Pentru ce a cheltuit BNM 250 milioane de dolari și ce va fi mai departe

În Moldova, deja de câteva luni consecutiv, cererea de valută din partea businessului depășește oferta. Din această cauză, Banca Națională este nevoită să intervină în situația de pe piață: rezervele valutare s-au micșorat cu 250 milioane de dolari în perioada noiembrie – februarie. Experții susțin că aceste tendințe au fost influențate de alegerile parlamentare și creșterea consumului, iar unii nu exclud și devalorizarea leului.

În ultimele câteva luni, cererea de valută din partea businessului a depășit simțitor oferta de valută pe piață. Astfel, dacă în luna decembrie 2018, oferta a acoperit cererea cu 73,4%, în luna ianuarie – cu doar 61,2%. La o cerere de 232,7 milioane de dolari, oferta din partea persoanelor fizice a fost de 135,5 milioane de dolari.

Banca Națională a fost nevoită să intervină pe piață, vânzând 92,7 milioane de dolari din rezervele valutare. Intervenții asemănătoare au fost și în luna decembrie – cu 21,2 milioane de dolari, și în luna noiembrie anul trecut – cu 13,7 milioane de dolari.

O statistică pentru luna februarie deocamdată nu există, dar se poate presupune că Banca Națională a continuat să intervină, deoarece, până la data de 22 februarie, rezervele valutare s-au micșorat cu 100 milioane de dolari comparativ cu 31 ianuarie și au constituit 2,8 miliarde de dolari. Totodată, în luna noiembrie, rezervele au fost cu aproximativ 250 milioane de dolari mai mari – 3,05 miliarde de dolari.

La momentul publicării acestui articol, cei de la Banca Națională nu au răspuns la solicitarea NM de a comenta situația privind rezervele valutare.

De fapt, experții consideră că nu sunt motive de îngrijorare. „Timp de câțiva ani, în mod constant, oferta de valută a fost mai mare decât cererea. Însă de obicei, înainte de alegeri, are loc un proces invers”, susține expertul economic al IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță.

Potrivit afirmațiilor sale, în perioadă de instabilitate, când nu-i clar ce va fi mai departe, oamenii au mai multă încredere în valută. „Istoria ne-a învățat că e mai bine să păstrăm economiile în valută. Deși situația de azi nu este cea din în anii 2008-2009, când a fost criza mondială”, precizează Ioniță.

Expertul a adăugat că cererea de valută mai este cauzată de creșterea consumului, ceea ce a dus la majorarea creditelor de consum și, respectiv, la creșterea consumului de mărfuri de import.

Referindu-se la intervențiile importante ale Băncii Naționale, Ioniță a menționat că regulatorul a intervenit pe piață cu asemenea volume „pentru a fi liniște”. „Cred că în următorii 1-1,5 ani, leul moldovenesc va fi stabil. Conform prognozelor mele, se va întâmpla o depreciere blândă, confortabilă, BNM are suficiente rezerve pentru a efectua intervențiile necesare”, a adăugat el.

Și expertul Centrului analitic Expert-Grup Alexandru Fală consideră că astfel de salturi ale cererii și ofertei de valută sunt sezoniere. „În perioada de iarnă, crește consumul de benzină. La fel, este perioada sărbătorilor și, respectiv, crește consumul de importuri. Nu e nimic ieșit din comun”, a menționat Fală. El a mai adăugat că în acest mod, BNM încearcă, prin intervenții, să scutească băncile de lichidități excesive.

Unii experți își exprimă îngrijorarea în legătură cu situația creată, întrucât ceva asemănător s-a întâmplat în perioada 2014-2015, când a avut loc criza bancară și valutară. Astfel, un specialist de la o bancă comercială, citat de publicația „Logos-Press”, a declarat că „o îngrijorare firească o provoacă perioada îndelungată a acestei situații de pe pieță”. „Aș numi actuala situație de pe piață una „deosebită”. Pentru o definire mai clară, trebuie să mai așteptăm vreo lună-două. Deocamdată, nu este clar dacă acest trendul este un rezultat al „temerilor electorale” sau a fost cauzat de motive mult mai profunde”, a subliniat bancherul.

Expertul economic Viorel Gârbu este de părere că evoluțiile de pe piața valutară indică asupra unei posibile deprecieri importante a monedei naționale. În opinia sa, Banca Națională va continua să vândă valută, pentru „corecția cotațiilor monedei naționale”.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки