Pentru campanie! Ce au făcut secretarii de stat „apolitici” în autobuzurl albastru al Partidului Democrat

În „caravana electorală” lansată de către democrați prin țară, printre cei care fac agitație în favoarea candidaților Partidului Democrat au ajuns și secretarii de stat ai ministerelor. Cei din PDM susțineau anterior că funcția de secretar de stat, care a fost introdusă în locul celei de viceministru, este una pur administrativă și departe de politică. Unii dintre ei se deplasează cu „caravana” în timpul zilei de lucru. Cei din Partidul Democrat nu văd nimic ilegal sau de condamnat în acest lucru. Iar experții vorbesc despre „o cultură politică parohială”, utilizarea resurselor administrative și încălcarea directă a legii.

Cum secretarii de stat fac agitație pentru Partidul Democrat

În actuala campanie electorală, s-a constatat că mulți secretari de stat ai ministerelor care, așa cum au declarat cei din PDM, vor deveni figuri apolitice, totuși au preferințe politice. Imagini care confirmă participarea secretarilor de stat la întâlnirile cu alegătorii sunt expuse pe larg pe Facebook de către vicepreședinții Partidului Democrat – speakerul Andrian Candu și premierul Pavel Filip, precum și de membrii aripei tinere a partidului.

Din imagini se constată că secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Anastasia Oceretnâi,se deplasează prin țară împreună cu democrații. Ea a călătorit cu autobuzul albastru al „caravanei electorale” la Rezina, Bălți, Soroca. De menționat că întâlnirea cu alegătorii din Rezina a avut loc la 5 februarie – în zi de lucru. La Soroca, unde Oceretnâi a făcut agitație, ea a fost la 31 ianuarie, la fel, într-o zi de lucru.

1 of 3

Pe una dintre fotografiile făcute la Rezina, alături de Oceretnâi, poate fi observată și Elena Belei, secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, și ea participantă la întrunirea democraților care s-a desfășurat într-o zi de lucru. Potrivit „rapoartelor” expuse de către democrați pe Facebook, Belei a fost cu ei și în raionul Drochia, și în raionul Glodeni.

1 of 2

Secretarul general de stat al Ministerului Educației Igor Șarov a participat, la 25 ianuarie, la un miting electoral al democraților, care s-a desfășurat la Florești. Acest eveniment a avut loc într-o zi de vineri – zi de lucru.

1 of 3

La călătoriile democraților s-a aăturat și secretarul de stat al Ministerului Educației Radu Rebeja. El i-a însoțit în raionul Ocnița. Pe fotografiile publicate pe Facebook, el a fost etichetat de candidatul la funcția de deputat al PDM Vadim Lesnic. Călătoria a avut loc la 28 ianuarie, într-o zi de lucru.

1 of 2

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii Vitalie Tarlev a fost cu democrații la Sângera. Tarlev nu doar a însoțit echipa democraților, ci și a dirijat întâlnirile electorale. Acest lucru s-a întâmplat la 4 februarie, într-o zi de lucru. De asemenea, Tarlev a fost cu democrații în raionul Telenești.

1 of 2

Și secretarul de stat al Ministerului Sănătății Viorica Dumbrăveanu a participat la călătoriile democraților și l-a însoțit la întâlnirile cu alegătorii pe liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Împreună cu liderul democraților, ea a fost la întâlnirile cu medicii și pedagogii din raionul Strășeni.

Dumbrăveanu a fost cu Plahotniuc și la Nisporeni, unde el candidează în circumscripție uninominală. Această întâlnire a avut loc într-o zi de lucru – la 31 ianuarie.

1 of 3

Pentru a face agitație în favoarea democraților, nu toți secretarii de stat au avut nevoie să se deplaseze cu aceștia prin raioane. Secretarul de stat al Ministerului Sănătății Boris Gâlcă a adăugat, la fotografia sa de profil de pe pagina de Facebook, sloganul democraților „Fapte, nu vorbe”, cu semnătura Pavel Filip.

1 of 2

Colega sa, secretarul de stat al Ministerului Sănătății Nelly Rusu distribuie pe pagina sa de Facebook o înregistrare video a lui Andrian Candu din deplasările prin raioane și materiale de pe pagina electorală a lui Pavel Filip.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății Aliona Serbulenco se implică activ în acțiunile Partidului Democrat și ale candidaților PDM din Chișinău, lucru despre care ea relatează pe pagina sa de Facebook.

1 of 2

Ce spun cei de din Partidul Democrat și de la CEC

Vicepreședintele Partidului Democrat Vladimir Cebotari, responsabil de organizarea campaniei electorale, este sigur că participarea secretarilor de stat în activitățile de agitație nu este o problemă dacă acestea se organizează în timpul liber.

„Orice om poate avea propriile păreri și preferințe, poate să se ocupe de ceea ce consideră că este corect și noi nu putem interzice acest lucru”, consideră Cebotari. Totodată, el a menționat că într-adevăr, secretarii de stat nu au dreptul să facă agitație la locul de muncă, însă în timpul liber, „la bucătărie sau în locuri publice”, nimeni nu le poate interzice să îndemne să voteze pentru un anumit partid.

Cebotari mai susține că este inadmisibil altceva: de exemplu, participarea reprezentanților organizațiilor neguvernamentale internaționale în acțiunile politice, pentru că „odată ce ele sunt neguvernamentale, trebuie să fie în afara politicii”. Vicepreședintele PDM a mai subliniat că judecătorii nu trebuie să fie politizați, iar din partea blocului electoral ACUM candidează doi judecători – Gheorghe Balan și Domnica Manole (aceasta din urmă – fostă judecătoare). „Oare aceasta nu este mult mai grav?”, a ironizat Cebotari.

Iurie Ciocan, membru al CEC și directorul Centrului de Implementare a Reformelor, care se ocupă de realizarea reformei guvernului, a evitat să comenteze. El a comunicat pentru NM că de la 1 ianuarie până la 1 martie, și-a stopat activitatea în funcția de director al respectivului Centru.

Întrebat, cum apreciază faptul că secretarii de stat participă la campania electorală a democraților, Ciocan a spus: „Aceasta nu este problema mea”. „Noi am semnat și implementat o lege conform căreia secretarii de stat sunt funcționari publici. Iar ce fac ei mai departe, deja nu este problema mea”, a subliniat funcționarul.

La fel, el a mai declarat că „nu are o părere despre aceasta” și că el „nu este o autoritate de control”.

Ce cred experții

Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT) Igor Boțan este de părere că implicarea secretarilor de stat în campania electorală este „o încălcare directă a legii” și utilizarea resurselor administrative. Potrivit afirmațiilor sale, ca cetățeni, secretarii de stat au dreptul să adere la un partid – legea nu interzice acest lucru. Altceva e participarea la agitația electorală.

„Când se realiza reforma, se spunea că secretarii de stat sunt experți care cunosc foarte bine situația, care au „o memorie instituțională”. Ei trebuie să rămână la locurile lor atunci când se schimbă figurile politice – miniștrii. De aceea este foarte trist că Partidul Democrat, fără a se sinchisi, apelează la serviciile funcționarilor publici”, consideră Boțan.

În opinia sa, participarea în campania electorală discreditează activitatea secretarilor de stat. Din această cauză, după o eventuală schimbare a guvernării, aceștia pot fi concediați, iar acest lucru înseamnă un risc suplimentar pentru activitatea normală a ministerelor.

Boțan presupune că Partidul Democrat a decis să beneficieze de serviciile secretarilor de stat, deoarece aceștia pot oferi credibilitate declarațiilor candidaților. „Când un politician aterizează cu un autobuz albastru și promite stelele de pe cer, acești funcționari pot răspunde la întrebări în mod profesionist și argumentat. Ei cunosc statistica și pot opera cu date concrete”, a menționat expertul.

Igor Boțan mai spune că prezența reprezentanților ministerelor poate „calma” anumite categorii de cetățeni. „Țara noastră are o cultură politică parohială. Există Dumnezeu și toată puterea e de la el. […] Democrații presupun că prezența reprezentanților guvernării îi va ajuta să-i influențeze pe oameni. Deși secretarii de stat activează din impozitele noastre și ale dumneavoastră și trebuie să se ocupe de treburile lor și să nu controleze calitatea drumurilor bune în rol de pasageri ai autobuzului albastru”, a concluzionat Boțan.

Cum s-a promis că secretarii de stat vor fi îndepărtați de politică

În anul 2017, democrații au realizat o amplă reformă a guvernului. În afară de reducerea numărului de ministere, au fost eliminate funcțiile de viceminiștri, în locul acestora venind secretarii de stat – apolitici și independenți, care trebuie să asigure buna funcționare a ministerelor în cazul schimbării guvernului sau a ministrului.

Iurie Ciocan a menționat într-un interviu acordat pentru NM că funcția de secretar de stat va asigura, în sfârșit, respectarea principiului „politica aparte, administrația aparte”.

„Noi delimităm clar funcțiile politice și cele administrative. Cei care ocupă funcții politice (ministrul și aparatul acestuia) vor fi înlocuiți în cazul schimbării guvernului sau al demisiei ministrului. În cazul schimbării guvernului, secretarii generali, secretarii de stat și ceilalți își vor păstra posturile, deoarece ei nu sunt figuri politice, ei vor avea statut de funcționari publici. Secretarii de stat vor asigura succesiunea”, a spus Ciocan.

Premierul Pavel Filip susținea că introducerea funcției de secretari de stat este începutul depolitizării guvernului. „Noi am numit secretarii de stat în baza unui concurs absolut transparent și am demarat depolitizarea cabinetului de miniștri”.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки