«Pachetul pentru Moldova» nu va trece? Tiraspolul a criticat dur inițiativele lui Dodon

MAE din regiunea transnistreană l-a criticat pe președintele Moldovei Igor Dodon pentru declarațiile acestuia despre «apropiata» reglementare definitivă a conflictului de pe Nistru. Cei din minister au menționat că Dodon nu are împuterniciri în acest sens. Iar despre proiectele elaborate de echipa președintelui au declarat că sunt «compilări dăunătoare și lipsite de sens», «lozinci populiste» și «planuri himerice». Se pare că este vorba despre «Pachetul pentru Moldova» – document elaborat de echipa lui Dodon. Potrivit informațiilor NM, acesta urmează să fie publicat în timpul apropiat și, posibil, să fie bază pentru crearea unei coaliții dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat.

Comentariul Ministerului Afacerilor Externe din regiunea transnistreană, care a fost publicat la 12 martie, este scris într-un stil deosebit de dur. Dodon este numit «președinte al vecinei Republica Moldova», iar declarațiile sale referitoare la Transnistria – «activism specific al unui funcționar care nu dispune de nivelul corespunzător de împuterniciri în acest sens». Cuvintele lui Dodon despre «apropiata» reglementare definitivă sunt considerate de către Tiraspol nepotrivite, care îi induc în eroare pe participanții externi la negocieri.

În continuare, cei de la MAE transnistrean au menționat că la dispoziția lor au ajuns «textele unor proiecte» care se referă la reglementarea transnistreană. Se pare că este vorba despre așa-numitul «Pachet» – un set de inițiative elaborat de echipa lui Dodon. Scopul primordial al acestora este soluționarea conflictului transnistrean, iar ideile principale țin de asigurarea internațională a statutului de neutralitate al Moldovei, stabilirea echilibrului politic extern dintre Rusia și Vest și retragerea armatelor ruse din Transnistria.

«Pachetul pentru Moldova» a fost prezentat de către Dodon în luna februarie, la Conferința pentru securitate de la Munchen. El a declarat că proiectul a fost acceptat atât în Vest, cât și în Est. Și cei de la MAEIE au luat cunoștință de el. Potrivit informațiilor pe care le deține NM, în timpul apropiat, administrația președinției preconizează să publice documentul. De asemenea, el ar putea fi discutat în cadrul creării viitoarei coaliții pe care Partidul pro-prezidențial al Socialiștilor ar putea s-o formeze cu Partidul Democrat.

Între timp, cei de la Tiraspol, după ce au citit documentul, au declarat despre «inutilitatea și lipsa de sens ale unor astfel de compilări de diferiți autori, însoțite de ambiții subiective și lozinci populiste orientate spre reacția îngăduitoare ale actorilor internaționali». Cei din ministerul transnistrean au indicat asupra bogatei experiențe în domeniul negocierilor, care «demonstrează caracterul dezastruos al oricăror planuri himerice, care ignoră voința poporului multietnic transnistrean și care nu țin cont de lecțiile de istorie și de realitatea obiectivă care s-a creat timp de trei decenii». Și au amintit despre cursul Tiraspolului pentru recunoașterea internațională a independenței Transnistriei.

Menționăm că și cei de la MAE al Federației Ruse au declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, despre optimismul excesiv al declarațiilor ce țin de chestiunea transnistreană. Comentând, la 7 martie, declarațiile lui Dodon în acest sens, reprezentantul oficial al MAE al Federației Ruse Maria Zaharova a menționat ironic: «Când vin forțe politice, care declară că problemele și conflictele care durează decenii la rând pot fi reglementate repede, apare întrebarea: oare ei într-adevăr cred că predecesorii lor nu înțelegeau acest lucru?».

Zaharova a spus că nu este nimic rău în astfel de «intenții ale politicienilor». «Problema constă în faptul că acestea trebuie să fie cu adevărat legate de realitate. Pentru ca acesta să nu fie un mesaj teoretic, ci un postulat care ar ține de istoria problemei și de posibilitățile reale. [...] Pentru diplomați, la fel ca și pentru medici, este deosebit de important să nu dăuneze», a adăugat ea.

Cu o zi mai devreme, participând la o emisiune televizată la N4, Dodon a declarat că actuala situație internațională este favorabilă pentru soluționarea problemei transnistrene. Potrivit lui, pentru aceasta, la Chișinău trebuie să fie format un nou guvern, iar președintele, parlamentul și cabinetul de miniștri trebuie să aibă o poziție comună în acest sens. «Eu consider că lucrurile se pot mișca destul de repede. Cred că pentru Rusia, Uniunea Europeană și SUA, această regiune ar putea fi un bun exemplu de soluționare a conflictelor înghețate. Și noi suntem aproape de soluție», a spus Dodon.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки