-5ºC Chișinău
Sâmbătă 23 februarie 2019

Pe cale de dispariție. De ce deputatul Dârda a propus demolarea tuturor clădirilor de tip „hrușciovka”?

Deputatul Iurie Dîrda, care de mai mulți ani are afaceri în construcții, a propus demolarea în Chișinău a tuturor blocurilor de tip „stalinka” și „hrușciovka” (după numele liderilor sovietici Stalin și Hrușciov- nota trad.). El susține că acestea prezintă pericol penru cei care locuiesc în ele și propune ca în locul lor să fie construite blocuri moderne. Dîrda a explicat  detaliat pe blogul său, cum poate fi soluționată problema blocurilor de tip „hrușciovka” și cum poate fi îmbunătățită imaginea Chișinăului.

Iurie Dîrda a scris pe blogul său că este necesară constituirea unei comisii care va evalua și va recomanda, care blocuri trebuie demolate și care – consolidate. Potrivit deputatului, de asigurarea cu locuințe noi a celor care în prezent trăiesc în case de tip „hrușciovka” și „stalinka” s-ar putea ocupa companiile de construcții serioase, care ar oferi apartamente în blocurile locative ridicate deja. În schimb, locatarii ar trebui să permită respectivelor companii să construiască blocuri noi pe terenurile ce se vor elibera după eventualele demolări. De asemenea, deputatul a scris că pentru soluționarea problemei, ar putea fi atras suport financiar din exterior.

Dîrda și-a argumentat propunerea prin faptul că vechile construcții prezintă pericol pentru cei care locuiesc în ele. El a subliniat că termenul de exploatare a multor clădiri din capitală a expirat demult. Drept exemplu relevant, el a menționat programul de renovare care a fost implementat la Moscova.

Redacția NM nu a reușit să ia legătura cu politicianul, pentru a obține un comentariu în acest sens.

Reamintim că Iurie Dîrda a ajuns în parlament pe listele Partidului Liberal, însă în 2017, a părăsit fracțiunea PL și a devenit deputat neafiliat. În repetate rânduri, el a fost personajul investigațiilor jurnalistice și al scandalurilor despre construcțiile ilegale.

Fostului liberal îi aparține una dintre cele mai mari firme de construcții din Moldova, Dansicons. Potrivit informațiilor presei, în anul 2016, compania-fiică a acesteia, D&D Companie, a început să construiască un bloc locativ pe terenul de sport de pe strada A. Doga, 32/2. În același an, el a fost învinuit de implicare în încercarea de a demola cinematograful „Gaudeamus”.

De asemenea, D&D Companie a început să construiască un bloc cu 15 etaje lângă Clubul de dansuri „Codreanca”. Timp de mai mult de o lună, toate căile de acces spre club au fost blocate. Iar după ce primăria a reacționat la protestul copiilor și al părinților și a decis sistarea lucrărilor de construcție, lucrătorii au săpat niște gropi în fața Clubului „Codreanca”.

În afară de aceasta, Iurie Dîrda a fost învinuit de încercarea de a construi două blocuri cu multe etaje pe terenul alocat orchestrei „Lăutarii” pentru construcția unei clădiri de menire social-culturală.

Recent, împreună cu fiica sa, deputatul a încercat să obțină despăgubiri de 60 de milioane de lei de la compania Dansicons, pe care el a fondat-o în anul 2002. Motiv al cererii de chemare în judecată a fost neachitarea dividendelor. În consecință, instanța a decis să pună sechestru pe 300 de apartamente și 60 de spații comerciale ale companiei, până la rambursarea datoriilor.

Autor: NewsMaker

Партнерские ссылки