-2.3ºC Chișinău
Sâmbătă 23 martie 2019

Pacificare la nivel înalt. Se pregătește o nouă întâlnire dintre Dodon și Krasnoselski

Președintele Moldovei Igor Dodon și șeful administrației transnistrene Vadim Krasnoselski ar putea să aibă o nouă întâlnire în timpul apropiat. Se preconizează că la această întâlnire, cei doi vor discuta despre situația ce ține de operațiunea de pacificare. Ultima oară, Dodon și Krasnoselski s-au întâlnit acum un an, iar după aceasta, relațiile dintre cei doi lideri s-au deteriorat.

Despre pregătirea întâlnirii celor doi lideri a anunțat ministrul afacerilor externe al Transnistriei Vitalii Ignatiev, la ședința consiliului de experți de pe lângă MAE transnistrean. Deocamdată nu se știe data și locul întâlnirii.

Potrivit lui Ignatiev, întâlnirea va fi dedicată situației privind operațiunea de pacificare și activitatea organului de conducere a acesteia – Comisia Unificată de Control (CUC).

„La prima întâlnire dintre Vadim Krasnoselski și Igor Dodon, care a avut loc la Bender, la 4 ianuarie anul trecut, s-a convenit asupra deblocării activității CUC. În prezent, are loc pregătirea întâlnirii la care va fi abordată tematica de menținere a păcii”, a spus Vitalii Ignatiev.

Potrivit informațiilor NM, subiectul privind organizarea întâlnirii dintre Dodon și Krasnoselski a fost discutat în cadrul recentei vizite la Chișinău și Tiraspol a lui Grigorii Karasin, viceministru al afacerilor externe al Federației Ruse.

A doua și ultima oară, Igor Dodon și Vadim Krasnoselski s-au întâlnit la 30 martie 2017, la reședința din Holercani a președintelui moldovean. Atunci, Krasnoselski i-a propus lui Dodon să transmită un mesaj comun președintelui de atunci al OSCE Sebastian Kurz cu rugămintea de a convoca o întrunire în formatul „5+2”.

Dodon a susținut această idee, însă mesajul așa și nu a fost transmis. Sursele NM de la Tiraspol au spus că la un moment dat, președintele moldovean „și-a pierdut interesul” față de inițiativa comună, iar după aceasta, cei de la Tiraspol și-au pierdut interesul față de contactul cu Dodon.

Cea de-a treia întâlnire a lor trebuia să aibă loc la sfârșitul lunii iulie, la Bender, în cadrul manifestărilor prilejuite de aniversarea a 25-a a misiunii de pacificare. La Bender era așteptat și vicepremierul Federației Ruse Dmitrii Rogozin, însă avionului său nu i-a fost permis să ajungă în Moldova și vizita a eșuat. După aceasta, vizita lui Dodon la Bender și întâlnirea sa cu Krasnoselski a fost anulată la inițiativa Tiraspolului. Cei doi lideri nu s-au mai întâlnit după aceasta.

Menționăm că joi, 29 martie, Igor Dodon s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău Farid Muhametșin. La sfârșitul întâlnirii, Dodon a anunțat că în cea de-a doua jumătate a lunii aprilie, va putea să efectueze o vizită de serviciu la Moscova, deoarece „s-au adunat multe întrebări care necesită soluționare neîntârziată la nivel înalt”.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки