8.74ºC Chișinău
Marți 23 aprilie 2019

„Nu țin minte. Posibil”. Ce a povestit Șor la audierile cu ușile închise în cazul lui Lucinschi

NM a intrat în posesia stenogramei audierii în instanță a primarului de Orhei Ilan Șor – principalul martor în cazul ex-deputatului Chiril Lucinschi, învinuit de spălare de bani. Audierea lui Șor s-a desfășurat cu ușile închise. Răspunzând la întrebări, Șor a spus de 14 ori cuvintele „nu țin minte” și de 10 ori „posibil”. După audieri, procurorul a declarat că Șor a confirmat poziția învinuirii. Lucinschi și avocații său susțin că totul este tocmai invers.

Ședința judecății în cadrul căreia a fost audiat Șor a avut loc la 15 anuarie. Principalul martor al învinuirii în cazul lui Lucinschi trebuia să fie audiat încă anul trecut, la 22 noiembrie, însă audierile au fost amânate de câteva ori din diferite cauze. La ședința din 15 ianuarie, audierile au avut loc cu ușile închise – lucru asupra căruia au insistat Șor și avocații săi.

Amintim că potrivit versiunii învinuirii, fiind administrator și beneficiar final al companiilor Toast Delux SRL și IPA International Project Agency, Lucinschi spăla bani prin offshore. Învinuirea se bazează pe faptul că din 2012 până în 2014, pe conturile companiilor lui Lucinschi s-au făcut transferuri bancare în sumă totală de 440 de mii de dolari de la companii din „grupul Șor” (figurează în rapoartele Kroll despre investigația furtului miliardului din trei bănci moldovenești). Procurorii susțin că banii pe care firmele lui Șor i-au transferat firmelor lui Lucinschi au fost sustrași din aceste bănci – Banca de Economii, Unibank și Banca Sociala.

newsmaker.md/rus/novosti/prokuror-zabyl-v-chem-imenno-menya-obvinyaet-reportazh-nm-iz-zala-suda-po-delu-luc-35603

Lucinschi neagă vina sa. El a declarat în repetate rânduri că a oferit organelor de drept toate documentele care confirmă nevinovăția sa, iar transferurile bănești de la companiile lui Șor ajungeau în cadrul achitării datoriilor acestuia față de Lucinschi. De asemenea, el menționează că nu putea ști despre proveniența acestor mijloace, iar învinuirea de spălarea de bani o consideră neîntemeiată. Drept confirmare a informației despre faptul că Șor avea datorii față de el, Chiril Lucinschi a transmis procuraturii contractele cu companiile lui Șor care confirmă existența datoriilor.

În cadrul audierilor din instanță, Ilan Șor nu a confirmat și nici nu a infirmat existența acestor contracte. Audierea a durat mai mult de o oră și jumătate. Răspunzând la întrebări, Șor a spus de 14 ori cuvintele „nu țin minte” și de 10 ori „posibil”.

Judecătoarea Elena Cojocari i-a adresat lui Șor patru întrebări, toate referindu-se la cunoștințele și relațiile sale cu Lucinschi. Șor a răspuns că este cunoscut cu învinuitul și mai devreme a fost cu el „în relații de colegialitate”, însă acum ei nu comunică.

Primarul de Orhei a confirmat depozițiile în cazul lui Chiril Lucinschi pe care le-a dat și la Procuratura Anticorupție.

După aceasta, în audiere a intervenit procurorul. El a cerut ca Șor să povestească dacă știe despre firmele IPA International Project Agency și Toast Deluxe SRL și cine este beneficiar al acestora. Primarul de Orhei a răspuns că el știe despre aceste firme, iar din discuțiile cu Chiril Lucinschi este la curent că acesta este beneficiarul respectivelor companii.

Prezentăm o parte din stenograma audierii lui Șor de către procurorul Eugeniu Rurac.

Spuneți judecății, cunoașteți companiile Dufremol SRL, Dasler Con SRL, Moldclassica SRL, Contrade SRL, Storad Grup SRL, Liramex SRL, Danmira SRL, Zonitech properties LTD, Sisteme Informationale, Tomton Trade Corp., Primoteks Import LP, Hezburg LLP, Unitrade Association Limited, Rouseau Alliance LLP, Molint Grup SRL, Talnes SRL, Caritas Grup SRL, Dastinger LP, Investos Buenos LP, Maltby Solutions LP, Demicor SRL, Branch Marketing Limited, Torprom Universal LP.

La acel moment, aceste companii îmi aparțineau sau erau administrate de mine. Eu eram beneficiarul.

În perioada 2012-2014, prin companiile dvs. menționate mai sus ați transferat companiei IPA International Project Agency anumite transferuri bănești?

Da, anumite transferuri au fost.

Vă aminți o sumă concretă?

Nu țin minte o sumă exactă, însă e vorba de câteva sute de mii de dolari.

Spuneți-ne, care a fost baza legală a acestor plăți?

Baza legală a plăților au fost contractele juridice.

Concretizați, ce fel de contracte au fost acestea?

Din câte îmi amintesc, erau contracte de prestare a serviciilor de consultanță.

Compania IPA International Project Agency sau Chiril Lucinschi v-au oferit servicii de consultanță?

Nu, nu au fost, nu.

Aceste contracte de prestare a serviciilor au fost fictive?

Da.

Care a fost scopul real al acestor transferuri?

Eu refuz să răspund la această întrebare în legătură cu faptul că acest caz este examinat și în dosarul meu penal care acum se află la Curtea de Apel din Chișinău.

În acea perioadă (2012-2014) dvs. sau companiile pe care le administrați aveau datorii față de Chiril Lucinschi, Serghei Lucinschi sau companiile conduse de aceștia?

Nu.

Ați cerut de la Chiril Lucinschi să vă presteze anumite servicii de consultanță?

Nu.

În 2013, ați avut un contract cu Chiril Lucinschi sau cu companiile sale pentru livrarea echipamentelor?

Nu.

Puteți să spuneți instanței cu ce scop compania Torprom Universal a transferat bani companiei Toast Deluxe SRL? Pentru achitarea creditelor companiei Toast Deluxe SRL?

Onorată instanță, este aceeași situație cu această întrebare, ca și precedenta. Și aceasta se examinează în cadrul cazului meu care este transmis Curții de Apel din Chișinău.

Potrivit extraselor de pe conturile bancare ale companiilor Hezburg, Primoteks și Tomton trade, din 2012 pînă în 2014, suma totală a transferurilor a constituit aproximativ 400 de mii de dolari. Chiril Lucinschi știa despre proveniența acestor bani?

În acel moment, eu mă ocupam cu afaceri financiare și se știa că vbanii mei provin din acest business.

Prin activitate financiară aveți în vedere activitate bancară?

Da.

După procuror, lui Șor au început să-i adreseze întrebări avocații lui Chiril Lucinschi. Șor era ajutat să răspundă la întrebări de către avocații săi Iulian Balan și Denis Ulianov cu care el a venit să depună mărturii.

Primul care a pus întrebări a fost avocatul Gheorghe Ulianovschi (Gh.U.), după el – Corina Stratan (C.S.) și Chiril Lucinschi (Ch.L.) personal. Prezentăm în continuare un fragment din stenograma audierii lui Șor de către partea apărării și învinuit.

Gh.U.: Dvs. ați spus că acele contracte în baza cărora au fost transferate câteva sute de mii de dolari sunt fictive. De ce sunt fictive?

Eu am răspuns deja la această întrebare.

Gh.U.: Care răspuns? Ați spus că ele au fost fictive, dar de ce? Forma a fost alta sau în general totul a fost fictiv?

În general.

Gh.U.: Dar dvs. le-ați semnat?

Sau eu, sau oamenii mei, eu nu țin minte.

Gh.U.: Dvs. știți de ce, de facto, este învinuit Lucinschi?

În general, da, din presă, asta e ceea ce eu pot ști.

C.S.: Dle Șor, companiile dvs. au fost debitoare față de companiile lui Lucinschi?

Noi am avut diferite relații financiare și, posibil, în anumite perioade, noi am avut anumite relații întemeiate oficial. Dar să afirm acum cu siguranță... eu nu țin minte, care companii concrete, care situații concrete.

C.S.: Dvs. confirmați că ați împrumutat bani de la Lucinschi?

Eu am răspuns deja mai devreme la această întrebare.

C.S.: Răspunsul dvs. nu este concret, de aceea eu concretizez.

Noi am avut multe relații financiare, diferite, de aceea, posibil, au fost unele, însă astăzi eu nu țin minte acest lucru. La tema zilei de azi și a celei de acum doi ani.

C.S.: Compania Dufremol a împrumutat bani?

Posibil. La momentul dat, eu nu țin minte toate relațiile mele financiare cu toți partenerii de afaceri. Dar chiar dacă și au fost anumite relații, ele au fost oficiale și pot fi verificate.

C.S.: Conform învinuirii, companiile dvs. au transferat companiei IPA International 440 de mii de dolari. Dvs. ați fi transferat acești bani fără investițiile lui Lucinschi sau fără contracte?

N-am înțeles.

C.S.: Compania Dufremol a împrumutat cândva bani de la Analitic Media Grup? Eu pot prezenta contractul (este în dosar), dacă martorul nu ține minte.

Eu am răspuns mai devreme la această întrebare. Posibil, au fost relații, însă eu nu țin minte.

Avocatul Corina Stratan a insistat ca martorului să-i fie prezentat contractul anexat la dosar, care confirmă existența la companiile lui Șor a datoriei față de Lucinschi. Martorului i-au arătat copia contractului Analitic Media Grup (compania lui Lucinschi) cu Dufremol și contractul de garanție în care în calitate de garant sunt companiile lui Șor și el personal.

Ilan Șor: Așa cum am spus mai devreme, posibil, compania Dufremol a avut relații cu Analitic Media Grup, la fel ca și cu alți întreprinzători din Republica Moldova. Însă toate contractele companiei Dufremol prin care compania era debitor, au fost achitate pe cale oficială prin cont bancar.

C.S.: Acei 440 de mii de dolari care au fost transferați au vreo legătură cu aceste relații, contracte?

Nu.

C.S.: Portalul www.shorholding.com vă aparține?

Eu nu țin minte, pentru că am foarte multe site-uri.

C.S.: Însă admiteți că acest site ar putea aparține companiilor dvs.?

Ascultați, multe site-uri pot aparține companiilor mele, doar eu am avut multe companii, eu nu știu, ce a cumpărat fiecare, ce site-uri.

C.S.: Acești bani, pe care i-a transferat IPA International, cu ajutorul lor au fost încheiate anumite relații juridice între companiile dvs. și companiile lui Chiril Lucinschi?

La aceată întrebare adresată de Corina Stratan a început să răspundă Iulian Balan, avocatul lui Șor. Stratan a amintit că îl întreabă pe martor, nu pe avocații acestuia.

Ilan Șor: Eu am răspuns deja mai devreme la această întrebare și confirm răspunsurile mele pe care le-am dat anterior.

Gh.U.: În presă, dvs. declarați mereu că nu aveți nicio vină. Dar dacă nu sunteți vinovat, de ce vă temeți? Vă temeți să depunți mărturii?

Nu înțeleg sensul întrebării.

După ce lui Șor i s-a explicat, el a răspuns: „Eu nu mă tem să depun mărturii”.

C.S.: Dvs. țineți minte când au fost transferați acești bani?

Nu țin minte date concrete.

C.S.: La 28 noiembrie 2012, compania din „grupul Șor” Tomton a transferat pe contul IPA International 20 de mii de dolari. Care este sursa acestor bani? Dacă puteți răspunde.

Da, pot răspunde. Din creditele obținute pe cale legală în una din cele trei bănci (acum nu țin minte, în care anume), care au fost închise.

C.S.: Acești bani au o proveniență legală?

Da, creditele au fost primite pe cale legală și au fost închise (restituite – NM).

C.S.: La 5 februarie 2013, Tomton Trade a transferat pe contul IPA International 20 de mii de dolari. Care este proveniența acestor bani?

Toate sumele care au fost transferate, conform răspunsului anterior.

C.S.: Au fost 15 transferuri, eu trebuie să întreb despre toate.

Eu am spus că toate sumele despre care discutăm noi aici sunt din acele surse despre care am vorbit deja.

C.S.: Care este proveniența banilor transferați la 6 martie?

Eu nu țin minte data, de aceea eu nu pot răspunde clar la întrebările dvs.

C.S.: Dvs. ați spus că v-ați ocupat cu activitate financiară. Pe lângă aceasta, ați mai avut vreo activitate care vă aducea venit?

Nu, aceasta este o taină comercială, din câte știu.

C.S.: Dar eu nu vă rog să răspundeți, care anume, eu vă rog să spuneți „da” sau „nu”.

Eu răspund la această întrebare. Din câte știu, omul are dreptul să obțină venituri de unde vrea și să le prezinte în declarație.

C.S.: Dar eu pur și simplu vă întreb, ați avut și altă activitate, în afară de cea financiară, care vă aducea venit?

Posibil. La momentul dat, eu nu țin minte, dar, posibil, a fost. Dar e posibil și că nu a fost.

Ch.L.: În anii 2011-2014, ați fost acționar al companiei Dufremol?

Posibil.

Ch.L.: Însă documentele din dosar demonstrează că ați fost acționar.

Posibil.

Ch.L.: Atunci, acesta a fost businessul dvs. de bază?

Nu.

Ch.L.: Acivitatea Duty free a fost vreodată activitatea dvs. principală de afaceri?

Nu, noi am avut diferite afaceri, care dădeau (nu e clar, ce dădeau – NM).

Ch.L.: Dvs. ați spus că ați avut diferite tipuri de activități economice. Care?

Am răspuns mai devreme la această întrebare, când am spus că nu țin minte, pentru că a fost mulți ani în urmă.

Ch.L.: În dosarul meu sunt indicate 15 transferuri bancare de la trei companii pe contul IPA International. Toți acești bani sunt din transferuri de proveniență moldovenească?

Eu am răspuns mai devreme la această întrebare.

Ch.L.: Ați confirmat semnătura dvs. pe două contracte pe care ni le-ați prezentat, unde în calitate de garant este compania Moldclassica și dvs. personal. Aceste contracte au fost încheiate la începutul anului 2012. Fără aceste contracte ați fi putut transfera 440 de mii de dolari?

Eu nu am confirmat semnătura mea. eu am spus că, posibil, a fost încheiat un asemenea contract, de aceea acum nu sunt pregătit să-l discut.

Ch.L.: Totuși răspundeți la întrebarea: ați fi transferat banii dacă nu ar fi fost aceste contracte?

Eu nu sunt gata să discut despre aceste contracte, când nu știu, despre ce e vorba.

C.S.: Aceste transferuri au pus capăt relațiilor juridice ale dvs. cu Lucinschi?

Eu am răspuns mai devreme la toate aceste întrebări.

C.S.: Dar dvs. nu ați răspuns.

Я ответил.

Ch.L.: Dvs. afirmați că nu știți nimic și că nu ați avut un contract de livrare a granulatorului. Atunci cum explicați că Zonitech, companie controlată de dvs., a semnat un contract de livrare a granulatorului cu compania Toast Deluxe?

Acesta a fost un contract fictiv.

Ch.L.: Eu sunt nevoit să întreb, cum domnul Șor înțelege fictivitatea contractelor din punct de vedere juridic?

Eu nu sunt jurist și nu pot da termenelor o notă juridică.

newsmaker.md/rus/novosti/zaochnaya-stavka-vyacheslav-platon-protiv-ilana-shora-27477

C.S.: Dvs. spuneți că aceste contracte sunt fictive. Dvs. ați cerut restituirea banilor transferați în baza acestora?

Eu nu înțeleg întrebarea. Sunt documente juridice care confirmă toate tranzacțiile care au fost încheiate mai târziu.

Ch.L.: De ce nu ați solicitat banii înapoi, dacă insistați că aceste contracte au fost fictive?

Eu am răspuns deja la această întrebare. E aceeași întrebare, doar că e altfel formulată în raport cu scopul real.

Menționăm că dosarul penal împotriva lui Chiril Lucinschi este deja al treilea în cadrul investigației furtului miliardului din băncile moldovenești, în care principalul martor al învinuirii este Ilan Șor. Până acum, Șor a fost martor împotriva ex-premierului Vladimir Filat și a omului de afaceri Veaceslav Platon, ambele procese de judecată fiind cu ușile închise. Pe internet a fost publicată înregistrarea audio a audierii lui Șor la ședința de judecată în cazul lui Platon, care a fost condamnat anul trecut la 18 ani de închisoare, fiind recunoscut vinovat de escrocherie în proporții deosebit de mari și de spălare de bani în cazul despre furtul miliardului din sistemul bancar al țării.

newsmaker.md/rus/novosti/tolko-blagodarya-mne-byli-prigovoreny-filat-i-platon-shor-schitaet-trebovanie-o-19-32043

La audierile în procesul împotriva lui Platon, Șor a spus de 46 de ori cuvintele „nu țin minte”, iar avocații săi Denis Ulanov și Iulian Balan au atras atenția instanței de nenumărate ori asupra faptului că avocații lui Platon îi adresează clientului lor întrebări care nu se referă la acest caz. La audierile lui Șor, Veaceslav Platon nu a participat, deoarece a fost eliminat din proces. În timpul examinării cazului la Curtea de Apel, Platon a cerut invitarea lui Șor la audieri repetate, însă instanța i-a respins solicitarea.

Nu se știe ce a povestit Șor la judecată în cazul lui Filat, însă NM a publicat protocolul audierilor lui Șor la procuratură. După ședința judecății, la care Șor a depus mărturii, Vladimir Filat a declarat că Șor „a mințit, ca întotdeauna”.

La rândul său, Ilan Șor a declarat că doar datorită lui, au fost condamnați Vladimir Filat și Veaceslav Platon, iar avocații lui Șor susțineau că clientul lor consideră că dosarul penal intentat împotriva sa este politic.

În luna iunie 2017, Șor a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare pentru povocarea pagubelor materiale și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Șor a contestat această decizie la Curtea de Apel. Până la anunțarea verdictului final, Șor a fost eliberat sub control judiciar.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки