5.9ºC Chișinău
Luni 25 martie 2019

OSCE: Înțelegerile recente dintre Chișinău și Tiraspol sunt cel mai important progres în negocierile ultimilor 10 ani

OSCE consideră că înțelegerile la care au ajuns Chișinău și Tiraspol în ultimele două săptămâni vor aduce beneficii atât populației băștinașe și agenților economici de pe ambele maluri ale Nistrului, cât și într-un context regional mult mai larg. Surse din serviciul de presă al OSCE au comunicat că această poziție este împărtășită de președintele în exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Austriei Sebastian Kurz și secretarul general al instituției Thomas Greminger.

Potrivit afirmațiilor lui Kurz, deschiderea podului peste Nistru lângă satele Gura Bâcului și Bâcioc și compromisurile care au urmat după aceasta, referitoare la 4 puncte din agenda de negocieri, constituie „cel mai important progres în negocierile din ultimii zece ani”. Diplomatul speră că și alte probleme social-economice, care se discută de mai mulți ani, vor fi soluționate la fel de rapid.

newsmaker.md/rus/novosti/paket-poshel-kishinev-i-tiraspol-podpisali-chetyre-soglasheniya-po-klyuchevym-punk-34852

Kurz a subliniat că ultimele realizări obținute în negocierile dintre Chiținău și Tiraspol sunt importante și pentru Moldova, și pentru întreaga regiune a Mării Negre.

Secretarul general al OSCE Thomas Greminger a susținut și dezvoltat ideea lui Kurz. Potrivit lui, progresul obținut în negocierile privind Transnistria este „un impuls pozitiv pentru OSCE” și are o importanță pentru toată Europa. „Shimbările pozitive care reflectă progresul din Moldova sunt binevenite pentru OSCE și țările-participante din componența organizației”, a adăugat el.

Kurz și Greminger au îndemnat la realizarea urgentă a înțelegerilor obținute și au subliniat rolul OSCE, partenerilor internaționali, conducerii politice și a participanților la negocieri în obținerea compromisurilor.

La 25 noiembrie, Gheorghe Bălan și Vitalii Ignatiev – responsabilii din partea Moldovei și Transnistriei la negocierile din Bender, au semnat patru protocoale privind soluționarea problemelor din învățământ, telecomunicații și agricultură. Aceste întrebări sunt în așa-zisul pachet „Berlin plus”, desfășurarea căruia se discută la întâlnirea de la Viena în formatul „5+2”, care și-a început lucrările astăzi.

newsmaker.md/rus/novosti/dodon-i-plahotnyuk-privetstvuyut-novye-dogovorennosti-mezhdu-kishinevom-i-tiraspol-34853

Chișinău și Tiraspol au convenit cum să soluționeze problema privind legătura telefonică dintre cele două maluri ale Nistrului, aplicarea apostilei la Chișinău pe diplomele de studii transnistrene, asigurarea accesului fermierilor la terenurile agricole din raionul Dubăsari și funcționarea școlilor cu predare în grafie latină din Transnistria.

Anterior, Chișinău și Tiraspol au îndeplinit deja un punct din pachetul „Berlin plus”. La 3 noiembrie, Gheorghe Bălan și Vitalii Ignatiev au semnat la Chișinău o decizie protocolară despre deschiderea podului, iar ceremonia de deschidere a avut loc la 18 noiembrie.

Deocamdată rămân nesoluționate problemele ce țin de înregistrarea automobilelor transnistrene și a numerelor de înmatriculare, libertatea deplasărilor și dosarele penale deschise în Chișinău și Tiraspol pe numele funcționarilor din partea adversă.

Autor: Irina Ivaschina

Партнерские ссылки