Operațiunea «Dezoligarhizarea». Evghenii Șolari despre cum Plahotniuc a fost «tras în țeapă»

Faza activă a crizei politice din Moldova a rămas în urmă. Însă înlăturarea de la guvernare a Partidului Democrat și a lui Vladimir Plahotniuc rămâne un obiect de discuții și de cele mai diverse interpretări. Ce a stat în spatele evenimentelor rapide din 7-8 iunie? Ce concluzii se pot trage din înregistrările video ale negocierilor dintre Dodon și Plahotniuc, care au fost difuzate de Publika TV? Despre ce se discută în înregistrarea «moscovită» cu vocea lui Plahotniuc, care a fost difuzată de TV8? Editorialistul NM Evghenii Șolari a încercat să unească toate faptele într-un lanț logic și să explice, ce ar putea însemna toate acestea.

Vreau să menționez din start că versiunea evenimentelor expusă mai jos este bazată, în proporție de aproape 80%, pe informații deschise, 10% - pe informații din diferite surse neoficiale și 10% - pe concluzii logice și analitice, care unește imaginea într-un tot întreg.

1. Despre ce au discutat Dodon și Plahotniuc?

ОLa 7 iunie, pe la amiază, președintele Igor Dodon s-a întâlnit, la Chișinău, cu liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Despre această întâlnire s-a aflat din înregistrările video realizate cu camera ascunsă și difuzate mai târziu de Publika TV, care aparține lui Plahotniuc. În înregistrarea care a fost difuzată după ce s-a aflat despre eșecul alianței dintre PSRM și PDM, se discută condițiile privind crearea unei astfel de coaliții. Inclusiv poziția Moscovei în acest sens, pe care Dodon «a adus-o» din Rusia pentru Plahotniuc.

Dodon a venit la Chișinău în noaptea spre 7 iunie, de la Sankt-Peterburg, unde, la invitația lui Vladimir Putin, a participat la Forumul Economic Internațional. În ajunul revenirii în țară, el a declarat: «În această noapte, eu voi reveni în Moldova. Pentru ca până sâmbătă, să fie ales președintele parlamentului. Posibil, sâmbătă, noi vom alege întregul guvern. Dacă ne va merge. De aceea luni, probabil, vom începe să lucrăm deja în alt regim». Tot acolo, la Piter, el a avut o întrevedere cu vicepremierul FR Dmitrii Kozak și, posibil, și cu alți reprezentanți ai conducerii Rusiei (în înregistrare, Dodon susține că s-a întâlnit cu Putin).

Să revenim la înregistrarea video. În aceasta, se menționează că Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor vor semna public un acord cu privire la crearea coaliției. Acesta urma să fie semnat de liderii partidelor, Plahotniuc și Greceanîi. De asemenea, era discutată și semnarea unui acord secret care ar fi inclus un punct despre federalizarea Moldovei, într-o formulare coordonată și propusă de Serghei Iaralov –persoana din anturajul lui Plahotniuc care, la fel, a fost la această întrevedere. Acordul secret trebuia să fie semnat de Dodon și Plahotniuc, la Ambasada Rusiei și în prezența ambasadorului FR, după care documentul urma să fie transmis spre păstrare Ambasadei FR.

Dodon numește și termenii aproximativi ai semnării acordului secret – «peste câteva ore». Partea publică a acordului respectiv trebuia să fie semnată după ședința Consiliului Republican al PSRM, după care trebuia să fie anunțată decizia socialiștilor. Această discuție a avut loc pe la ora 13.00, deci, documentul secret de la ambasadă ar fi putut fi semnat pe la ora 15.00. A fost el oare semnat? Noi nu știm răspunsul la această întrebare.

Menționăm însă că la ședința Consiliului Republican al PSRM, Dodon a venit cu mare întârziere, însoțit de Greceanîi – aproape de ora 18.00. Pe la acea oră, câteva mii de «simpatizanți ai Partidului Democrat», bine pregătiți, au venit în centrul Chișinăului, în mod organizat, din diferite raioane. Ei țineau în mâini pancarte cu lozinci împotriva blocului ACUM, împotriva alegerilor anticipate și pentru o coaliție care «va scoate Moldova din criză». Deci, în susținerea coaliției PDM-PSRM, crearea căreia, atunci, nu o mai punea nimeni la îndoială.

Însă ieșind de la ședința Consiliului Republican al PSRM, aproape de ora 18.30, Dodon a anunțat o altă decizie: coaliție cu PDM nu va fi. În Moldova, «cel mai probabil, vor avea loc alegeri anticipate. Partidul Democrat convoacă ședința extraordinară a consiliului politic. Se pare că pentru democrați, aceasta a fost ceva neașteptat, or, de ce să convoci consiliul extraordinar, dacă totul era clar și pregătit? Oamenii aduși de către democrați în centrul Chișinăului se împrăștie «până mâine» (mâine, ei vor apărea deja cu lozinci inverse, «pentru alegeri anticipate»). Iar socialiștii, pe neașteptate, se îndreaptă spre clădirea parlamentului, unde, până seara târziu, nu se știe de ce, îi așteptau reprezentanții ACUM.

În aceeași seară, poliția recepționează un apel prin care este anunțată despre minarea clădirii parlamentului. Polițiștii încearcă să evacueze de acolo deputații ACUM. Cu toate acestea, întâlnirea de seară a deptutaților ACUM și ai PSRM, care a trecut, lent, în una de noapte, a avut loc.

Deja spre dimineață, socialiștii și ACUM au semnat un acord despre o coaliție antioligarhică (temporară) și au adoptat rapid componența guvernului și programul acestuia. Imediat apare întrebarea: cum toate aceste acorduri, componența guvernului, programul și toate celelalte documente ale unor forțe politice atât de diferite au putut fi coordonate și pregătite în termeni atât de mici? Sau ele au fost coordonate și pregătite din timp?

Este interesantă și retorica liderilor ACUM pe parcursul întregii zile de 7 iunie. În timp ce toate factorii indicau că va fi creată coaliția PSRM-PDM și rețelele sociale erau inundate de blesteme la adresa lui Dodon și a socialiștilor, liderul DA Andrei Năstase s-a adresat către Dodon, în live-ul său de pe treptele parlamentului, îndemnându-l să accepte cât mai curând propunerea blocului ACUM. «Dodon, fii președintele acestui stat, nu permite fricii în fața criminalilor să-ți dicteze deciziile. Fii curajos. Ai șansa de a-ți demonstra curajul», susținea Năstase.

Câteva surse ale NM menționează că cei de la conducerea ACUM știau din timp (conform diferitelor informații – de joi sau chiar de luni, 3 iunie, când conducerea ACUM s-a întâlnit, la Chișinău, cu Kozak) despre actul final al planului. Anume prin aceasta se explică reacția lor calmă la acțiunile și numeroasele declarații de conflict ale socialiștilor din acele zile și la apariția înregistrării video cu Dodon și Plahotniuc. Într-unul dintre live-urile sale, Năstase a declarat că în înregistrarea difuzată de Publika TV «a văzut cum Plahotniuc trădează țara».

2. De unde a apărut «federalizarea»?

În dimineața de 8 iunie, după ce PSRM și ACUM au semnat acordul, Publika TV difuzează înregistrarea video despre întâlnirea lui Dodon cu Plahotniuc. Iar democrații, prin toate canalele lor accesibile, încep să difuzeze mesajul: Dodon «trădătorul» i-a propus lui Plahotniuc federalizarea în schimbul coaliției, însă Plahotniuc «patriotul» a refuzat, iar acum, ACUM și PSRM «dau țara rușilor».

Mai târziu, Dodon a declarat că anume Plahotniuc a propus Rusiei planul de federalizare în schimbul închiderii dosarelor penale care au fost intentate pe numele său la Moscova și care, la fel, au fost discutate în înregistrarea video. Această versiune a fost confirmată și de Dmitrii Kozak. Potrivit afirmațiilor acestuia, Plahotniuc a propus Partidului Socialiștilor să încheie acorduri secrete «cu angajamentul [Partidului Democrat] de a schimba radical cursul politicii externe a Moldovei, de la Vest la Est», însă aceste propuneri ale lui Plahotniuc au fost respinse.

Mai târziu, publicația «Коммерсантъ» («Kommersant») a publicat un document pe care liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc l-ar fi transmis lui Kozak. Printre condițiile incluse în acest document și pe care ar fi fost dispus să le îndeplinească liderul PDM pentru crearea unei coaliții cu Partidul Socialiștilor, este și «schimbarea sistemului politic al Moldovei orientat spre federalizare».

Menționăm că în înregistrarea difuzată de Publika TV, Plahotniuc nu expune niciun fel de obiecții împotriva planului discutat. Dimpotrivă, Iaralov confirmă plauzibilitatea unei formulări coordonate, care urmează să fie utilizată în loc de «federalizare» și pe care anume Iaralov a propus-o. Plahotniuc acceptă și își face notițe într-un carnet despre toate «condițiile rușilor» enumerate de Dodon.

Din discuțiile din înregistrare, se observă că toate aceste subiecte, inclusiv renumita federalizare, au fost discutate și până la aceasta, inclusiv cu participarea vicepremierului Rusiei Dmitrii Kozak care, câteva zile mai devreme, a venit la Chișinău și s-a întâlnit și cu Plahotniuc. (Este interesant faptul că Plahontiuc a permis vizita lui Kozak la Chișinău, dacă e să ținem cont de faptul că vicepremierul FR a vorbit aici public. Oare Plahotniuc ar fi făcut la fel, dacă nu ar fi primit un semnal de la Moscova că aceasta este gata, neoficial, să convină asupra ceva?). Printre altele, Plahotniuc vorbește despre faptul că el știe că pentru «ruși» este inadmisibilă candidatura sa pentru funcția de prim-ministru și adaugă că «vom găsi pe cineva».
Menționăm încă o dată: în nicio înregistrare, Plahotniuc nu-și erxprimă revolta sau dezacordul cu privire la vreun punct din acordul discutat. Nici atunci când se vorbește despre federalizare în «ambalajul» lui Iaralov, nici când este vorba despre acordul secret în prezența ambasadorului Rusiei, nici chiar atunci când se discută că el va fi nevoit să-și asume angajamentul de a asigura financiar Partidul Socialiștilor. Astfel, afirmația precum că Plahotniuc a refuzat planul federalizării se bazează doar pe declarațiile democraților, făcute post-factum, când totul s-a prăbușit.

Faptul că alianța PDM-PSRM nu este, nu demonstrează că Plahotniuc a refuzat. Și apoi, dacă negocierile s-au înregistrat cu o cameră ascunsă, unde este înregistrarea refuzului?

3. De ce a apărut înrergistrarea?

Este și o altă întrebare: de ce Plahotniuc a avut nevoie să facă publică înregistrarea care îl discreditează pe el într-o măsură mai mare decât pe Dodon? Tot ce spune Dodon în înregistrare despre el, într-un fel sau altul, este deja cunoscut, fie și neoficial. El a vorbit și mai devreme în favoarea federalizării (ceea ce, apropo, nici nu este o încălcare a legii). Și până la aceasta, puțini puneau la îndoială faptul că Partidul Socialiștilor, într-o formă sau alta, susține Rusia. Însuși faptul că el spune despre aceasta într-o înregistrare ascunsă (iar aceasta înseamnă, probabil, făcută ilegal), la fel, nu poate fi o dovadă. De exemplu, Dodon a declarat că știa că este filmat și că înregistrarea este, parțial, un show făcut pentru Plahotniuc, iar parțial – un montaj.

Plahotniuc – e altceva. Noi vedem că în înregistrare, oligarhul, care se poziționează ca «apărător al Moldovei împotriva tancurilor rusești», este absolut calm și discută acordul secret cu «rușii» și formularea prin care să fie ascuns planul de federalizare. Negociază pentru închiderea dosarelor penale. Și fără niciun semn de indignare sau nemulțumire, acceptă informația despre cele 700-800 de mii de dolari pentru întreținerea Partidului Socialiștilor care, în viitor, ar fi trebuit să le ia asupra sa.

Difuzarea unei înregistrări atât de distrugătoare pentru el poate fi explicată și prin încercarea de a acționa «în avans» și de a lua inițiativa. Când a devenit clar că «totul e pierdut», liderul democraților avea nevoie ca el să fie primul care «strigă» și care anunță pe toate căile propria interpretare a evenimentelor, într-o formă alarmantă la maximum, calculată pentru un public exaltat: «Dodon este trădătorul țării, Plahotniuc este patriotul care a refuzat federalizarea». Conform principiului: cea mai bună apărare este atacul. Pentru că toate dovezile negocierilor ascunse ar fi putut fi și la dispoziția «partenerilor», care s-au dovedit a fi «ne-parteneri».

Ba mai mult, nu poate fi exclus faptul că însuși scopul plecării lui Dodon la Plahotniuc pentru negocieri, la 7 iunie, a fost anume cel de a obține de la acesta consimțământul final pentru acordul secret despre federalizare și dovezi pentru un asemenea acord. Cu alte cuvinte, federalizarea putea apărea în această istorie nu pentru că Moscova își dorea cu adevărat o coaliție cu Plahotniuc, cu condițiile federalizării, ci pentru a obține dovezi că, de dragul menținerii puterii, Plahotniuc era gata să se înțeleagă, în taină, cu «rușii», în privința federalizării.

La ce bun toate acestea? Dacă jocul era orientat din start spre «distrugerea» politică a lui Plahotniuc, și «tragerea în țeapă» a acestuia trebuia să aibă loc în așa fel, ca el să devină «politician non grata» și pentru Vest și, în primul rând, pentru Washington. Negocierile secrete despre federalizare cu «rușii», inclusiv cu Kozak personal (probabil, cu dovezi), sunt ideale pentru acest joc.

4. La ce i-ar trebui Moscovei să-l înece pe Plahotniuc?

La 10 iunie, în cadrul unei emisiuni de la TV8, Dodon a spus că toate negocierile cu Plahotniuc au fost o înscenare și un bluf, cu scopul de a-i înșela viggilența. Și pentru aceasta, el putea spune orice, însă în realitate, nici nu avea de gând să creeze o coaliție cu democrații. La fel, el a dat clar de înțeles că în această operațiune, au participat și reprezentanți ai Rusiei.

Unii observatori, în special cei care gândesc despre politica rusă în clișee geopolitice colorate în alb-negru, sunt convinși că Kremlinul pur și simplu nu putea să renunțe la posibilitatea de a obține, în condiții proprii, beneficii din alianța Plahotniuc-Dodon. Mai ales dacă în joc este federalizarea -«obsesia» rusă în viziunea unor astfel de experți. Ce putea să fie mai important decât un asemenea bonus delicios?

La întrebarea despre scopul unei asemenea operațiuni și cu ce Plahotniuc a deranjat Moscova, Dodon a spus că aceasta este o «răzbunare». Și a amintit despre evenimentele din luna decembrie 2010. În acea perioadă, după alegerile parlamentare, în Moldova a venit șeful de atunci al administrației de la Kremlin Serghei Narîșkin, pentru a coordona alianța de centru-stânga a comuniștilor și democraților. Totul era deja coordonat și pregătit, însă în ultimul moment, Plahotniuc a dispărut, a încetat să răspundă la apelurile telefonice, iar spre dimineața următoare, democrații au creat alianța pro-europeană cu liberal-democrații și cu liberalii.

Menționăm că în prezent, Narîșkin este șeful Serviciului de spionaj al FR.

Întrebat dacă se poate vorbi despre faptul că aceasta a fost o operațiune specială a serviciilor secrete ruse, Dodon a spus că niciodată nu va deszvălui toate detaliile, însă mai târziu, a propus ca acesta să fie considerat propriul său plan. De fapt, el a spus aceasta în așa fel ca să fie clar: în planificarea reală a operațiunii, Dodon a avut o atribuție destul de îndepărtată. La fel ca în cazul evenimentelor ce țin de crearea coaliției de centru-stânga din anul 2010.

Pentru a înțelege motivele deciziei Moscovei de a-l «îneca» pe Plahotniuc, merită să ne amintim și de alte evenimente din ultimii ani, inclusiv exilarea diplomaților ruși, problemele pentru pacificatorii ruși, campania informațională de amploare de demonizare a Rusiei, învinuirile aduse la adresa serviciilor secrete ruse în «acoperirea» «Laundromat»-ului (ulterior, în acest caz a apărut și Plahotniuc), anunțarea vicepremierului Dmitrii Rogozin persona non grata a etc. Probabil, în viziunea Moscovei, Plahotniuc a trecut «liniile roșii», după care Rusia pur și simplu nu-și poate permite să aibă de-a face cu el. Altfel, nu va fi Rusia.

În acest caz, interesul Moscovei de a-l elimina pe Plahotniuc a coincis cu interesele Occidentului și cu așteptările majorității covârșitoare a societății moldovenești. Astfel, toate acestea au devenit posibile. Bineînțeles, fiecare dintre jucătorii externi urmărește propriul interes. Se prea poate că, mai devreme sau mai târziu, aceste interese vor înceta să mai coincidă.

În afară de «chestiunea de onoare», în acțiunile Moscovei, cu siguranță, este și un calcul pragmatic. În ce constă beneficiul Moscovei? În primul rând, având un rol cheie în detronarea regimului lui Plahotniuc, ea și-a îmbunătățit vădit imaginea în Moldova, inclusiv pe segmentele sociale și politice care până acum aveau o atitudine critică față de Moscova. În al doilea rând, miza poate fi că eliberarea terenului politic de controlul total al lui Plahotniuc, ieșirea lui Dodon și a socialiștilor de sub influența lui vor consilida șansele socialiștilor în viitor, la alegerile libere. În timp ce menținerea la putere a lui Plahotniuc, chiar și cu promisiunea de a îndeplini unele dorințe de-ale Moscovei, nu oferă niciun fel de garanție, însă, cu siguranță, ar fi dus la «absorbția» de către Partidul Democrat a socialiștilor și a lui Dodon, în care Moscova a investit atât de mult.

5. Ce spune Plahotniuc în înregistrările audio de la TV8?

Aici, s-ar fi putut pune punct. Însă imaginea ar fi fost incompletă fără analiza unui nou «tras în țeapă». Acesta n-a apărut întâmplător și a lăsat mai multe întrebări decât răspunsuri.

La 10 iunie, TV8 a difuzat o înregistrare audio în care se presupune că este vocea lui Plahotniuc. Postul de televiziune nu a precizat de unde a apărut înregistrarea, însă a comunicat că aceasta este de la începutul anului 2016, la Moscova.

Fără a înțelege contextul în care a avut loc discuția, ea pare un amalgam de fraze prea puțin unite între ele, din care se poate înțelege doar că Plahotniuc ar fi avut intenția de a închide Jurnal TV, de a «mătura» opoziția de dreapta și de a cuceri încrederea americanilor. De aceea înainte de a trece la înregistrare, merită să ne amintim contextul.

O sursă bine informată a NM, de la Moscova, a comunicat că Plahotniuc a vizitat capitala rusă în luna noiembrie 2015, după ce a fost arestat Vladimir Filat și când Plahotniuc, de fapt, și-a concentrat toată puterea în mâinile sale. Atunci el a avut negocieri cu administrația președintelui FR, unde a încercat să obțină susținere în cazul desemnării propriei candidaturi la funcția de premier. Însă a primit răspunsul: «Mai întâi alegeri anticipate, apoi vom mai vedea».

O lună mai târziu, în decembrie 2015, a fost formată majoritatea parlamentară controlată de Partidul Democrat, după care Plahotniuc a încercat totuși să-și înainteze candidatura la funcția de premier, dar fără niciun rezultat. Atunci, la Chișinău, s-au început protestele, iar președintele Nicolae Timofti a respins candidatura lui Plahotniuc, după care Partidul Democrat l-a desemnat la această funcție pe Pavel Filip.

În înregistrare se amintește numele lui Filip, de aceea discuția, probabil, a avut loc deja după aprobarea guvernului acestuia, însă până la decizia Curții Constituționale din 4 martie 2016 cu privire la revenirea la alegerea generală a președintelui. Menționăm, de asemenea, că, potrivit lui Dodon, anume în perioada când a avut loc discuția înregistrată, Plahotniuc a propus pentru prima dată Rusiei un plan de federalizare a Moldovei.

Acum, să revenim la înregistrare. Pe alocuri, ea este indescifrabilă, însă iată ce a fost posibil de descifrat cu siguranță:

«...Pentru a nu fi eroi care se plimbă acolo pe piață. Sunt multe pe care vreau să le fac, pe lângă ceea ce noi avem de gând să facem... De ce să mă împung acum cu Sandu, Sturza, cu aceștia? Ei mă vor lua în furci pentru ceea ce eu voi face. Așa e sau nu?... Eu nu înțeleg, de ce ei trebuie lăsați.

Eu am descris, că va trebui nu doar să mă mișc în dreapta, să-i slăbesc, trebuie să fac în așa fel, ca, măcar la început, să nu fie o opoziție puternică. Îmi trebuie să-i elimin pe toți liderii. Ei trebuie compromiși, pentru ca după aceasta (neclar)...

Eu nu joc mărunțele. Mi-i interesant să rămân, și nu un Maidan acolo și să mă măture. Eu vreau să examinez acest lucru ca un plan pentru cel puțin doi-trei ani înainte. Ce facem? Cum? Imediat? La toamnă? Bine, însă vor fi confruntări, vor alerga românii, pregătiți de aceasta. Americanii vor fi cu societatea lor civilă...

Eu vreau ca până la toamnă, aștept momentul când va fi clar, că vor fi alegeri. Și ei trebuie să mă rabde – americanii, prin președintele confirmat...

Eu vreau s-o termin cu Maia, cu Sturza, cu Platforma și cu toți acești jucători. Dur. Pur și simplu să fie eliminați... Eu vreau să închid Jurnal. Noi vom avea 99% din spațiul mediatic. Nimeni din ei nu poate să învingă fără media, nu există un asemenea om...

Doi. În Moldova, există legea care spune că toate televiziunile trebuie să-i arate pe toți. Ei vor trebui să plătească pentru publicitate în avans, pentru o lună înainte. De obicei, eu stabilesc prețuri fabuloase. Ceilalți pur și simplu nu vor nimeri. Ei nu vor fi.

Eu mai vreau să închid unica lor televiziune, Jurnal. Eu am propriile motive pentru aceasta, și totul pentru aceasta.

Eu vă explic... Dacă noi intrăm în aceasta, eu vă voi descrie tot programul. Acum, eu vă descriu aici totul foarte sec... Eu nu am încercat acum să vă descriu totul despre toate, până la... Când noi vorbim despre coordonare... da, ei critică guvernul, însă noi acceptăm să acționăm până în momentul când intrăm în aceasta...

Când am rugat un pic de tăcere, a fost pentru ca americanii să nu înțeleagă că noi facem acest exercițiu, eu vreau să-i văd foarte relaxați.

Ba mai mult, ei sunt deja atât de siguri de ce va fi, că ei (neclar) în fața lui Filip: la Bruxelles, în America și tot așa.

Eu înțeleg, de aceea și merg mai departe cu aceasta.

Voi spuneți: care termeni. Eu aș prefera să verific, controlați din punct de vedere juridic, iar apoi haideți să discutăm. Unica e că, în discuția termenelor, haideți să ținem cont de interesele tuturor celor trei jucători.

Eu vă voi explica unele lucruri. Americanii (neclar) anumite funcții doar pentru că ei consideră că eu mă voi întări și, cu timpul, va fi greu să fiu eliminat. Iar să mă elimine pe mine – este primul lor plan – a) să mă elimine. De aceea, dacă ei vor vedea că nu vor mai avea nevoie de mine, mai departe, atunci gata. Atunci eu mai bine nu voi participa.

De aceea, dacă planul este altul – înseamnă că e ceea ce am scris acolo: să vedem Moldova așa, așa și așa – atunci eu particip... ba mai mult, vă veți convinge că eu sunt un participant necesar în acest proces».

În loc de Highlights

În încheiere, voi rezuma toți factorii și concluziile într-un lanț logic. Țin să menționez că aceasta este versiunea autorului despre evenimente.

 1. Operația de distrugere politică a lui Plahotniuc prin «negocierile secrete despre federalizare» a fost planificată de Moscova.
 2. Aceasta a fost o «răzbunare» pentru evenimentele din luna decembrie 2010, când Plahotniuc «l-a tras în țeapă» pe Narîșkin (în prezent, șeful Serviciului de spionaj al FR) în privința alianței de centru-stânga dintre PDM și PCRM, care deja fusese coordonată, pentru numeroasele cazuri de nerespectare a acordurilor și depășirea de către Plahotniuc a «liniilor roșii» în raport cu Moscova, după anul 2017.
 3. În această operație, Dodon a fost «actor», iar mulți socialiști, probabil, au jucat «la negru».
 4. Negocierile lui Dodon cu Plahotniuc, înregistrarea video, care a fost difuzată de Publika TV, au fost un bluf pentru a înșela vigilența lui Plahotniuc.
 5. La întâlnire, sunt discutate condițiile finale ale acordului secret. În înregistrare, Plahotniuc participă la aceasta și acceptă.
 6. Niciun fel de dovezi că Plahotniuc refuză ceva nu există.
 7. Formularea care trebuia să «elimine» cuvântul «federalizare» în acordul secret a fost propusă de Serghei Iaralov, omul lui Plahotniuc.
 8. Obținerea unui asemenea consimțământ al lui Plahotniuc asupra acordului secret cu «rușii» și, probabil, dovezile unui asemenea acord puteau fi scopul întrevederii.
 9. În timp, Dodon și Plahotniuc ar fi putut reuși să semneze acordul secret în Ambasada Rusiei. S-a întâmplat acest lucru sau nu – nu se știe exact.
 10. Mai devreme, Plahotniuc a discutat aceste acorduri la întrevederea personală cu Kozak. La Moscova, se afirmă că Plahotniuc le-a transmis propunerile sale, inclusiv federalizarea.
 11. Publicarea înregistrării video de către Plahotniuc a fost «un joc la viteză», pentru a promova în spațiul public și cel mediatic propria interpretare a acestor negocieri și rezultatele acestora.
 12. Decizia Consiliului Republican al PSRM a devenit o noutate neașteptată pentru Partidul Democrat și pentru Plahotniuc.
 13. Unii reprezentanți ai conducerii ACUM au știut despre actul final al planului.
 14. Interesul Moscovei de a-l elimina pe Plahotniuc în acest caz a coincis cu interesele Occidentului și cu aspirațiile majorității covârșitoare a societății moldovenești. Acest lucru a și devenit ultimul și cel mai important ingredient al succesului.
 15. Acest lucru a fost frumos.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки