25ºC Chișinău
Joi 23 mai 2019

Pentru cine este convenabilă deprecierea valutei naționale

Deprecierea leului din ultimele câteva săptămâni a provocat îngrijorarea serioasă a societții, care încă ține minte situația similară de acum patru ani. La 17 aprilie, cursul oficial al valutei naționale în raport cu dolarul și euro este iarăși în cădere: Banca Națională l-a stabilit la nivel de 17,83 de lei pentru un dolar și 20,15 lei pentru un euro, ceea ce înseamnă cu 7 bani și, respectiv, 6 bani mai mult decât cu o zi mai devreme. NM a încercat să afle, pentru cine este convenabilă deprecierea leului, cine va pierde din această cauză și ce se va întâmpla cu prețurile.

Businessul 

Cine va câștiga?

newsmaker.md/rom/noutati/unde-cade-leul-care-va-fi-soarta-valutei-moldovenesti-dupa-pasti-42929

Deprecierea leului se va răsfrânge pozitiv asupra exportatorilor, a menționat expertul economic al IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță. „De exemplu, dacă procurați mărfuri cu 15 lei și le vindeți peste hotare cu un euro, profitul anterior era, să zicem, de 19 lei, iar acum – de 20 de lei. În două săptămâni, profitul a crescut pe loc gol”, susține Ioniță.

El a mai menționat că din devalorizarea valutei moldovenești, au de câștigat constructorii, care stabilesc prețurile la apartamente în euro – profitul lor în lei va fi în creștere.

Potrivit expertului, devalorizarea leului este convenabilă și pentru importatorii de carburanți, pentru care, recent, autoritățile au modificat metodologia de calculare a prețurilor angro: prețurile maxime au fost anulate și acum, importatorii pot stabili prețurile de sine stătător. „Dacă ar fi fost vechea metodologie, ei ar fi avut de suferit, pentru că ANRE ar fi majorat prețurile maxime cu întârziere”, a precizat Ioniță.

Cine va pierde?

Expertul susține că vor avea de pierdut importatorii, a căror marfă devine, în mod automat, mai scumpă, în valută națională. Ioniță s-a referit la distribuitorii de energie electrică și de gaze. „Aceștia vor trebui să se adreseze la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și să solicite majorarea tarifelor. Iar ANRE reacționează foarte lent, deși, mai târziu, toate pierderile operatorilor de pe piața energiei electrice ar putea fi compensate”, a spus Ioniță.

Directorul executiv al Centrului de Cercetări Strategice și Reforme Galina Șelari este de părere că, ținând cont de faptul că în Moldova nu sunt exportatori și importatori „curați”, ar putea avea de suferit toți. „De exemplu, vinificatorii își exportă vinurile, însă dopurile pentru sticlele de vin le importă”, a precizat ea, adăugând că, astfel, am putea să ne așteptăm la creșterea prețurilor.

Potrivit lui Ioniță, ar putea avea de suferit și oamenii de afaceri care au luat credite în valută. „Ce-i drept, în prezent, băncile minimizează riscurile valutare și, practic, nu acordă credite în euro, doar dacă afacerea dvs. generează profit în euro. Dacă însă afacerea generează venituri în lei, nu veți obține credit în valută străină. Pe de altă parte, producătorul care obține venituri în lei, ar putea lua credit în valută pentru achiziția echipamentului și atunci va avea de suferit”, a mai spus Ioniță.    

Populația 

Cine va câștiga?

Deprecierea valutei naționale în primele câteva săptămâni este convenabilă pentru cei care obțin transferuri din străinătate și cei care primesc salariul în valută, susțin experții.

Însă peste un anumit timp, deprecierea leului duce la creșterea prețurilor la mărfurile importate, electricitate, gaz și, respectiv, la toate produsele de pe piață. De aceea prima bucurie de la numărul mare de lei pe care cetățenii îi primesc atunci când schimbă valuta scumpită se va transforma în dezamăgire.

Un anumit beneficiu îl vor avea cei care au luat credite în lei, dar obțin venituri în euro. Și aceasta, cu condiția că creditul a fost acordat cu o dobândă fixă și nu una flotantă.

Vor avea de câștigat și cei care dau în arendă imobile și li se plătește pentru aceasta în valută. În orice caz, ei se vor asigura de presiunea inflației.

Cine va pierde?

Experții menționează că numărul celor care vor fi în pierdere este mai mare. „Este vorba despre cetățenii care obțin salarii și pensii în lei și cei care nu au economii mari în valută. Sunt familiile tinere care arendează locuințele în care trăiesc și cei care plătesc pentru ipotecă cu o dobândă flotantă. Cu siguranță, aceasta se va scumpi. Iar veniturile lor – prea puțin probabil”, a precizat expertul economic Victor Ciobanu.

Potrivit afirmațiilor sale, creșterea prețurilor se va răsfrânge negativ asupra tuturor. Expertul a presupus că după sărbătorile pascale, prețurile vor crește și mai mult.

Veaceslav Ioniță a adăugat că acum nu este convenabilă accesarea unui credit ipotecar, de exemplu, prin programul Prima Casă, pentru că în echivalentul în lei, locuința va costa mai scump.

Autori: Natalia Melnic, Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки