„Nu vă pare, domnule prim-ministru, că sunteți aici de prisos?” Filip a explicat deputaților, de ce toate deciziile se iau la sediul PDM

La ședința parlamentului din 11 mai, premierul Pavel Filip a prezentat deputaților raportul privind activitatea guvernului. Economia renaște, salariile cresc, afacerile se dezvoltă, familiile tinere pot, în sfârșit, să-și cumpere propria locuință – o asemenea situație în țară a fost prezentată de către șeful guvernului. Opoziția nu a fost de acord cu el. Liberal-democratul Tudor Deliu chiar a declarat că, ținând cont de concentrarea puterii în mâinile liderului PDM Vlad Plahotniuc, prim-ministrul pare „de prisos”.

Pavel Filip a vorbit mai mult de o jumătate de oră despre realizările guvernului pe care îl conduce din anul 2016. Raportul nu a prezentat interes pentru cei din sală: în timp ce unii deputați căutau ceva în telefoanele lor, alții discutau, întorcându-se cu spatele spre vorbitor sau pur și simplu au ieșit la o cafea.

Premierul însă, fără a acorda atenție indiferenței deputaților, enumera metodic: reforma administrației publice centrale a fost îndeplinită, salariile angajaților au fost majorate și eficacitatea muncii a crescut, în ratingul privind confortul businessului (Doing Business) ne-am ridicat, pensiile și salariile au fost mărite, agenția unică de acordare a serviciilor a fost fondată.

Pavel Filip nu a trecut cu vederea nici Programul Prima casă care, potrivit afirmațiilor sale, va permite multor familii tinere să-și cumpere propria locuință.

Prim-ministrul a anunțat și despre cum oamenilor de afaceri le este mai simplu să activeze în Moldova: acum, pentru a-și lansa o afacere, ei au nevoie de trei ori mai puține documente. Au început să trăiască mai bine toți cetățenii țării – salariul mediu pe țară a depășit șase mii de lei. Filip a dat asigurări că în următorii ani, guvernul va continua să reformeze țara. Deși, amintim, după alegerile parlamentare, care vor avea loc la toamnă, cabinetul de miniștri va demisiona și va fi format unul nou.

 „Toate datele demonstrează că economia renaște”, a subliniat Pavel Filip. Desigur, autoritățile nu au obținut tot ce și-au dorit, a continuat el. „Însă vă îndemn la o critică constructivă. Noi chiar am retras unele proiecte, când opoziția a avut argumente reale. În general, noi suntem deschiși pentru o activitate constructivă”, a declarat el.

Deputații din opoziție l-au criticat pe premier. Ei au vorbit despre sărăcie, corupție și lipsa libertății.

Deputatul socialist Vlad Bătrâncea a declarat că din cauza actualului guvern, datoria externă a republicii a atins niveluri record, numărul euroscepticilor crește, iar autoritățile mint poporul în privința potențialei integrări a Moldovei în UE, relațiile cu care, în realitate, nu trec prin cele mai bune timpuri. În acest context, el a amintit despre „înghețarea” de către UE a suportului macrofinanciar pentru Moldova.

Filip a răspuns că dimpotrivă, „comparativ cu anul 2009, relațiile Moldovei cu partenerii europeni s-au îmbunătățit semnificativ”. „Noi avem relații corecte, constructive și pragmatice”, a spus șeful cabinetului de miniștri.

În ce privește suportul macrofinanciar de 100 de milioane, a adăugat el, acesta nu este înghețat. „Anul acesta va fi și cea de-a doua tranșă. Reținerea a fost din cauza eforturilor unor politicieni din Chișinău. Dar nu vă bucurați așa de aceasta, pentru că banii nu vin personal la mine, ci merg în buget, de unde ajung în spitale, grădinițe ș.a.”, a spus Filip.

Totodată, el a menționat că numărul adepților eurointegrării a ajuns până la 60%.

 „Nu-i adevărat. Niciun sondaj nu oferă asemenea date!”, s-a revoltat Bătrâncea.

Deputatul comunist Elena Bodnarenco a menționat că din cauza unei „guvernări atât de bune”, populația pleacă masiv. Ea a numit raportul lui Filip „beletristică”, care nu are nimic în comun cu starea de lucruri generală din țară. „Iar realitatea este următoarea: 70% din pensionari primesc o pensie care este sub coșul minim de consum”, a subliniat deputatul.

Drept răspuns, Filip a îndemnat opoziția „să fie sinceră și corectă”. „Opoziția se ocupă de populism, declarând că trebuie majorate pensiile, fără a numi sursele de acoperire financiară a acestor majorări. Salariul mediu în sectorul IT constituie 17 mii de lei, dar și aceștia pleacă, pentru că infrastructura este rea, nu este acces la servicii medicale de calitate ș.a. De aceea noi propunem o dezvoltare complexă”, a spus Filip.

Socialistul Vladimir Golovatiuc a spus că declarațiile despre „renașterea economiei moldovenești” sunt minciuni. „Noi avem nevoie de o creștere stabilă. În realitate, ponderea economiei naționale s-a micșorat, adică noi nu producem propriul produs”, a explicat el.

Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu era nedumerit, de ce „noi cerem de la UE 100 de milioane și nu restituim miliardul furat”.

Liderul fracțiunii liberal-demoraților Tudor Deliu a pus la îndoială necesitatea existenței funcției de prim-ministru. „În fiecare zi de marți, în oficiul PDM, liderul democraților Vladimir Plahotniuc vine la briefing și anunță cele mai importante decizii pentru țară: cine va fi ambasador în SUA, câte drumuri vom repara și din ce bani, ce va fi cu armata moldovenească ș.a. Nu vă pare, domnule premier, că sunteți aici de prisos?”, s-a interesat deputatul.

Filip a menținat că în PDM sunt discutate toate problemele și după discuții, liderul formațiunii vorbește, la briefing, despre decizii, având tot dreptul la aceasta.

Deliu nu a fost de acord: „Deciziile partidului trebuie să fie anunțate în guvern”. „Sau trebuie transferat guvernul în oficiul partidului. Iar din guvern, să construim o sală de concerte pentru artiștii din Siberia (la 9 mai, la invitația lui Plahotniuc, la concertul PDM a evoluat interpretul rus Nikolai Baskov. – NM), care cântă în numele viitorului european”, a concluzionat liberal-democratul.

Autor: Galina Vasilieva

Партнерские ссылки