„Nu putem deoligarhiza 100%, dar măcar în proporție de 30-50%”. Cum s-au desfășurat primele negocieri dintre PSRM și ACUM. Reportaj NM

După o lună și jumătate de la alegerile parlamentare, blocul ACUM și socialiștii s-au întrunit pentru prima dată la negocieri, în cadrul cărora PSRM a propus să fie discutată formarea unei coaliții. Întrevederea a decurs fără participarea primelor persoane ale formațiunilor și a fost fără prea mare folos: timp îndelungat, reprezentanții ACUM au încercat să afle dacă va fi o alianță dintre socialiști și democrați, au refuzat categoric o coaliție cu PSRM și au propus reprezentanților acestui partid ca, prin eforturi comune, „să deoligarhizeze țara măcar în proporție de 30-50%”. Reporterul NM Nicolai Paholinițchi a urmărit aceste discuții.

Fără primele persoane

Reprezentanții blocului ACUM au venit, la 11 aprilie, la negocierile inițiate de Partidul Socialiștilor (PSRM). Anterior, încercările unor astfel de negocieri au eșuat ba din cauza celor de la ACUM, ba din cauza socialiștilor.

Până în ultimul moment, nu era clar dacă negocierile dintre socialiști și cei de la ACUM vor avea loc, pentru că, în ajun, reprezentanții ACUM au declarat că nu au nevoie de o coaliție pentru a adopta legile „antioligarhice” inițiate de formațiunile din componența blocului.

Cu toate acestea, cu puțin timp înainte de întrevederea propusă de PSRM, la intrarea în parlament, au apărut deputații din partea partidelor care au format blocul electoral ACUM: Iurie Reniță și Alexandru Slusari, de la Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA) și Mihai Popșoi, de la Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS). Ce-i drept, Reniță nu a fost prezent la întrevedere. Socialiștii au venit într-o componență mult mai reprezentativă: liderul partidului Zinaida Greceanâi, deputații Ion Ceban, Vlad Bătrâncea, Gaik Vartanian și juristul partidului Fadei Nagacevschi.

Negocierile s-au desfășurat în una dintre sălile parlamentului și au pornit cu stângul chiar de la bun început. Zinaida Greceanâi a părăsit sala imediat, menționând că la întrevedere nu au venit liderii DA și PAS, Andrei Năstase și Maia Sandu. „Noi am așteptat să vină liderii, dar dacă ei nu-s, eu îi deleghez pe colegii mei”, a spus Greceanâi și a ieșit din sală. 

Despre coaliția dintre PSRM și PDM

După aceasta, reprezentanții ACUM au încercat să afle, dacă socialiștii intenționează să formeze o coaliție cu Partidul Democrat (PDM). Despre aceasta a întrebat Slusari.

 „Vreau să spun că socialiștii nu au examinat și nici nu examinează o coaliție cu democrații”, a spus Ceban, precizând că PSRM a dorit să afle, la această întrevedere, care este poziția ACUM, înainte de Consiliul Republican al partidului, preconizată pentru 12 aprilie.

„Dacă noi nu vom ajunge la un numitor comun, dorim să știm dacă PSRM vede, ca o variantă, o coaliție cu Partidul Democrat?”, insista Slusari.

Ceban a repetat că o asemenea variantă acum nu este prevăzută și dacă ACUM renunță la o coaliție cu socialiștii, o opțiune mult mai probabilă, care este discutată de către socialiști, o constituie alegerile anticipate.

 „Din câte ne dăm seama, voi nu vă doriți acum o asemenea coaliție, însă mâine sau peste o săptămână, totul se poate schimba. Acest lucru ne pune într-o situație foarte incomodă”, a spus Popșoi.

În acest context, Ion Ceban a subliniat că într-o anumită măsură, 60 la sută din membrii blocului ACUM au fost la guvernare cu democrații și cu liderul PDM Vladimir Plahotniuc și a mai întrebat o dată dacă partidele din blocul ACUM sunt gata să formeze o coaliție cu PSRM.

