„Plaha” pentru Chirtoacă. Primarul de Chișinău i-a învinuit pe democrați și socialiști de toate necazurile sale

La 9 februarie, la judecătoria Buiucani, a avut loc o nouă ședință în cazul primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă, care a fost suspendat din funcție fiind învinuit de corupere pasivă. Chirtoacă a cerut încetarea acestui proces judiciar „nedrept” și i-a învinuit pe politicienii la ordinul cărora, în opinia sa, el a fost înlăturat din funcție, iar la primărie a fost numită o nouă conducere. El a comparat situația cu un eșafod „în care, pe rând, oamenii sunt chemați dacă nu acceptă să li se închine” și a menționat: „Pare-mi-se, în limba rusă eșafod înseamnă plaha”. Reporterul NM Alexandra Batanova a urmărit cele întâmplate la judecătorie.

La noua ședință de judecată în cazul lui Chirtoacă trebuia să depună mărturii ex-directorul Direcției transport a primăriei Igor Gamrețchi, care a fost deja condamnat în cazul parcărilor cu plată, în care este învinuit și Dorin Chirtoacă. La începutul ședinței, judecătorul Alexandru Negru a amintit că această etapă a audierilor martorilor trebuia să înceapă încă la 15 noiembrie 2017, însă a fost mereu amânată.

Nici la această ședință nu s-a reușit audierea martorilor, deși Gamrețchi a așteptat în holul judecătoriei. Avocații lui Chirtoacă și el personal au înaintat câteva cereri în timpul ședinței, judecătorul ocupându-se de examinarea acestora.

Chirtoacă a cerut încetarea procesului de judecată, făcând referire la „cazul lui Navalnîi și Ofițerov vs Rusia”, câștigat de cei doi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. CEDO a recunoscut Rusia vinovată de încălcarea dreptului la un proces echitabil și altor drepturi ale învinuitului, garantate prin Convenția europeană a drepturilor omului.

Chirtoacă a declarat că procesul intentat împotriva sa trebuie încetat, altfel Moldova va pierde acest caz la CEDO, la fel cum Rusia a pierdut „cazul lui Navalnîi și Ofițerov”.

Instanța a respins cererea lui Chirtoacă. Atunci, avocații săi au rugat judecătorul să oblige procuratura să le ofere materialele din dosarul penal despre parcările cu plată din care a fost extras cazul lui Chirtoacă. Avocații au explicat această cerere prin necesitatea de a lua cunoștință de protocoalele și înregistrările video ale audierilor lui Igor Gamrețchi, viceprimarului Nistor Grozavu și omului de afaceri Alexandr Pincevschi, precum și înregistrările video și protocoalele confruntărilor martorilor.

Instanța a satisfăcut parțial această cerere: avocații lui Chirtoacă vor putea lua cunoștință de materialele dosarului, însă nu și de înregistrările video. După aceasta, ședința de judecată care, conform orarului, trebuia să se încheie la ora 12.00, a fost închisă.

Procurorul Dumitru Robu a declarat, după ședință, că avocații lui Chirtoacă au avut posibilitatea să ia cunoștință de materialele cazului, inclusiv de înregistrările video, iar acum ei tărăgănează intenționat litigiul: „Ei fac totul ca noi să nu începem audierea martorilor. Noi nu am ascuns nimic, ei au avut acces la toate materialele din dosar”.
La rândul său, Chirtoacă a declarat presei că probele din cazul său au fost oferite selectiv: „În dosar a fost inclus doar ceea ce au considerat că este necesar organelor de anchetă”. Potrivit lui Chirtoacă, acest lucru a fost făcut cu scopul de a obține înlăturarea lui din funcția de primar.

După aceasta, Chirtoacă a criticat noua conducere a primăriei, care a fost formată, în opinia sa, de către socialiști, democrați și popularii europeni. El a numit marile schimbări de cadre din cadrul primăriei încercare de a se debarasa de oamenii incomozi. „Totul s-a transformat în eșafod în care, pe rând, oamenii sunt chemați să li se taie capul dacă nu acceptă să se închine. Pare-mi-se, în limba rusă eșafod înseamnă plaha”, a menționat Chirtoacă.

În afară de aceasta, el a declarat că Gamrețchi și alți martori ai învinuirii (Grozavu, Pincevschi) trebuie să fie audiați în calitate de învinuiți și nu de martori. „Cum pot ei să fie martori dacă procurorul spune că ei sunt complicii mei?”, s-a întrebat Chirtoacă.
De asemenea, el a numit absurdă decizia Curții Supreme de Justiție, care i-a permis lui Gamrețchi, condamnat condiționat în cazul parcărilor cu plată, să revină în serviciul de stat. „S-a procedat așa pentru a fi de învățătură de minte celorlalți: vreți să scăpați, veniți, vă închinați, vă puneți în genunchi. Nu vreți să acceptați varianta asta, veți fi terfeliți în instanțe până la urmă”.

În opinia lui Chirtoacă, Gamrețchi a reușit să scape atât de ieftin pentru că el „s-a pus în genunchi” în fața puterii. El a precizat că este vorba despre democrați, socialiști și popularii europeni, „și anume despre Plahotniuc, Dodon, Leancă și ceilalți cu Plahotniuc în frunte”.

Chirtoacă a adăugat că, din câte știe, Gamrețchi deja a înaintat o cerere în instanță pentru a fi repus în funcția de șef de direcție la primărie.

Gamrețchi a refuzat să răspundă la întrebările presei. Iar procurorul Dumitru Robu a declarat că nu știe nimic despre existența unei astfel de cereri din partea lui Gamrețchi.

Următoarea ședință în dosarul lui Chirtoacă va avea loc la 14 februarie. Procurorul speră că atunci vor fi audiați martorii acuzării.

Dorin Chirtoacă a fost reținut la 25 mai anul trecut și deja în ziua următoare a fost plasat în arest la domiciliu. El este învinuit de trafic de influență și corupere pasivă în cazul parcărilor cu plată în capitală. La 21 iulie 2017, dosarul a fost transmis în instanță, iar procurorii au cerut de la consiliul municipal suspendarea lui Chirtoacă din funcția de primar pe perioada litigiului. La 28 iulie, Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcția de primar. La 10 noiembrie 2017, el a fost transferat sub control judiciar.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки