21ºC Chișinău
Luni 15 octombrie 2018

„Occidentul trebuie să recunoască faptul că ei sunt puii lor de cățea”. Dodon a povestit cum a luptat cu PDM timp de 18 luni

Președintele Igor Dodon a raportat, la 3 iulie, despre rezultatele pe care le-a obținut timp de 18 luni, în funcția de președinte. Șeful statului a spus, cum și de ce activitatea sa este blocată de Partidul Democrat, precum și despre „unicul punct” în care se înțelege cu PDM. Președintele i-a criticat pe liderii opoziției proeuropene, cărora le este mai simplu să protesteze decât „să lupte cu ploile”. A fost criticat și Occidentul colectiv, care potrivit afirmațiilor lui Dodon, pregătește o coaliție împotriva sa și a socialiștilor.

Despre condițiile dificile de muncă

În preambulul rezultatelor celor 18 luni de activitate în funcția de președinte, Dodon a explicat, care pot fi cauzele insuficienței realizărilor. Potrivit afirmațiilor sale, președintele reprezintă unica instituție a statului care are deplină legitimitate, în care poporul are încredere și care nu este controlată de Partidul Democrat.

Dodon este sigur că anume din această cauză, în toată perioada respectivă, PDM a creat piedici în activitatea președintelui. „Anume din cauza că nu pot controla, ei au făcut totul ca preșeintele să nu-și poată îndeplini obligațiunile”, a declarat Dodon. Și a amintit că împuternicirile sale, comparativ cu cele ale președintelui precedent, au fost reduse aproape de două ori.

„Echipa noastră consideră că în aceste condiții, noi am reușit multe”, și-a încheiat introducerea Dodon.

Despre promisiuni și problemele poștei 

Dodon a anunțat că și-a îndeplinit aproape toate promisiunile din programul electoral, care se refereau la inițiativele legislative. Președintele a calculat, câte proiecte de legi a propus el. S-a constatat că sunt peste 70 la număr, printre acestea fiind proiecte despre anularea legii privind datoria de stat și despre miliard, creșterea salariilor și a pensiilor ș.a. Însă toate sunt fără succes. „Nicio inițiativă a președintelui nu a fost susținută de către guvern și parlamentul le-a blocat”, s-a plâns șeful statului.

Timp de 18 luni, Dodon a efectuat 27 de vizite peste hotare, s-a întâlnit cu 17 șefi de state și opt premieri. Cu toate acestea, a declarat el, Partidul Democrat blochează chiar și întâlnirile sale cu președinții altor țări. El a povestit că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, de exemplu, nu i-a transmis invitația președintelui Franței și a Adunării Generale a ONU.

Întrebat de jurnaliști despre vizita sa la Bruxelles, planificată pentru săptămâna trecută, președintele a răspuns că aceasta nu a avut loc „din cauza reținerii cursei”.

Despre două scenarii de activitate

Dodon a declarat că în condițiile unei blocări totale a activității, el a avut doar „două scenarii de activitate”.

„Oamenii pot fi chemați în stradă, poate fi organizată o revoluție și, cu forța, să fie schimbată guvernarea, așa cum a fost în anul 2009. Cel de-al doilea scenariu este așteptarea alegerilor democratice, ca după acestea, situația să fie schimbată. Eu nu sunt adeptul revoluției, eu am copii în această țară, la fel ca și voi”, și-a explicat poziția Dodon și a adăugat că a optat pentru „alegerile democratice”.

Cu toate acestea, el nu exclude că autoritățile „vor face fărădelegi, după alegerile parlamentare”. „În acest caz, nu exclud că forțele de stânga și cele de dreapta se vor uni și guvernarea trebuie să înțeleagă acest lucru”, a declarat Dodon, fără a preciza, cu cine este gata să colaboreze.

Părerea președintelui despre proteste a rămas neclară. El a declarat că dacă partidul de la guvernare nu va dori să plece, „poporul va ieși” și el nici măcar nu va trebui „să-l provoace”. Pe de altă parte, Dodon a subliniat că „el va chema oamenii în stradă”, dacă va fi necesar, deși se declară „împotriva destabilizării”. „Totuși, noi le vom veni de hac și vom găsi un „ac” pentru „cojocul” lor”, a concluzionat Dodon.