După negocieri, NM l-a întrebat încă o dată pe Ion Ceban dacă, în viitor, ar putea apărea în agenda PSRM chestiunea cu privire la coaliția cu democrații, în cazul în care aceștia din urmă vor accepta condițiile socialiștilor. „Repet încă o dată: nu există o asemenea chestiune în agenda noastră. Dacă noi nu găsim un limbaj comun [cuACUM], noi, cel mai probabil, vom merge la alegeri anticipate”, a spus Ceban.

Despre „deoligarhizare” și alegeri anticipate

Clarificând chestiunea cu privire la coaliția dintre PSRM și PDM, Popșcoi și Slusari au declarat că ACUM nu are de gând să formeze o alianță cu socialiștii, însă ei ar putea vota, împreună, pachetul de măsuri referitoare la „deoligarhizarea” țării, propus de ACUM. Socialiștii au răspuns că sunt gata să examineze toate proiectele de legi ale ACUM, cu excepția „Legii Magnițki”. Și au subliniat că PSRM are propriul pachet de proiecte de legi, însă, pentru a le studia pe toate, trebuie să fie creată majoritatea de guvernare, care va asigura activitatea parlamentului și va forma guvernul.

După aceasta, reprezentanții PSRM au întrebat dacă cei de la ACUM sunt gata să examineze proiectele propuse de socialiști. Discuția a fost aproape fără niciun rezultat.

Slusari: „Proiectele de legi pe care le propuneți, în afară de două [anticorupție], sunt îndreptate spre dezbinarea societății. Este vorba despre NATO”.

Ceban: „Nu există niciun proiect de lege despre NATO”.

Slusari: „Este vorba despre neutralitate”.

Ceban: „Acest lucru este stipulat în Constituție”.

Slusari: „Ne interesează, în primul rând, ceea ce ține de deoligarhizare. Noi propunem agenda noastră. Pentru noi, sunt importante șapte proiecte de legi: demisia șefului CEC și al celui de la SIS, a procurorului general, schimbarea sistemului electoral etc. Noi am propus guvernul nostru minoritar, care poate fi demis în orice moment. Guvernul ACUM are toate pârghiile pentru realizarea proiectului de deoligarhizare. Aceasta este agenda noastră – curățarea sistemului, adoptarea legilor, guvernul minoritar. Dacă nu sunteți de acord cu un guvern minoritar, această chestiune poate fi discutată”.

În replică, socialiștii au vorbit din nou despre necesitatea unei majorități funcționale și a guvernului și au indicat celor de la ACUM că fără aceasta, este imposibilă adoptarea legilor propuse de ACUM. Iar reprezentanții blocului repetau că nu sunt pregătiți să împartă fotoliile cu socialiștii, dar sunt gata să formeze o majoritate „pentru deoligarhizare”.

Dialogul părea mai mult o dispută decât negocieri. „Noi votăm [pentru legile despre deoligarhizare], apoi formăm guvernul minoritar. Dacă nu, alegeri anticipate”, a spus Popșoi.

„Voi nu doriți o coaliție stabilă, doriți postul de premier, speaker și examinarea agendei voastre fără a o vedea pe a noastră”, a menționat Ceban.

Disputa a continuat și, încercând să o întrerupă, Ceban a spus că PSRM este gata să discute proiectele ACUM, însă pentru aceasta, trebuie să existe un dialog.

Iar Slusari a întrebat, în replică: în cazul alegerilor parlamentare anticipate, sunt oare gata socialiștii să lucreze asupra „deoligarhizării” țării. „Noi nu putem deoligarhiza în proporție de 100%, dar măcar 30-50%. Noi suntem gata să discutăm acest lucru și să examinăm crearea organelor de lucru ale parlamentului”, a spus Slusari.

Ceban a răspuns că nu poate vorbi din numele Consiliului Republican al partidului, însă a promis că va discuta acest lucru la consiliul din ziua următoare. După aceasta, „negociatorii” și-au strâns mâna și s-au despărțit.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки