24.85ºC Chișinău
Luni 20 mai 2019

„Open Dialog” și Maia Sandu, sub lupă. NM a descifrat despre ce au discutat șefii de la MAI din Moldova și Polonia

La întrevederea de la Milano dintre Tudor Ulianovschi, ministrul moldovean al afacerilor externe și integrării europene și Jacek Czaputowicz, ministrul polonez al afacerilor externe, a fost discutat subiectul ce ține de Fundația „Open Dialog” al Ludmilei Kozlovska și încercările de-a o implica în alegerile din țara noastră și opoziția moldovenească. În imaginea plasată pe Facebook de șeful de la MAEIE, Ulianovschi și Czaputowicz examinează și discută anumite hârtii. La o studiere mai atentă a imaginii din textul documentului în limba engleză, pot fi descifrate cuvintele „Open Dialog”, „opoziția”, „Moldova”, „parlamentară”, „campania”, „instrumentare” și numele liderului Partidului „Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu. De asemenea, se observă și câteva cuvinte în limba poloneză.

Despre întrevederea miniștrilor de externe ai Moldovei și Poloniei, Tudor Ulianovschi și Jacek Czaputowicz, care a avut loc în cadrul Consiliului de Miniștri ai Afacerilor Externe al OSCE, întrunit la Milano, la 6 decembrie, s-a aflat dintr-un comunicat de presă al MAE al Poloniei. Pe site-ul MAEIE, nu a fost publicată nicio informație despre aceasta. Un mesaj scurt despre întrevedere a apărut pe pagina de Facebook a ministrului Ulianovschi. În acest mesaj, ministrul moldovean menționează: „am făcut shimb de opinii privind relațiile moldo-poloneze cu omologul de la Varșovia, bunul meu prieten Jacek Czaputowicz, cu care am convenit asupra inițierii mai multor parteneriate în diferite domenii, care vor permite aprofundarea dialogului bilateral”. 

În imaginile care însoțesc mesajul lui Ulianovschi se vede că miniștrii studiază și discută anumite hârtii pe care Czaputowicz le ține în mâini. Examinată mai atent, în una dintre imagini se poate descifra conținutul documentului: acolo este vorba despre Fundația „Open Dialog”, iar în text se menționează despre opoziția moldovenească, alegerile parlamentare din Moldova, numele liderilor de opoziție din țara noastră, în special cel al Maiei Sandu. De asemenea, în document se observă și unele cuvinte în limba poloneză. De exemplu, un subtitlu din document începe cu „Sprawa L...” („Dosarul L...”).

NM a expediat serviciului de presă al MAE din Polonia și celui din Moldova demersuri cu rugămintea de a comenta subiectele care au fost discutate în cadrul întrevederii. La momentul publicării articolului, nu am primit răspuns la demers.

Menționăm că potrivit informațiilor de care dispunem, organizarea întrevederii a fost solicitată de partea poloneză. Negocierile miniștrilor au fost precedate de întrevederea ambasadorului Poloniei la Chișinău, Bartolomei Zdaniuk, cu premierul Moldovei Pavel Filip. La această întrevedere a fost invitat și deputatul democrat Igor Vremea, care conduce comisia parlamentară pentru elucidarea „circumstanțelor privind implicarea Fundației „Open Dialog” și a conducătoarei acesteia Ludmila Kozlovska în politica internă a Moldovei”.

Partea poloneză a cerut atunci ca Polonia să nu fie folosită ca instrument în campania electorală din Moldova, în legătură cu istoria despre Ludmila Kozlovska și fundația acesteia, în acest context autoritățile moldovenești amintind în permanență Polonia. Serviciul de presă al guvernului Moldovei a păstrat tăcere în cazul acestei întrevederi.

newsmaker.md/rom/noutati/cotitura-in-cazul-kozlovska-polonia-a-cerut-sa-nu-fie-implicata-in-campania-electo-40509

Ludmila Kozlovska și Fundația sa „Open Dialog” au ajuns în centrul atenției în Moldova după ce la mijlocul lunii august, presa afiliată Partidului Democrat a anunțat despre deportarea ei din UE, la solicitarea Poloniei. Autoritățile acestei țări ar fi învinuit-o pe Kozlovska de „legături cu serviciile secrete ruse”. Țintă a campaniei a devenit și opoziția proeuropeană moldovenească, pe care guvernarea Moldovei a asociat-o cu Fundația „Open Dialog” și a învinuit-o de „trădare de patrie”, „spionaj” și „activitate diversionistă împotriva Moldovei”, citând unele „date ale serviciilor secrete poloneze”.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки