„O placă de beton m-a acoperit, ca o căsuță, aceasta m-a și salvat”. Reportaj NM din blocul de la Râșcani

În dimineața zilei de 8 octombrie, locatarilor bloculului nr. 11/5 de pe bulevardul Moscovei, în care două zile mai devreme s-a produs o explozie, li s-a permis pentru prima dată să intre în locuințele lor. Însă nu pentru mult timp – doar pentru a-și lua lucruri de primă necesitate. Nimeni nu știe când ei vor putea să revină acasă. Ce se întâmplă acum la locul tragediei, ce spun despre aceasta persoanele care au avut de suferit și cele care au supraviețuit ca prin minune – aflați din reportajul NM.

„Expertiza va demonstra dacă blocul va putea fi exploatat în continuare sau urmează să fie demolat”

La două zile de la explozia care s-a produs sâmbătă seara, 6 octombrie, blocul nr. 11/5 de pe bulevardul Moscovei este în continuare blocat de poliție. Salvatorii continuă să caute printre dărâmături, pe locul deflagrației care a distrus câteva apartamente. Nimeni nu este lăsat să se apropie de bloc.

1 of 3

La 8 octombrie, dimineața, locuitorilor evacuați li s-a permis să se apropie de bloc. Ei au primit căști de siguranță și câte unul sau câte doi, însoțiți de salvatori, au intrat în locuințele lor pentru a lua lucruri de primă necesitate. Majoritatea dintre ei, în timpul evacuării din noapte, au reușit să ia cu ei doar pașapoartele.

1 of 2

Ei sunt chemați încet, conform etajelor unde le sunt apartamentele. O mamă și fiica sa, de la etajul al 15-lea, își așteaptă răbdătoare rândul: ele au fugit din casă în treninguri și, în loc de geci, se încălzesc cu un pled.

Mihail Harabagiu, șeful Inspectoratului General Situații de Urgență, a comunicat pentru NM că doar opt persoane au acceptat să se cazeze în profilactoriul Spitalului feroviarilor. Ceilalți locatari ai blocului s-au cazat la rude, prieteni și cunoștințe. Deocamdată nu se știe cât vor dura rătăcirile lor.

„Noi vom efectua expertiza blocului și vom decide dacă este posibil ca acesta să mai fie exploatat ori va fi demolat”, a spus Harabagiu. El a dat asigurări că dacă cineva totuși se va răzgândi și va dori să plece de la rude și cunoștințe, i se va oferi locuință temporară. Una dintre locatarele blocului a spus că cei cazați temporar în spital sunt hrăniți și asistați de un psiholog.

Cei care stau la intrarea în bloc alcătuiesc liste pentru a nu uita, ce lucruri trebuie să ia din locuințe. „Nimic nu-i clar. Poate că trebuie să luăm și haine pentru iarnă? Că se răcește doar”, constată un bărbat din mulțime. Salvatorii oferă doar până la 15 minute pentru a aduna cele necesare din apartamente. De aceea e mai bine ca oamenii să se gândească din timp, ce trebuie să ia.

Femeile care au venit singure după lucruri sunt ajutate de către polițiști și salvatori să le scoată din locuințe. Cineva iese din apartament cu o geacă în mână și cu litiera motanului în alta.

„Au intrat cu mine în locuință, nu mi-au permis să-mi scot casca”

Printre persoanele care doresc să-și ia lucrurile sunt din cei care au trăit aici câte cel puțin 30 de ani. Maria s-a mutat în apartamentul de la etajul 12 imediat după construcția blocului, în anul 1984. „Noi am construit acest bloc, a fost o cooperativă. În perioada sovietică, acest lucru era considerat proprietate privată”, își amintește Maria. În timpul exploziei, femeia nu era în oraș, era în ospeție la Bender. A revenit la Chișinău mai devreme decât își planificase, când a aflat ce s-a întâmplat.

„Au intrat cu mine în locuință, dar nu mi-au permis să-mi scot casca. Ne lasă pentru doar câteva minute și atât. Am luat ceva din frigider, câteva mărunțișuri necesare, un trening și atât”, ne spune Maria. La prima vedere, apartamentul ei pare a fi în regulă, însă, la fel ca și altor locatari ai blocului, ei încă nu i se permite să se întoarcă. Potrivit ei, salvatorii au spus că acest lucru nu va fi posibil mai devreme decât peste 1,5-2 luni.

1 of 2

„Se pare că în apartament e totul în regulă, însă nu se știe când vom ajunge aici. Eu am trăit la fratele meu, dar nu pot așa: n-am dormit toată noaptea, mergeam prin cameră. [...] N-am crezut că așa ceva se poate întâmpla în casa noastră”, se plânge Maria. „M-am obișnuit cu un anumit regim al zilei, iar acum totul se distruge”, oftează ea.

„Deja o jumătate de bloc e cu chiriași. Iar chiriașului îi este totuna ce-i acolo”

Mulți au fost nevoiți să-și schimbe ordinea firească a lucrurilor. Galina și soțul ei au trăit în blocul nr. 11/5 mai mult de 30 de ani – din anul 1986. Recent, ei s-au mutat la vilă, iar apartamentul de la etajul 12 l-au lăsat copiilor – fiului și fiicei. „Lioșa și Mașa nu ne-au sunat imediat după tot ce s-a întâmplat. Au sunat a doua zi dimineață, la șapte și jumătate. Au spus: mamă, s-a întâmplat ceva de groază, dar noi suntem în regulă”, povestește femeia. Fiul ei se află deocamdată la niște prieteni, în sectorul Râșcani, fiica s-a mutat la prietenul său. Porivit spuselor femeii, aceștia au reușit să ia doar documentele. Acum trebuie să facă rezerve de haine călduroase, să deconecteze electrocasnicele, să ia produsele alimentare ca să nu se altereze. Galina a venit să-și ajute fiul în timp ce fiica este la ore – ea lucrează profesoară de limba engleză într-o școală din apropiere.

„Noi ne-am mutat aici imediat după ce a fost construit blocul. Cinci ani l-am așteptat, înainte de aceasta am trăit cu chirie, iar în 1987, ne-am mutat în acest bloc de cooperativă. Și în scurt timp, ni s-a născut aici fiul”, își amintește Galina. Potrivit ei, ea demult se teme de blocurile cu multe apartamente, deși recunoaște că nimeni nu s-a așteptat la o asemenea tragedie. „Sunt oameni iresponsabili, ei nu înțeleg că alături se află atâta lume. Eu în general mă tem de asemenea case. Acum, jumătate din casa noastră e cu chiriași, pe etajul nostru nu sunt locatari permanenți, de fiecare dată e cineva nou. Iar chiriașului îi este totuna ce-i acolo”, se tânguie Galina.

Blocul cu 20 de etaje a fost proiectat fără conectare la sistemul de gaze. Se presupunea că locatarii vor utiliza plitele electrice. Potrivit Galinei, doar unii aveau butelii cu gaz și aceasta nu era o practică utilizată pe larg. Ea nu se îndoiește de faptul că tragedia a avut loc din cauza nepăsării cuiva. „Dacă ți-ai adus o butelie, ai grijă ca aceasta să funcționeze normal”. Ea încă nu știe ce vor face copiii săi în continuare.

„Eu singur m-am eliberat”

Galinei și copiilor săi cât de cât le-a mers: apartamentul lor se află într-o parte de epicentrul exploziei. Mai puțin noroc a avut vecinul lor Alexandru Mocreac. El s-a mutat în apartamentul de la etajul 14 în anul 2011. În momentul în care a izbucnit explozia, Alexandru privea televizorul. La început, a crezut că s-a produs un cutremur de pământ, iar peste o clipă, peste el a căzut o placă din beton. Anume în apartamentul lui Alexandru s-au prăbușit tavanele apartamentelor de la etajele 15 până la al 17-lea. Explozia s-a produs chiar de-asupra sa.

„Placa din beton m-a acoperit, ca o căsuță și acest lucru m-a și salvat. Eu singur m-am eliberat”, își amintește Alexandru. Ca să iasă de sub dărâmături și să ajungă până la salvatorii care au venit între timp, el a fost nevoit să distrugă mobila care s-a prăbușit și să demonteze armătura. El a recunoscut că nici nu a reușit să se sperie: se gândea doar cum să se elibereze.

1 of 2

„În acel moment, nu mă gândeam la nimic. Creierul are capacitatea de a se concentra doar asupra ideii de a supraviețui, de a se elibera. Am ieșit calm, fără panică. Din această cauză, nu simțeam niciun fel de mirosuri”, își amintește Alexandru. El nu știa dacă cineva dintre vecini utiliza butelii cu gaz: „Blocul nostru este electric. Posibil că cineva le utiliza. Dar eu nu-i cunosc pe toți. Majoritatea vecinilor stau aici cu chirie”. De când el locuiește în acest bloc, nu ține minte ca cineva să fi verificat acest lucru.

Potrivit afirmațiilor lui Alexandru, el va fi ultimul care va fi lăsat să intre în locuință. „Unicul document pe care am reușit să-l iau cu mine este legitimația de komsomolist din anul 1977. În prezent, acesta este unicul meu document”, a spus bărbatul, mai în glumă, mai în serios.

El nu are un post de muncă permanent, iar acum este nevoit să trăiască la cunoștințe de-ale sale. Însă Alexandru nu se plânge: el este contactat mereu de persoane cunoscute și necunoscute, care îi propun ajutor, îl invită să trăiască la ei, până va găsi o altă soluție.

Alexandru intenționează să-și reia viața „de la zero”. „Eu sunt optimist: am rămas viu și trebuie să fac ceva din ceea ce nu am făcut până acum. Dumnezeu a decis așa”, este sigur el.

Voluntarii

Lângă „blocul electric” este în permanență un psiholog gata să-i consilieze pe cei care au avut de suferit. În curtea blocului sunt și voluntari. O echipă de tineri, potrivit lor, s-a format spontan, pe internet. Ei recepționează și distribuie ajutoare celor care au avut de suferit, îi hrănesc pe salvatori – turele lor sunt îndelungate.

1 of 4

Antonina, studentă, mărturisește că a ajuns printre voluntari datorită internetului. Ea era în curtea bocului încă de la ora 7 octombrie, ora 11 noaptea, și împreună cu alți voluntari, s-a implicat în asigurarea pompierilor cu toate cele necesare. Lucrările au durat toată noaptea.

În permanență câte cineva se apropie de voluntari: cineva aduce bani pentru înmormântarea celor decedați, cineva – haine groase. Câteva companii și restaurante au adus mâncare pentru salvatori și victime.

1 of 5

În curte, în fața blocului, sunt nu numai corturi ale salvatorilor și voluntarilor. Dimineața, pe terenul de joacă, lângă lada cu nisip, s-a creat un mic memorial: în memoria celor patru persoane decedate, acolo sunt aduse flori și lumânări.

Mai aproape de amiază, acolo a apărut și fotografia Olgăi Dolgovoi, profesoară a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, în vârstă de 30 de ani, și a fiului ei de patru ani, Akim: ei au decedat sub ruine. Corpurile lor neînsuflețite au fost scoase de sub plăcile de beton abia peste o zi de la explozie. Soțul Olgăi, originar din Cameroon, a supraviețuit. În Moldova, el nu mai are rude. Pe rețelele sociale, cunoștințele Olgăi au inițiat o campanie de colectare a mijloacelor pentru el.

„Iată așa trăim și nu știm, cu cine trăim, ce au ei acolo. Acesta este un bloc electric, despre ce gaz poate fi vorba?”, sunt nedumeriți locatarii care își așteaptă rândul să urce în locuințele lor după lucruri personale.

Reamintim că explozia din blocul de locuit de pe bulevardul Moscovei, 11/5, a avut loc sâmbătă seara, la 6 octombrie. În rezultatul deflagrației, au fost distruse complet opt apartamente. Potrivit datelor preliminare, explozia a fost cauzată de scurgerea de gaz dintr-o butelie. Conform informațiilor Inspectoratului General Situații de Urgență, deocamdată este confirmat decesul a patru persoane: o femeie de 30 de ani, un copil de patru ani, un bărbat de 77 de ani, care a decedat la spital, din cauza rănilor obținute, și o femeie a cărei identitate încă nu a fost stabilită. Alte patru victime se află în spitale din capitală, cu diferite traume. Femeia în al cărei apartament a avut loc explozia, se află în comă.

Primaria de Chișinău a promis că va aloca 10 milioane de lei pentru reparația blocului în care s-a produs deflagrația. Guvernul intenționează să acorde victimelor câte 50 de mii de lei fiecărrei familii care a avut de suferit.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки