16.36ºC Chișinău
Marți 21 mai 2019

„Pachetul atotcuprinzător pentru Moldova” și coaliția cu Plahotniuc. Ce vrea Dodon și nu vrea Moscova

 

Pachetul atotcuprinzător pentru Moldova”, elaborat de echipa președintelui Igor Dodon, prevede realizarea unui parteneriat strategic și cu Rusia, și cu UE în același timp, identificarea unui model de reglementare a conflictului transnistrean și recunoașterea internațională a neutralității permanente a Moldovei. În document sunt incluse etapele și termenele până în anul 2022. Ce-i drept, încă din start, au apărut probleme: potrivit informațiilor NM, Moscova este împotriva unei coaliții dintre socialiști și democrați, care ar fi putut promova și realiza acest „Pachet”.

Pe site-ul oficial al președintelui a fost publicat conceptul „Pachetului atotcuprinzător pentru Moldova”, pe care Igor Dodon l-a prezentat la conferința pentru securitate, care s-a desfășurat în luna februarie, la Munchen. Până la aceasta, Dodon și consilierii săi au discutat proiectul cu reprezentanții Rusiei, Germaniei, Franței, SUA, în structurile OSCE și ale Uniunii Europene.

Trei scenarii

Dodon menționează în acest concept că astăzi, Moldova se află în situația de a alege unul dintre cele trei scenarii de dezvoltare a situației.

Scenariul întâi. Status-quo. Potrivit afirmațiilor președintelui, acesta este un scenariu rău, care înseamnă lipsa unei voințe politice, stagnarea reformei justiției, a combaterii corupției, a asigurării drepturilor omului. Dodon este deranjat și de faptul că Moldova nu-și îndeplinește angajamentele stipulate în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Cel mai mare impediment în dezvoltarea țării, potrivit lui, îl constituie interesele economice dubioase ale unui grup restrâns de oameni. Aceștia împiedică și soluționarea problemei transnistrene. Dodon este convins de faptul că o asemenea stare de lucruri nu convine majorității absolute a cetățenilor țării și nici partenerilor externi ai Republicii Moldova.

Scenariul al doilea. Negativ. Acest scenariu presupune riscuri și pericole ale evoluției negative a evenimentelor. Principala sursă a riscurilor, în opinia lui Dodon, este concepția „SAU-SAU”. Adică faptul că ani la rând, Moldova este nevoită să aleagă, cu cine să prietenească – cu Estul sau cu Vestul.

În consecință, menționează Dodon, țara este împărțită, societatea – dezbinată, economia –ineficientă, instituțiile statului – slăbite. Acest lucru creează riscuri de destabilizare, rupere a legăturilor economice, creștere a tensiunii interetnice, acutizarea situației în raioanele din sudul și din nordul țării și chiar reluarea provocărilor armate pe Nistru.

Consecințele acestor posibile provocări nu numai că se vor răsfrânge asupra situației politice interne din Moldova, dar ar putea provoca o creștere a nivelului de tensiune în întreaga regiune a Mării Negre”, avertizează Dodon.

Scenariul al treilea. Dezvoltarea. Acest scenariu, potrivit lui Dodon, ține de realizarea „Pachetului atotcuprinzător”. La baza acestuia se află trecerea de la concepția „SAU-SAU” la „ȘI-ȘI”.

Potrivit afirmațiilor președintelui, aceasta înseamnă identificarea unui consens în interiorul țării și printre jucătorii externi în principalele puncte de dezvoltare a Moldovei. Printre acestea – promovarea politicii externe echilibrate a Moldovei, consolidarea internațională a statutului de neutralitate permanentă și identificarea unui mecanism de compatibilitate a zonelor de comerț liber cu UE și CSI.

De asemenea, președintele speră să consolideze mecanismele de apărare a drepturilor omului, ceea ce va permite trecerea la etapa post-monitorizare a Moldovei din partea PACE. „Îndeplinind această sarcină importantă, noi vom pune o temelie sigură pentru edificarea solidă a unui stat cu adevărat liber, de drept, multietnic”, este convins Dodon.

Trei puncte

Pachetul atotcuprinzător pentru Moldova”, în concepția lui Dodon, poate include trei puncte.

Primul. Elaborarea unei concepții pentru Moldova despre susținerea reală a unui parteneriat strategic cu Rusia și UE conform principiului „și-și”, dar nu „sau-sau”.

Al doilea. Coordonarea parametrilor modelului de reglementare a conflictului transnistrean pentru formatul „5+2”: statutul Transnistriei, mecanismul garanțiilor corespunzătoare, Fondul internațional de dezvoltare post-conflict a Moldovei pentru 10-15 ani.

Al treilea. Concepția recunoașterii internaționale a neutralității permanente a Moldovei.

Autorii proiectului dau asigurări că din realizarea „Pachetului atotcuprinzător” vor avea de câștigat toți. Moldova – pentru că aceasta este o șansă de a reuni țara și de a realiza transformări și reforme. Pentru Rusia și UE – este o posibilitate de a „construi un dialog strategic în condiții istorice noi”. Și, în sfârșit, „proiectul moldovenesc ar putea servi temelie pentru organizarea treptată a procesului pașnic de reglementare a situației de conflict pe teritoriul Ucrainei”.

Trei ani

În document sunt descrise detaliat etapele de realizare a proiectului și termenii în care acest lucru trebuie să fie îndeplinit. Prima etapă de realizare a proiectului este descrisă pentru următorii trei ani – până în anul 2022.

Către toamna anului 2019, se preconizează finalizarea consultărilor informale în ce privește „Pachetul atotcuprinzător” cu reprezentanții Rusiei, SUA, Germaniei, Franței, UE și OSCE.

În vara anului 2020, se preconizează organizarea la Chișinău a unei conferințe internaționale de rang politic înalt pe problema Moldovei. Rezultatul conferinței trebuie să fie coordonarea pozițiilor jucătorilor internaționali referitoare la Moldova, semnarea la nivel înalt a „Cartei despre solidaritate și parteneriat cu Republica Moldova” și crearea „Fondului de asistență și dezvoltare post-conflict a Moldovei”.

Până în anul 2022, se preconizează elaborarea unui model de reglementare a conflictului transnistrean pentru a fi aprobat ulterior în „formatul 5+2” și a programului de dezvoltare post conflict a statului unificat pentru 10-15 ani.

 

newsmaker.md/rom/noutati/pachetul-pentru-moldova-nu-va-trece-tiraspolul-a-criticat-dur-initiativele-lui-dod-42280

Ce-i drept, cu cât mergem mai departe, cu atât claritatea este tot mai puțină. „Acest lucru va deveni clar atunci când va fi format guvernul. Așteptăm”, a spus pentru NM o sursă din administrația președintelui, care a solicitat anonimatul.

Potrivit informațiilor NM, „Pachetul atotcuprinzător pentru Moldova” poate fi discutat în cadrul negocierilor pentru crearea unei posibile coaliții dintre Partidul Socialiștilor pro-prezidențial și Partidul Democrat. Și toate ar fi bune, dar există o problemă: sursele informate ale NM afirmă că Moscova nu dorește o asemenea alianță. Și dă de înțeles tot mai clar acest lucru.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки