«Nu trebuie să spuneți că eu sunt «proiectul lui Plahotniuc». Am obosit. Lăsați-mă în pace». Interviu NM cu Renato Usatîi

Într-un interviu oferit pentru NM, liderul «Partidului Nostru» Renato Usatîi a spus dacă a avut o înțelegere cu liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc în privința revenirii sale în Moldova, va da ori nu curs informațiilor compromițătoare despre Plahotniuc pe care zice că le deține, precum și ce trebuie să-i spui unui procuror ca acesta să anuleze mandatul de arest și de ce el dorește să se întâlnească cu Igor Dodon, Maia Sandu și Andrei Năstase.

Despre înțelegerile cu Plahotniuc

La o recentă conferință de presă, ați vorbit despre propunerile democraților de a reveni în Moldova.

Nu, în vara anului 2018, eu singur i-am contactat. Pentru că la Bălți, mafia deșeurilor a devenit obraznică. Atunci, eu i-am transmis lui Plahotniuc că suferă oamenii și orașul și că eu «voi arunca în aer» acest subiect. Poligonul de deșeuri era deja blocat de ceva timp, activitatea noastră era sabotată din toate părțile, gunoiul era colectat aiurea și nu aveam unde îl evacua.

În acest context, am început să vorbim și despre alte subiecte. M-au întrebat dacă aș dori să mă întorc. Am spus că vreau, desigur. Îmi spuneau că am zis deja prea multe. Iar eu le-am reamintit despre tentativa de a mă răpi de lângă Moscova.

Acest subiect a avut continuare?

Da, după alegeri, ei m-au sunat, era deja ceva concret. Până la alegeri, ei îl speriau pe Dodon, vorbeau cu mine, îmi propuneau să plec din politică în business. S-ar părea că diferite fleacuri și ceva concret, dar, totodată, despre nimic. Ei aveau nevoie de garanții, că eu voi fi «moale și pufos». Tot atunci am aflat despre problemele mele de sănătate și mă gândeam să plec din politică. Însă știam că dacă voi pleca, totul va muri. Dar nu puteam să mă întorc și să devin «dresat». Eu știam ce se întâmpla între Plahotniuc și Dodon și că Plahotniuc a început să-i prezinte înregistrările audio.

De unde știați?

Eu am oameni de-ai mei și în anturajul lui Dodon, și pe lângă Plahotniuc. De aceea, la fel ca și înainte, eu pe toate le aflam. Păi iată, mi s-a spus că lui Dodon îi conectau înregistrările audio în care eu îl vorbeam de rău și spuneau că dacă eu mă voi întoarce, acest lucru îi va complica viața. Dodon le-a cerut garanții că Usatîi nu se va întoarce. Ultimul caz – cel de la revelion (contrabanda cu bani) – acesta a fost un film pentru el. Nici faptul că Interpol m-a exclus din lista de urmărire, nici alte argumente ale avocaților nu au avut niciun efect la procuratură. Era clar că trebuia fie să mă înțeleg cu Plahotniuc, fie să nu mă întorc.

Am încercat să recurg la unele șmecherii, să accept ceea ce îmi propuneau ei, să mă agăț de ceva, să intru în țară, iar la sosire, să fac tot ceea ce făceam și mai devreme. Că oricum, după alegeri, toți știau că ei [Dodon și Plahotniuc] s-au înțeles și aveau nevoie de mine. M-au contactat după alegeri, când eram în Israel, mi-au dat patru zile pentru a veni acasă. Trebuia să mă predau procurorilor, m-ar fi dus în izolator, într-o cameră cu reparație euro, cu telefoane, ipad-uri. Prin intermediul meu, doreau să-l sperie pe Dodon, pentru ca el să nu plece de la subiectul alianței. Eu înțelegeam că, cu mâinile mele, ei îl țin de gât. Însă nu aveam niciun fel de garanții că Dodon nu le va înainta condiția să fie condamnat Usatîi.

Atunci nu ați revenit, dar v-ați întors acum. Nimic nu se va schimba într-o zi, de aceea devine îndoielnic faptul că venirea dvs. nu este o urmare a înțelegerii cu Plahotniuc. Ați venit la aceiași procurori, la aceiași judecători.

Ce-i mai convenabil: să vii cu garanția lui Plahotniuc, să obții condiții preferențiale și bonusuri și să răvășești toată politica moldovenească? Ar fi fost deja alegeri anticipate, eu mi-aș fi adus fracțiunea în parlament. Iar acum, eu ce pot obține? Imaginați-vă, dacă acum ar fi fost vreo înțelegere cu Plahotniuc, ce condiții preferențiale aș fi putut obține?

Dar ați obținut deja – procurorii au anulat mandatul de arest pe numele dvs.

Despre aceasta, m-aș fi putut înțelege și în vara anului 2018. De ce trebuia să aștept până va pleca Plahotniuc?

Poate, pentru a ocupa locul lui.

O clipă, eu aș fi putut aștepta, când îl vor schimba pe procurorul general Eduard Harunjen, pe toți procurorii, pentru că Ursachi, Petrenco și alții – toate acestea sunt cauzele lor politice. Eu aș fi putut veni cu un dosar închis, cu decizia judecătorească despre anularea ordinului de căutare. Am avut un asemenea gând. Însă eu am văzut ce se întâmplă în Moldova, cum toți fug. Toți au așteptat cuvintele americanilor, probabil, erau discutate garanțiile securității lui Plahotniuc. Când am aflat, în ultimul moment, că ei vor ceda puterea și când, după întrevederea cu ambasadorul SUA, el și-a anulat întrevederile cu alți diplomați, am aflat de la aceleași surse, ca de obicei, că el pleacă.

Toată noaptea am stat cu telefoanele și încercam să aflu, ce se întâmplă în anturajul lor, printre oamenii de afaceri loiali, oamenii legii, procurori. Când aceștia au aflat că el nu mai este, că el nu intenționează să se întoarcă, totul a început să se năruie. Vin oamenii implicați în proiectul «Drumuri bune», în contrabandă și doresc să vorbească. Eu sunt gata să-i primesc, iar mai departe, organele competente să se descurce cu această informație. Că doar înțelegeți că lui Plahotniuc îi aparținea totul în această țară, numai că nu el personal îi suna pe Chitoroagă, Pavliuc, Busuioc, pe cei de la Curtea de Apel. Au fost manageri. Eu eram în Germania, m-au sunat și mi-au spus că «observatorul» [lui Plahotniuc] Iaralov, care urmărea toate chestiunile politice, a plecat. El da ordine judecătorilor și procurorilor prin intermediul a două persoane, păi iată, nici măcar pe aceștia doi nimeni nu-i poate găsi. Așa că acum, dacă Plahotniuc va mai dori să dea indicații, nu va putea face acest lucru. Și eu am beneficiat de aceasta.

Interesant e că după venirea dvs., televiziunile lui Plahotniuc au schimbat formulările despre dvs. Nu mai sunteți membru al grupării Solnțevskaia, nici criminal fugar etc. Cum explicați toate acestea?

La ce-i trebuie lui Plahotniuc să continue toate acestea, având atâția dușmani? În ultimele zile, eu nu am urmărit televiziunile holdingului. Însă în timp ce mă îndreptam spre Sculeni, mi-a povestit cineva o istorie precum că cineva din holding l-a sunat pe șoferul lui Plahotniuc și l-a întrebat: «Iată, vine Usatîi acasă, noi trebuie să arătăm sosirea lui sau nu?». Iată până la ce a ajuns această verticală. Toți știu că sunt cei care conduc PR-ul negru, PR-ul alb. În interior, ei au probleme de comunicare, dacă cer opinia șoferului lui Plahotniuc.

Poate că aici este și un alt moment: ei au făcut deja așa ceva, când mă numeau «noul proiect al lui Plahotniuc». Ei au făcut aceasta în mod intenționat, pentru a mă discredita. Nu exclud că acum, la Publika, vor începe să apară știri despre faptul că eu sunt unicul politician de opoziție. Apropo, în această noapte, am aflat că Plahotniuc și-a gajat televiziunile. Trebuie să verific această informație și să aflu cui [le-a gajat]. El a fost în stare de așa ceva, ca să-i părăsească ori dimpotrivă, ca să nu i le poată lua, pentru că acestea sunt gajate. Însă eu nu exclud că ele vor fi închise. Până Rusia nu-și va retrage retransmisiunea, Prime va funcționa, această televiziune aduce bani, iar celelalte, probabil, vor fi luate de bancă sau vor fi închise.

Dvs. susțineți că v-ați stabilit clar poziția atunci când blocul ACUM și socialiștii au format coaliția. Însă îmi amintesc declarația dvs.: cu greu poate fi numită poziție clară. Părea că așteptați că totul se va termina.

Cum adică, dacă eu am spus clar că susțin crearea oricărei alianțe împotriva lui Plahotniuc. Oare aceasta nu este o poziție clară?

Acest lucru nu a sunat sigur.

Eu am spus clar. Noi putem găsi această înregistrare. Da, după ceea ce mi-au făcut socialiștii... Dacă cei de dreapta au tăcut despre mine, cu socialiștii noi am avut un război deschis. Ce trebuia să fac – să pup la cameră fotografia lui Dodon? Da, eu am susținut [această coaliție]. Pentru a nu fi speculații, mie nu mi-a plăcut ideea când administrațiile locale au început să susțină noua guvernare, pentru că eram de părere că, prin intermediul presei, primarii lui Plahotniuc ne vor zdrobi, ei sunt cu mult mai mulți. Însă valul s-a pornit și noi l-am susținut. În consiliile locale, am votat peste tot pentru susținerea noii guvernări. Primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin l-a primit pe ministrul sănătății din guvernul Sandu încă atunci când Plahotniuc nu plecase.

Despre discuția cu procurorii și dovezile vinovăției lui Plahotniuc

Ce trebuie să le spui procurorilor, timp de câteva ore, ca ei să anuleze mandatul de arest? Dvs. nu sunteți unicul «cu dosar politic» în Moldova, poate, și alții să facă la fel – să discute și să iasă din arest.

newsmaker.md/rom/noutati/ei-au-nevoie-de-renato-de-ce-usatii-a-revenit-in-moldova-44326

Din aceste patru ore [de comunicare cu procurorii], trei ore și jumătate le-am petrecut cu [adjunctul procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale] Vitalie Busuioc, în dosarul despre Gorbunțov, iar în cel de-al doilea dosar, am petrecut o jumătate de oră cu procurorul. Eu știam că mandatul de arest și de căutare pe numele meu au fost emise din cauza că nu m-am prezentat, cu citația, la procuratură. Ei arestează pentru ca omul să nu fugă ori să nu influențeze martorii. Dar odată ce eu am venit de bună voie, cu siguranță, nu intenționez să fug, iar pentru a influența martorii sau pentru a dăuna anchetei, am avut la dispoziție doi ani și jumătate.

Practica dosarelor moldovenești demonstrează că aceste contra-argumente, de obicei, nu au niciun rol.

Mai devreme, lor le era în cot. Însă acum, noi vorbim despre procurori și judecători din Moldova fără Serghei Iaralov, Plahotniuc și alții. Imediat ce am intrat în Moldova, avocatul meu a scris o cerere cu rugămintea de a anula mandatul de arest în legătură cu faptul că a fost adoptată decizia parlamentului prin care Moldova  a fost declarată stat capturat. Ei nu aveau de ales. Eu le-am spus că sunt dispus să colaborez și pentru mine nu sunt întrebări incomode.

Mai devreme, ați afirmat de nenumărate ori că dispuneți de informații și dovezi ale crimelor lui Vladimir Plahotniuc. Veți oferi aceste informații procurorilor?

Când se va schimba procurorul general și vor apărea procurori noi. Eu trebuie să ridic declarațiile pe care le-am scris mai devreme. Apoi am încetat să mai scriu ceva, pentru că nu avea sens, era ca și cum i-aș fi scris personal lui Plahotniuc. Eu voi structura acum toate aceste materiale.

Despre ce este vorba?

Am nevoie de timp pentru a organiza toate acestea și pentru a spune ceva concret. Sunt scheme de spălare a banilor pe care Gherman Gorbunțov le-a adus în anul 2008, apoi le-au folosit Platon, Plahotniuc. Există însă o problemă – Plahotniuc personal nu a efectuat niciun fel de tranzacții. Pentru a demonstra ceva, va fi nevoie de Șor și de alții ca el. Noilor procurori le va fi dificil să demonstreze cauzele economice, pentru că nu există facturi. Pe numele lui Gorbunțov, eu am primit o factură de la fostul său ajutor. Și până nu va apărea cu asemenea dovezi un asemenea ajutor de-al lui Plahotniuc, noua guvernare nu-i va putea face nimic. Da, îl pot lua pentru uzurparea puterii, pentru fabricarea dosarelor penale, pentru urmărire ilegală – aici, mulți procurori vor începe să vorbească. Dar pe cine ar putea ei să predea? Pe ajutorii lui Iaralov despre care am vorbit.

Despre participarea la alegeri și relațiile cu noua guvernare

«Partidul Nostru» va participa la alegerile locale?

Sigur că va participa. Însă înainte de numirea datei alegerilor (astăzi, parlamentul a numit-o. – NM), trebuie să ne descurcăm cu comisarii în raioanele în care au lucrat pentru Șor și democrați, dar și cu Comisia Electorală Centrală. În ce privește participarea mea personală, mă voi gândi, mi-a fost greu să îmbin funcția de președinte al partidului cu cea de primar [de Bălți].

În timp ce ați lipsit de aici, mulți au părăsit partidul? Îl veți relansa?

Noi am avut aproape 1000 de aleși locali, ne-au părăsit vreo 20%. Sub o asemenea presiune și urmărire – nu e mult. Pe primarul de Florești eu l-am alungat singur, este corupt. În orașul meu natal, Fălești, un bătrânel consilier a fost impus să se facă independent. Iar la nordul țării, toți [consilierii locali ai «Partidului Nostru»] au rămas. În Găgăuzia, au plecat toți. A rămas doar Victor Petrioglo (primarul de Vulcănești). Mi-au arătat că a semnat această declarație de susținere a vechii guvernări, dar și mie mi s-a întâmplat ca documentele să fie semnate în locul meu de adjunctul meu, Igor Șeremet, dar a fost formal că a semnat.

În Rusia a fost emis mandat de arest pe numele dvs., v-au percheziționat locuința. Aveți probleme în Rusia?

În Rusia, eu nu am niciun dosar penal. Am sunat la MAI din Rusia și mi-au spus că această căutare pe care o indicați în fiecare articol va fi exclusă în decurs de o săptămână. Pentru că în Moldova, informația a ajuns deja în sistem.

Iar istoria pechezițiilor?

Igor Dodon a făcut multe pentru a-mi face probleme la Moscova. Eu am spus asta și mai devreme, repet și acum, dar nu voi mai dezvălui acest subiect. Vreau ca toți să se liniștească, există o nouă majoritate, un nou guvern, nicio critică nici la adresa lui Dodon, nici a altora nu va fi din partea mea. Dar să nu se mai vorbească tâmpenii despre mine, eu cer cu insistență ca toate acestea să înceteze. Igor Dodon a spus în emisiunea lui Anatolie Golea, înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, că, în opinia sa, toate dosarele mele sunt politice și fabricate.

Eu nu-l rog pe Igor Dodon să mă laude. Acum, eu doresc să mă întâlnesc și cu Dodon, și cu Năstase, și cu Maia Sandu. Ei trebuie să se împace cu ideea că eu sunt și că doresc să colaborez cu ei. Dacă voi face ceva ilegal, nu trebuie să tacă, dar nici nu trebuie să continue să mă învinuiască de faptul că aș fi «proiectul lui Plahotniuc». Eu am obosit de toate acestea, lăsați-mă în pace.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки