6ºC Chișinău
Joi 21 februarie 2019

Patru ași ai guvernării. Ce-a dorit PDM să demonstreze prin mitingul în susținerea sa?

În prezent, Moldova nu mai este cea mai săracă țară din Europa, nimeni nu-i mai dictează, țara are o nouă direcție, de asemenea, are cel mai puternic partid și lider care vor avea grijă de popor. Toate acestea au devenit cunoscute după mitingul de amploare al PDM din 21 octombrie, la care au fost aduși oameni din toată republica. Grandiosul miting a asigurat televiziunile cu secvențe frumoase care vor putea să fie folosite în campania electorală care, de facto, a luat start. NM a selectat patru cele mai importante mesaje pe care Partidul Democrat a dorit să le transmită la evenimentul de duminică poporului și oponenților săi.

1. Doar Partidul Democrat îi poate mobiliza pe oameni

 „Capacitate extraordinară de mobilizare”, „capacitate impresionantă de solidaritate”, „energie fantastică” și, în consecință – „100 de mii de oameni” la miting. Și chiar dacă în realitate pe piață au fost cu mult mai puțini oameni, acesta a fost unul dintre mesajele de bază ale democraților, care a fost mediatizat pe larg de către televiziunile loiale PDM.

Analistul politic Dionis Cenușă a menționat pentru NM că PDM a dorit să demonstreze că opoziția nu se poate lăuda cu o astfel de capacitate de mobilizare. „Și nu contează că în mare parte, acest lucru se întâmplă din cauza presiunii din partea Partidului Democrat”, a adăugat el.

Vladislav Kulminski, director executiv al Institutului de Inițiative Strategice, a numit acțiunea PDM „exerciții de amploare „cu arme combinate”, instruire a personalului, inventariere și examinare a posibilităților administrative ale partidului, pregătire de mobilizare a acestuia și demonstrare a forței”. El este sigur că mulți oameni au fost mobilizați cu forța la această acțiune. „Democrații au demonstrat cum vor acționa la alegeri. Tuturor conducătorilor care au fost atrași în PDM în ultimii câțiva ani le vor fi date indicații câte voturi trebuie să asigure la alegeri și câți oameni trebuie să aducă la miting”, a spus Kulminski.

2. Doar Partidul Democrat are o nouă doctrină de stat

Timp de 27 de ani, politicienii i-au dus pe moldoveni în trei direcții: spre Uniunea Europeană, spre Uniunea Euroasiatică sau spre România. Partidul Democrat care, în ultimii trei ani, a repetat, ca pe o mantră, că salvarea noastră este doar în integrarea europeană, acum declară o cale de alternativă – „Pro Moldova”. Ba mai mult, la miting, liderul PDM Vladimir Plahotniuc a dat de înțeles că noua direcție a partidului de la guvernare va sta la baza doctrinei de stat, pe care până în prezent, Moldova n-a avut-o.

Dionis Cenușă menționează că așa-zisa „cea de-a patra cale” inovatoare, pe care o propune PDM, este foarte asemănătoare cu direcția „pro-moldovenească” a Partidului Socialiștilor. „În realitate, această idee nu este altceva decât politica externă multidirecțională pe care o folosea
Partidul Comuniștilor începând cu anul 2005, iar din a doua jumătate a anului 2017 – PSRM”, a menționat el.

Potrivit lui Kulminski, aceasta este o încercare a PDM „de a „rostogoli” pe scenă un proiect național” pentru Moldova. „Însă așa cum nu a avut până acum, PDM nu are nici în prezent un asemenea proiect, în pofida tuturor încercărilor consultanților politici de a-l crea”, a concluzionat el. Expertul a adăugat că drept noua direcție națională, se încearcă înaintarea „unor proiecte improvizate în grabă, pe care democrații încearcă să le vândă pe piața internă – drumurile naționale, Prima Casă, Arena sportivă care aproape că nu prezintă interes pentru cineva”. Scopul acestor inițative, susține expertul, este „de a demonstra că aflarea PDM la guvernare  este avantajoasă nu doar pentru un grup mic de oameni, ci pentru popor”.

Kulminski susține că în realitate, acest lucru seamănă cu felul în care Ilan Șor încearcă să-și impresioneze alegătorii „cu banii furați de la oameni”. „La fel și democrații: prin diferite scheme, storc mijloace din întreprinderile de stat și din instituțiile statului, apoi lansează, din acești bani, diferite inițiative. Este un grotesc posibil doar în Moldova”, crede expertul.

3. Doar PDM are cea mai puternică și cea mai numeroasă structură de partid

Vladimir Plahotniuc a subliniat, la miting, că PDM este un partid puternic. Ba mai mult, Partidul Democrat, „este cel mai puternic” în republică. El susține că doar PDM are membri și simpatizanți în fiecare localitate din Moldova.

Ținând cont de faptul că alegerile parlamentare vor avea loc conform sistemului electoral mixt și jumătate din deputați vor fi aleși în circumscripții uninominale, acest lucru este un avantaj semnificativ pentru orice partid. Cu toate acestea, experții sunt de părere că majoritatea membrilor PDM sunt „refugiați” din alte partide, care au fost distruse de PDM.

Vladislav Kulminski susține că deși democrații controlează țara în totalitate, ei se ciocnesc cu un  serios deficit de cadre: „La ei fug, rupându-și gâtul, din toate partidele, însă e greu să mizezi pe un astfel de potențial”. La fel, ei vor fugi și spre alte partide, imediat ce PDM va demonstra semne de slăbiciune, este sigur expertul. 

4. Doar PDM are un „joker” – un lider puternic și hotărât

Cu siguranță, vedeta mitingului organizat de PDM a fost Vladimir Plahotniuc. Înainte de apariția lui în scenă, publicul a fost salutat de președintele parlamentului, premier și alți democrați. Comunicarea lui Plahotniuc a fost cea mai informativă și, în același timp, cea mai dură.

Anume Plahotniuc a anunțat despre noua doctrină de stat, a explicat de ce PDM este cel mai puternic partid din țară, de asemenea, a comunicat că în Moldova, nimeni nu va mai dicta: nici Estul, nici Vestul.

Experții sunt de părere că Plahotniuc nu ascunde faptul că în Moldova, el este principalul scenarist și regizor. Dionis Cenușă consideră că scenariul mitingului a fost scris pentru Plahotniuc care are rolul principal în politica moldovenească.

Potrivit lui Kulminski, Partidul Democrat a demonstrat încă o dată că în totalitate controlează țara, „iar cei care continuă să spună „prostii” despre statul capturat, fie ei din UE sau din Moldova – să facă urme”.

Autor: Galina Vasilieva

Партнерские ссылки