Parlamentul a votat pentru anularea sistemului electoral mixt. Transmisiune online (ACTUALIZARE)

Deputații PSRM și cei din blocul ACUM s-au întrunit, marți, 11 iunie, într-o nouă ședință a parlamentului. Legislativul a adoptat, în prima lectură, legea cu privire la trecerea de la sistemul electoral mixt la cel proporțional. De asemenea, organul legislativ a votat pentru dreptul de a rechema membrii CEC.

Completat 16:06: Parlamentul a adoptat în prima lectură legea cu privire la modificarea mecanismului de numire a Procurorului General și la confirmarea Procurorului General interimar. Consiliul Superior al Procurorilor va fi extins, conform proiectului. Din acesta vor mai face parte șapte reprezentanți ai societății civile. Conform noii proceduri, Consiliul Superior al Procurorilor va putea cere președintelui eliberarea din funcție a Procurorului General.

După adoptarea legii, speakerul parlamentului Zinaida Greceanîi a anunțat că agenda zilei a fost finalizată. Potrivit ei, următoarea ședință va avea loc mâine, 12 iunie, la ora 14:00. La ora 11:00, va fi ședința biroului permanent al legislativului.

Completat 15:31: Parlamentul a votat în prima lectură pentru proiectul de amendamente la Codul electoral, care va permite parlamentului rechemarea membrilor Comisiei Electorale Centrale.

Completat 15:18: Parlamentul a aprobat în unanimitate, în prima lectură, proiectul de lege cu privire la revenirea la sistemul electoral proporțional. Același proiect prevede revenirea la interzicerea agitației în ziua alegerilor și cu o zi până la alegeri, votarea în străinătate cu pașapoarte expirate.

Completat 15:01: În timpul ședinței, deputatul PSRM Vlad Bătrâncea a menționat că reprezentanții administrației locale, care la 10 iunie s-au expus în susținerea parlamentului și a guvernului Maria Sandu, la 11 iunie au fost chemați la guvern. Bătrâncea i-a îndemnat pe reprezentanții fostului guvern să nu intimideze și să nu facă presiuni asupra aleșilor locali.
În replică, deputatul și șeful MAI Andrei Năstase a cerut acelor aleși locali, care sunt supuși presiunilor, să comunice despre asemenea cazuri lui personal sau șefului Inspectoratului General de Poliție Gheorghe Balan.

Autor: Nikita Covalenco

Партнерские ссылки