Despre justiția selectivă și primarul Ceban 

Dodon a numit anularea rezultatelor alegerilor primarului de Chișinău „un precedent periculos” și un exemplu de „justiție selectivă”.

„E clar că unul dintre candidați – Năstase – a încălcat legea și e clar că el a făcut intenționat acest lucru, crezând că nu va câștiga și dorind să aibă rolul de victimă”, a menționat Dodon. El consideră că agitația electorală cu participarea cetățenilor străini este o încălcare. Președintele susține că legea care interzice acest lucru a fost adoptată împotriva sa, pentru ca „Dodon să nu vină la alegeri cu Putin”. 

În opinia sa, din această cauză, Năstase trebuia să fie exclus încă în primul tur al alegerilor, „la fel ca această Reghina” (candidatul Partidului „Șor” Reghina Apostolova – NM). „Iar după aceasta, trebuia să aibă loc alegeri repetate și Ion Ceban să fie primar. De ce au fost retrași ambii? Pentru că este vorba despre justiție selectivă”, a declarat Dodon.

Președintele a subliniat că el nu consideră încălcare îndemnurile de a participa la votare în ziua alegerilor, pentru că și el a făcut același lucru.

De ce Occidentul „a înghițit” anularea alegerilor în Chișinău?

Dodon a numit „știrbă și superficială” reacția partenerilor europeni și a celor americani ai Moldovei referitoare la anularea rezultatelor alegerilor în Chișinău.

„Au arătat din deget – „ia-ia-ia, nu se poate”. Și doar poți arăta oricât din deget – îl vor mușca. [...] Occidentul trebuie să recunoască faptul că aceștia sunt puii lor de cățea. Cine i-a susținut în tot acest răstimp?”, s-a întrebat Dodon.

„Occidentul nu vrea și nu va pedepsi guvernarea de la Chișinău. În acest caz, cu cine Maia Sandu și Andrei Năstase vor crea coaliție? Ei vor lăsa portița deschisă pentru Partidul Democrat cu Plahotniuc, pentru ca, după alegeri, să creeze o coaliție împotriva socialiștilor și a lui Dodon. Și ori Sandu și Năstase nu înțeleg acest lucru, ori înțeleg și pur și simplu organizează show în piață”, a declarat președintele.

Potrivit afirmațiilor sale, europenii „au înghițit” anularea rezultatelor alegerilor.

Despre susținerea protestelor și serviciul lui Plahotniuc

Întrebat de jurnaliști dacă va susține protestele, Dodon a declarat că nu va face acest lucru.

 „Vor protesta, apoi vor pleca la mare, apoi iar vor protesta. Care este scopul: primăria sau totuși să facă valuri pentru alegerile parlamentare? Mi se pare că ei – Maia și Năstase – sunt foarte bucuroși că nu au obținut primăria. Plahotniuc le-a oferit un serviciu foarte important: nu trebuie să facă ordine la primărie, să lupte cu ploile”, susține președintele. 

El a adăugat că liderii actualului protest sunt „aceiași care au avut afaceri cu Plahotniuc, au fost în coaliție cu Partidul Democrat și au fost, în perioada acesteia, ambasadori, miniștri, primari și „jurnaliști independenți”.

„Unde erau liderii protestelor când se fura miliardul? Au votat împreună cu PDM, ca și Sandu, și au fost ambasadori pe undeva... [...] Și ei strigă „ciuma roșie”? Timp de nouă ani, voi ați fost la putere!”, s-a revoltat Dodon. El a menționat că acum, „proeuropenii luptă cu proeuropenii” și niciun fel de interese ale cetățenilor nu sunt luate în seamă. „Binom sunt cei care au fost la putere împreună cu democrații”, a concluzionat șeful statului.

Dodon nu a exclus că va fi nevoit să organizeze proteste, însă în acest caz, el o va face separat de partidele de dreapta. „Ați văzut vreun „partener” de dreapta în stradă atunci când am fost suspendat din funcție?”, a întrebat președintele.

Despre viziuni comune cu ale democraților

Dodon a amintit despre trei întâlniri cu liderul Transnistriei Vadim Krasnoselskii și a menționat că în ultimul timp, dialogul dintre Chișinău și Tiraspol s-a desfășurat cu succes.

El a subliniat că de data aceasta, chiar și majoritatea parlamentară și guvernul au mers în întâmpinarea președintelui și au acceptat să fie creată o platformă interministerială pentru reglementarea conflictului. La aceasta participă consilieri și reprezentanți ai președintelui, speaker-ului și premierului.

„Transnistria este unicul subiect în care noi avem păreri comune cu guvernul și majoritatea parlamentară”, a declarat Dodon, precizând că „din punct de vedere politic”, ei au păreri diferite referitoare la soluționarea contradicțiilor.

Despre donatorii anonimi și prietenii la capșuni

La conferința de presă de totalizare, președintele a enumerat, cui a reușit să acorde ajutor în ultimul un an și jumătate. În listă au nimerit 10 mii de elevi din clasele întâi, cărora le-au fost înmânate rucsacuri, 200 de grădinițe și sute de pensionari.

„Pentru aceasta, nu s-au cheltuit bani din bugetul de stat, niciun leu”, a subliniat de câteva ori Dodon. El a refuzat să spună de unde anume a luat bani pentru caritate și ce sume au fost cheltuite pentru toate acestea.

„Nu pot spune numele celor care au donat bani – sunt date personale”, a subliniat Dodon. Potrivit lui, donatorii au insistat să le fie păstrat anonimatul.

„Eu am mulți prieteni buni și adepți, vedeți și voi, iată, la căpșune”, a amintit președintele, în glumă, despre concertul interpretului rus Filip Kirkorov, organizat în satul său natal Sadova. Anterior, președintele declara că Kirkorov a participat gratis la festivalul căpșunilor.

Despre schemele de corupție, fini și nași

Prezentatoarea tv Natalia Morari, prezentă la conferința de presă, i-a amintit lui Dodon despre o altă promisiune electorală de-a sa: cea de a lupta cu corupția, cu Plahotniuc și cu alți reprezentanți ai coaliției de guvernare. Dodon a refuzat să spună, despre câte scheme de corupție a vorbit societății în timpul președinției sale. „Dați-mi pârghii, susținere în procuratură și atunci vom vorbi”, a propus Dodon.

Lui Dodon i s-a amintit și despre investigația portatului Anticoruptie despre întreprinderea de stat Metalferos. Compania a fost învinuită de nenumărate ori de spălare de bani, lipsă de transparență în administrarea afacerii și eschivarea de la plata impozitelor. Timp de câțiva ani, acolo s-au schimbat trei directori, iar directorul financiar – Sergiu Catană – a rămas neînlocuit. În investigație se menționa că el este nașul președintelui Dodon.

Președintele a declarat că la ședința Consiliului Superior de Securitate a încercat să abordeze problema întreprinderii Metalferos, însă inițiativa sa „a fost blocată”. El a refuzat să vorbească despre legăturile de rubedenie.

„Eu nu ofer comentarii despre rude. Am mulți fini și un naș, însă nu vreau să intru în detalii. Dacă a fost încălcată legislația, dați-mi fapte, omul va răspunde conform legii – nicio problemă”, a spus răspicat Dodon.

Despre întâlnirea cu Putin și rucsacurile pentru elevii claselor întâi

În următoarele șase luni, Dodon intenționează să continue restabilirea relațiilor cu Rusia, să participe la inaugurarea președintelui Turciei Erdogan, la 9 iulie, iar la 13-14 iulie, să se întâlnească cu președintele Rusiei Vladimir Putin, la campionatul mondial de fotbal. În afară de aceasta, la toamnă, este planificată întâlnirea președintelui cu Krasnoselskii.

Dodon a promis că și Fundația „Din suflet” își va continua activitatea: 35 de mii de elevi ai claselor întâi vor primi rucsacuri, iar în țară vor mai apărea zeci de terenuri de sport.

„Eu nu planific să cedez sub presiunea guvernului sau a majorității parlamentare, chiar și cu riscul de a-mi pierde funcția. Există procedura legală – impeachment, poftim. Însă ei nu vor avea curaj, pentru că se tem că nu va trece”, a concluzionat Dodon.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки