„Pe durata întregului proces v-ați purtat cu Lucinschi ca Pilat cu Cristos”. Reportaj NM de la ședința de judecată

La ședința de judecată în cazul ex-deputatului liberal-democrat Chiril Lucinschi, procurorul de caz a solicitat condamnarea acestuia la 6,5 ani de închisoare. Potrivit procurorului, declarațiile martorilor și dovezile anexate la dosar demonstrează că fostul deputat este vinovat de spălare de bani. Lucinschi și avocații săi insistă în continuare că nu există dovezi convingătoare. Ei susțin că nici procurorul nu crede în vinovăția lui Lucinschi.

La 15 martie, la judecătoria sectorului Buiucani au avut loc dezbateri judiciare în cauza lui Chiril Lucinschi. Dezbaterile părților au durat aproape șase ore.

La început, a vorbit procurorul Eugen Rurac. Timp de o oră, el a citit concluzia de acuzare, menționând că toate depozițiile martorilor, declarațiile lui Lucinschi și dovezile care au fost anexate la dosar demonstrează că fostul deputat Chiril Lucinschi este vinovat de spălare de bani și de declarații false despre venituri. Rurac a povestit despre transferurile bancare în sumă totală de 440 de mii de dolari de pe conturile firmelor care aparțin primarului de Orhei Ilan Șor pe contul firmei IPA International, beneficiarul căruia era Lucinschi. Potrivit procuraturii, acești bani au fost sustrași din Banca de Economii, Banca Sociala și Unibank.

Procurorul a solicitat instanței condamnarea lui Lucinschi la 6,5 ani de închisoare cu interzicerea ocupării anumitor funcții publice pe un termen de până la patru ani, amendă de 27,5 de mii de lei și confiscarea averii în valoare de 440 de mii de dolari.

„Procurorul nu are niciun fel de dovezi”

Gheorghe Ulianovschi, avocatul lui Lucinschi, a declarat că toate cele spuse de procuror sunt o ficțiune. „Procurorul nu are niciun fel de dovezi”, a subliniat avocatul. Timp de o oră, el a prezentat argumente în apărarea clientului său. Ulianovschi s-a interesat, de ce din toți agenții economici cu care Ilan Șor a avut relații economice în perioada 2012-2014, procuratura l-a ales anume pe Chiril Lucinschi. Avocatul a declarat că dosarul penal împotriva clientului său a fost transmis ilegal în instanță. El a atras atenția instanței asupra faptului că spălarea de bani este o infracțiune secundară, adică ea trebuie să fie precedată de infracțiunea inițială. Ulianovschi a precizat că procuratura nu a prezentat instanței dovezi ale săvârșirii infracțiunii inițiale, la materialele dosarului nu a fost anexată sentința primarului de Orhei Ilan Șor, deși apărarea a solicitat acest lucru.

„În timpul procesului, s-a constatat că învinuirea adusă lui Lucinschi nu este formulată concret și nu corespunde normelor de procedură. Acest lucru înalcă dreptul lui de a fi informat”, a spus Ulianovschi.

Avocatul a menționat că Lucinschi trebuie să fie achitat la toate capetele de acuzare, deoarece în acțiunile sale lipsește componenta infracțiunii, iar drepturile sale fundamentale au fost încălcate. El a declarat că urmărirea penală a lui Lucinschi a fost pornită ilegal, atunci când era deputat în parlament și că dosarul conține materiale care confirmă acest lucru.

Ulianovschi a prezentat un exemplu din practica sa de avocat, când în Ungheni, un bărbat a fost condamnat pentru omorul soției sale, însă cadavrul acesteia nu a fost găsit. Câțiva ani mai târziu, când acest caz era examinat de Curtea Supremă de Justiție, soția sa a apărut și a povestit că soțul ei a scos-o din țâțâni, așa că într-o dimineață, ea a s-a pornit la serviciu și a ajuns la muncă în străinătate. În acest context, avocatul i-a cerut judecătorului Elena Cojocari să țină minte că în mâinile ei se află soarta unui om.

Corina Stratan, alt avocat al lui Lucinschi, a declarat că îl susține pe colegul său. Ea a atras atenția instanței asupra imperfecțiunii dovezilor care au fost prezentate de procurori, în special la extrasurile bancare care nu sunt autorizate de nimeni și care au fost obținute pe căi necunoscute, acestea fiind prezentate de procuratură ca dovadă a vinovăției lui Lucinschi. Ea a atras atenția judecătorului și asupra faptului că dosarele penale intentate împotriva a 16 judecători (cazul „Landromat”) a fost intentat de către Procuratura Anticorupție din cauza că judecătorii luau decizii bazându-se pe documente neautorizate. „Acum, aceeași Procuratură Anticorupție vine în instanță cu extrasuri neautorizate. Instanța riscă atunci când le acceptă spre examinare”, a subliniat avocatul.

Stratan a menționat că autenticitatea acestor extrasuri provoacă semne de întrebare. De asemenea, ea a povestit că auditul comandat de Lucinschi la o companie de audit, autorizată de Banca Națională, respinge versiunea procuraturii precum că pe conturile companiei IPA International au fost transferați anume acei bani care au fost sustrași din Banca de Economii, Banca Sociala și Unibank. Stratan a cerut judecătorului să-l declare nevinovat pe Lucinschi.

Chiril Lucinschi a declarat că el personal a studiat fiecare pagină a dosarului său și poate spune că nu există nicio dovadă care ar demonstra că banii din creditele acordate ilegal i-au fost transferați lui. „Eu n-am idee de unde sunt acești bani. Oare s-a putut demonstra că eu știam despre proveniența acestor bani? Am discutat despre aceasta cu cel care mi i-a transferat? Nu! Acest lucru demonstrează că eu nu am avut intenție directă”, a spus Lucinschi, precizând că în acest caz există doar „opinia publică”.

„Cel mai interesant e faptul că Procuratura Anticorupție și CNA vin în instanță cu această opinie publică și impun judecata să ia o decizie convenabilă. Trebuie să se decidă: hotărârile se iau în baza opiniei publice sau în baza legilor?”, a spus Lucinschi.

„În suflet, înțelegeți că el este nevinovat, dar vă spălați pe mâini”

Procurorul Eugen Rurac, căruia i s-a oferit dreptul la replică, a numit „iluzorii” toate argumentele apărării. „Dacă apărarea se îndoiește de originalitatea extrasurilor bancare, nimic nu a împiedicat-o să conteste autenticitatea lor, să trimită cereri”, a spus Rurac.

El a mai declarat că procuratura a demonstrat vinovăția lui Lucinschi, precum și faptul că anume el a fost beneficiar al companiilor IPA International și Toast Deluxe. „Altfel, de ce el ar fi restituit creditul primit de Toast Deluxe?”, a declarat procurorul.

„Pentru că în calitate de gaj a fost casa mea”, a răspuns Lucinschi.

„Dar cum ați admis ca locuința dvs. să ajungă în gaj?”, continua Rurac.

„Acestea erau relațiile economice”, a spus Chiril Lucinschi.

Avocatul său Gheorghe Ulianovschi a declarat că nici procurorul nu crede în vinovăția lui Lucinschi. „Pe durata întregului proces v-ați purtat cu Lucinschi ca Pilat cu Cristos. Sunt sigur că în suflet, dvs. înțelegeți că el este nevinovat. Însă vă spălați pe mâini, ca să nu aveți probleme cu șefii dvs. și doriți ca instanța să se descurce în tot acest caz”, a spus Ulianovschi.

El a adăugat că dacă Pontiu Pilat l-a dat pe Iisus Cristos în mâinile dușmanilor săi farisei, atunci procurorul îl dă pe Lucinschi în mâinile judecății care, potrivit Constituției, este independentă și echidistantă.

„Eu sper că la pronunțarea sentinței, judecata va demonstra că Moldova nu este Pontiu Pilat și în jur nu sunt farisei. Sper că judecata se va ghida de lege”, a declarat avocatul.

După aceasta, procurorul a înaintat o petiție pentru prelungirea arestului la domiciliu al lui Lucinschi, însă Ulianovschi a declarat că judecata nu poate examina această petiție, după ce ancheta a fost închisă, aceasta fiind o încălcare a Codului de procedură penală.

„Trebuie ori să redeschideți ancheta, ori să nu examinați petiția”, i-a spus Ulianovschi judecătorului Elena Cojocari.

Când Cojocari a decis totuși să examineze petiția, Ulianovschi i-a declarat recuzare. Cererea despre recuzare a fost examinată timp de o oră și a fost respinsă, după care participanții la proces au revenit în sala de ședințe. Chiril Lucinschi și-a expus ultimul cuvânt, în care și-a exprimat speranța unei decizii de achitare. Judecătorul a îndeplinit cererea procurorului și i-a prelungit lui Lucinschi măsura preventivă – arest la domiciliu –pentru încă 30 de zile.

Sentința lui Chiril Lucinschi va fi pronunțată la 4 aprilie.

Amintim că Chiril Lucinschi a fost reținut la 25 mai 2017. De la 27 mai, el se află în arest la domiciliu. Conform versiunii procurorilor, fiind administrator și beneficiar final al companiilor Toast Delux SRL și IPA International Project Agency, ex-deputatul se ocupa de spălare de bani prin intermediul off-shore. De asemenea, Lucinschi este bănuit că a indicat în declarația de venit că deține o companie care figurează în dosarul despre frauda bancară.

Chiril Lucinschi a declarat de nenumărate ori că nu se consideră vinovat și companiile sale nu s-au ocupat de spălare de bani. El a insistat că în cazul său nu există credite neasigurate și că a restituit toate datoriile. De asemenea, el este mirat că în cazul său a apărut Banca de Economii (fostul director al consiliului de administrație al BEM – Ilan Șor), cu care nu are nicio legătură.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки