4ºC Chișinău
Vineri 22 februarie 2019

Ochii larg acoperiți. Cum procuratura clasa dosarele împotriva companiilor lui Plahotniuc

Clasarea neîntemeiată a dosarelor penale, intervenția obraznică în procesul de investigație, ignorarea dovezilor, corupția de amploare – portalul Omega a publicat o notă informativă a MAI de acum cinci ani, în care se relatează despre metodele de lucru a procuraturii. În document figurează companii controlate de liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, precum și actuala conducere a Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale și a Procuraturii Anticorupție Nicolae Chitoroagă și Viorel Morari.

Potrivit portalului Omega, publicația a obținut de la o sursă proprie nota informativă pe care MAI a pregătit-o în anul 2013 pentru prim-ministrul de atunci Vlad Filat. Publicația mai scrie că MAI a pregătit nota înainte de „curățarea” de cadre a procuraturii. În aceasta se spune că procurorii interveneau în mod obraznic în investigarea cauzelor penale, refuzau neîntemeiat să inițieze dosare ori încetau investigațiile, în pofida dovezilor suficiente.

Conform documentului, rolul principal în schemele de clasare a dosarelor penale îl avea actualul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale Nicolai Chitoroagă, pentru mite impunătoare. În document se menționează că Chitoroagă a obținut 300 de mii de euro pentru faptul că a clasat un dosar penal despre o contrabandă din 25 de episoade. Din notă mai reiese că procurorii au intervenit în procesul de investigație a patru cauze penale care au fost intentate împotriva companiei Franzeluța.

De asemenea, procuratura a stopat examinarea cauzei despre spălarea de bani în businessul cu aparatele de joc. Colaboratorii MAI au constatat că întreprinderea Joc Total Prim spăla anual 26 milioane de lei. Cei din MAI i-au descoperit pe participanții schemei criminale și au planificat organizarea a 40 de percheziții la cei bănuiți, însă procuratura a renunțat la operațiunea specială și a decis să nu întreprindă niciun fel de măsuri împotriva companiei. Din anul 2010, această cauză nu s-a mișcat nicicum.

În investigațiile în care a intervenit Nicolae Chitoroagă mai figurează întreprinderile Metalferos SA și Casa Media, controlate de Vladimir Plahotniuc. Astfel, la cererea procuraturii, anchetatorii au clasat dosarul împotriva Global Systems-Group LTD (această companie figurează în investigația jurnalistică despre afacerile lui Plahotniuc). În anul 2010, fostul proprietar al companiei Casa Media s-a adresat la poliție precum că semnătura sa a fost falsificată, pentru a fi transferate 100% din acțiuni din fondul statutar al firmei Global Systems-Group LTD. Peste două luni după deschiderea cauzei, aceasta a fost solicitată de către Procuratura Generală și a fost clasată fără niciun fel de explicații. În nota informativă a MAI se menționează că acest dosar a fost clasat în pofida dovezilor sigure ale infracțiunii.

În prezent, compania Casa Media este cea mai mare agenție de publicitate din Moldova. Ea aparține companiei olandeze OTIV Prime Media BV, controlată de Plahotniuc. Întreprinderea cu capital străin Casa Media vinde publicitate televiziunilor  Prime, Canal 2, Canal 3, Publika TV, CTC-Mega, Familia «Домашний» (Familia „Domașnii”), N4 și Ren-Moldova.

Conform notei MAI, procuratura a mai intervenit în șapte cauze penale împotriva firmelor fantomă, prin care au fost spălate 400 milioane de lei și au provocat statului daune în sumă de 64 milioane de lei. În dosar figura întreprinderea de stat Metalferos, controlată de Plahotniuc. Potrivit datelor anchetei, Metalferos a cumpărat de la o firmă fantomă 95 la sută din mărfuri. În total, Metalferos a achiziționat de la această firmă mărfuri și servicii în sumă de 385 milioane de lei.

În document mai este indicat faptul că procurorul general de atunci, Valeriu Zubco, a dat indicații subalternilor săi Andrei Pascari și Igor Popa (finul de cununie al lui Nicolae Chitoroagă) să verifice materialele din dosar. După verificări, dosarul a fost transmis procuraturii Chișinău, lui Niclae Zanevici și lui Ruslan Toma. Iar anchetatorii MAI care, timp de 11 luni au investigat activitatea grupării criminale, au fost suspendați din acest caz.

În nota informativă a MAI se mai spune că Viorel Morari și Nicolae Chitoroagă au stopat investigațiile împotriva publicației Ziarul de Chișinău, fondat de cetățeni străini, pentru a interveni în campania electorală din anul 2011. Conform materialelor dosarului, fondatorii Ziarului de Chișinău au lansat clone ale publicațiilor de opoziție Ziarul de Gardă și Timpul de Dimineață.

Cei de la MAI nu au putut nici confirma, nici infirma autenticitatea documentului. „Nota a fost întocmită atunci când ministerul era condus de alte persoane. Acum, e imposibil să se verifice autenticitatea ei”, a spus pentru NM Alina Zbancă, purtătorul de cuvânt al MAI.

NM nu a reușit să obțină un comentariu al Procuraturii Generale în acest caz: purtătorul de cuvânt al instituției Maria Vieru a cerut s-o contactăm mai târziu, apoi ne-a comunicat că procuratura deocamdată nu comentează această situație.

Autor: Nadejda Coptu

Партнерские ссылки