore Novac nu a fost de acord cu această abordare a problemei. „Dacă dvs. vă considerați femeie a cuiva, sunt problemele dvs.”, a pariat el. Șeful comisiei, deputatul din partea Partidului Comuniștilor Vladimir Țurcan l-a întrebat pe autorul proiectului, dacă acesta cunoaște procedura de adoptare a unor astfel de decizii.

Apostol a declarat că „noi, deputații parlamentului, avem dreptul să luăm orice decizie”.

Dvs. considerați că deputații pot încălca procedurile? Este legea despre acordurile internaționale din anul 1999. Denunțarea unui asemenea acord se poate face cu ajutorul unei legi organice”, a explicat el.

Vladimir Țurcan a menționat că denunțarea acordului poate fi efectuată prin aceeași procedură prin care a fost semnat. „Mai întâi, Ministerul Afacerilor Externe oferă o concluzie generală și transmite proiectul președintelui care trebuie să-l prezinte parlamentului. Organul legislativ îl adoptă și îl transmite șefului statului pentru a fi promulgat – este o procedură legală juridic pe care liberalii au încălcat-o din start”, a explicat Vladimir Țurcan.

El a adăugat că în ansamblu, ieșirea Moldovei din CSI presupune un șir de consecințe negative – economice și sociale.

Pentru proiectul de hotărâre privind denunțarea de către Moldova a Acordului despre crearea CSI a votat un singur membru al comisiei (din cei cinci prezenți) – deputatul din partea PL Ion Apostol, care este și unul dintre autorii acestuia.

Deputații din partea PSRM Vladimir Țurcan și Grigore Novac, deputatul din partea PCRM Maria Postoico și deputatul din partea PDM Galina Balmoș au votat împotrivă.

Ion Apostol a declarat că deputații au votat pentru aceea ca Moldova să rămână cu „violatorul său”. „Dvs. lăsați Moldova să fie metresă în haremul Rusiei”, a spus el.

Grigore Novac a răspuns că e complicat să se dea o „explicație logică” expunerilor liberalului. „Este un caz clinic”, a conchis el.

La aceeași ședință, comisia a dat aviz pozitiv proiectulu de lege despre aderarea Moldovei la decizia consiliului șefilor de state CSI „despre programul de colaborare a statelor-membre CSI în lupta contra terorismului”. Menționăm că acest proiect a primit aviz pozitiv și din partea altei comisii și pentru acesta au votat și deputații din partea PDM.

Vladimir Țurcan a menționat pentru NM că proiectul liberalilor despre retragerea Moldovei din CSI are prea puține șanse. Pentru adoptarea deciziei despre denunțarea acordului sunt necesare 51 de voturi, de aceea totul va depinde de democrați. Potrivit afirmațiilor deputatului, democrații nu vor face acest pas. El a menționat că acestora „nu le va ajunge curaj politic pentru a face așa ceva”.

Autor: Galina Vasilieva

Партнерские ссылки