12.66ºC Chișinău
Marți 23 aprilie 2019

Piotr Tolstoi, vicespeakerul Dumei de Stat a Rusiei: „În anul 2014, noi am pierdut Ucraina, următoarea este Moldova”

La 12 decembrie curent, în Duma de Stat a Federației Ruse a avut loc ședința membrilor Grupului Interparlamentar de prietenie Moldova – Rusia. Moldova a fost reprezentată doar de socialiști: 12 deputați ai parlamentului Moldovei și trei membri ai Adunării Populare a Găgăuziei. Conducerea parlamentului moldovean a refuzat să trimită la Moscova o delegație oficială. Și deputații invitați ai Consiliului Suprem ai Transnistriei au ignorat întâlnirea. Vicespeakerul rus Piotr Tolstoi și liderul fracțiunii socialiștilor Zinaida Greceanîi s-au plâns că relațiile dintre Chișinău și Moscova lasă de dorit, însă totul se va schimba în cazul victoriei socialiștilor la alegerile parlamentare din Moldova.

 „În grupul interparlamentar de prietenie dintre țările noastre Moldova este reprezentată de 64 de deputați. Acesta este cel mai reprezentativ grup de prietenie în parlamentul republicii”, a anunțat în cadrul întâlnirii conducătorul „grupului de prietenie” din partea moldovenească Zinaida Greceanîi.

La Moscova au plecat doar 12 deputați socialiști. Conducerea parlamentului Moldovei a decis să nu trimită la ședință o delegație oficială și să nu aloce bani în acest scop. Deputaților doritori de a pleca la Moscova li s-a propus să plece din cont propriu și fără mandat oficial din partea parlamentului.

În comunicatul de presă difuzat de Partidul Socialiștilor, întâlnirea care a avut loc în Duma de Stat a fost numită ședință a grupului interparlamentar de prietenie Moldova – Rusia. În comunicatul serviciului de presă al Dumei de Stat evenimentul a fost numit „întâlnire a grupului de deputați ai Dumei de Stat pentru relații cu parlamentul Republicii Moldova și a delegației deputaților parlamentului Republicii Moldova”.

„Este foarte bine că în pofida obstacolelor și dificultăților cu care se confruntă colegii noștri din Moldova această vizită totuși a avut loc”, a spus conducătorul grupului de deputați ruși, vicespeakerul Dumei de Stat Piotr Tolstoi. Potrivit lui, în ultimii ani, nivelul cooperării dintre cele două țări a scăzut. Însă el este sigur că această tendință se va schimba neapărat după alegerile parlamentare din Moldova și „relațiile moldo-ruse vor fi restabilite totalmente”.

El a mai spus că Rusia poate să împărtășească experiența în organizarea alegerilor: „Noi suntem gata să împărtășim experiența noastră în activitatea parlamentară și organizarea campaniilor electorale”. De asemenea, Tolstoi a propus majorarea cotei în instituțiile universitare din Rusia pentru studenții moldoveni. 

„Urmează să reluăm colaborarea interparlamentară”, a menționat Zinaida Greceanîi și a propus organizarea următoarei ședințe a grupului la Chișinău, în vara anului 2018. Ea a reamintit că ultima oară, „grupul de prietenie” s-a întrunit în anul 2005 și „s-au acumulat multe întrebări”.

Nu au fost trecute cu vederea nici întrebările ce țin de geopolitică și situația din regiune. „Moldova are un plus, ea este capabilă să devină un stat cu un rol în care Ucraina a eșuat. În acest sens, un avantaj îl constituie legăturile istorice dintre Rusia și Europa. Însă trebuie să conștientizăm că visul european privind consolidarea statutului țării în Europa atrage schimbarea modului de trai al cetățenilor acestei țări, influențează independența și suveranitatea ei”, a spus Piotr Tolstoi (citat din «Парламентской газете» („Ziarul parlamentar”)).

Vicespeakerul rus regretă că Moldova și locuitorii săi, majoritatea cărora sunt pentru prietenia cu Rusia, „pot deveni doar pioni în mâinile celor care insistă să se apropie de Rusia, să destabilizeze situația de-a lungul hotarelor noastre, să provoace noi focare de instabilitate în spațiul postsovietic”.

Potrivit lui, locuitorii Moldovei se adresează Rusiei după ajutor. „Desigur, Rusia respectă politica de neimplicare în treburile altor state, însă când oamenii singuri apelează la noi, cer ajutor și susținere, ne roagă să nu-i lăsăm singuri în fața problemelor apărute, putem oare să rămânem într-o parte?”, și-a continuat cugetările Tolstoi (citat din ИА REGNUM).                                                                                   

Tolstoi a mai spus că deputații moldoveni au vorbit și despre alte „lucuri foarte regretabile”. „Astăzi, în Moldova, funcționează 12 mii de organizații neguvernamentale, două treimi din acestea fiind finanțate de SUA și țările UE, 150 dintre ele desfășoară o amplă activitate orientată concret împotriva Rusiei”, a comunciat vicespeakerul Dumei de Stat.

El a adăugat că parlamentul Moldovei a adoptat, la 7 decembrie, o lege privind interdicția transmiterii știrilor rusești, iar la 8 decembrie a fost deschis biroul de comunicare al NATO. „Și pe fundalul celor menționate, țara este împinsă cu înverșunare spre UE, împotriva voinței cetățenilor. Nimic nu vă amintește? Cu ce s-a încheiat acest lucru în „nefrățească”, țineți minte?”, a spus Tolstoi, având în vedere Ucraina, probabil.

 „În anul 2014, noi am pierdut Ucraina, locuitorii căreia au devenit brusc „nefrați”. Următoarea este Moldova. Și toate se întâmplă conform acelorași modele”, a concluzionat vicespeakerul rus. El și-a exprimat nemulțumirea că „obținând o victorie strălucită în Siria, noi cedăm, una după alta, pozițiile la periferie, pe teritoriile fostelor republici sovietice”.

La rândul lor, deputații moldoveni au menționat că pentru prima oară, la întâlnirea parlamentarilor ruși și moldoveni au fost invitați deputați din Găgăuzia și Transnistria. Ce-i drept, parlamentarii transnistreni au ignorat invitația.

La sfârșitul lunii noiembrie, la întâlnirea cu ambasadorul Rusiei în Moldova Farid Muhametșin, președintele Igor Dodon și-a exprimat încrederea că deputații Consiliului suprem al Transnistriei vor pleca la Moscova. El a numit absolut ilegală decizia conducerii parlamentului Moldovei de a boicota întâlnirea „grupului de prietenie”.

Amintim că în primăvară, autoritățile Moldovei s-au plâns pe abuzurile serviciilor speciale ruse față de persoanele oficiale moldovenești la intrarea pe teritoriul Rusiei și au recomandat funcționarilor moldoveni să se abțină de la astfel de călătorii până la soluționarea problemei.

Una dintre cauzele apariției notei de protest la Chișinău a fost faptul că Moscova, conform afirmațiilor autorilor documentului, a încercat să obțină un control internațional asupra unor politicieni moldoveni. Potrivit informațiilor de care dispune NM, era vorba, în special, despre liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc.

Tot atunci, în martie, parlamentul Moldovei a renunțat la participarea la Asambleea Interparlamentară a statelor-membre CSI, care s-a desfășurat la Sankt-Petersburg. Reprezentanții Partidului Socialiștilor nu au susținut atunci boicotul și au plecat la eveniment din cont propriu.

Autor: Irina Ivaschina

Партнерские ссылки