«Plahotniuc îl va face praf pe Dodon. Iar eu voi fi impus să vin în Moldova și să fiu închis». Usatâi a vorbit despre alegerile anticipate și despre anunțarea în căutare în FR

Liderul «Partidului Nostru» Renato Usatâi estimează probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate din Moldova la nivel de 99%. Potrivit lui, după anunțarea acestora, liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc «va face praf» Partidul Socialiștilor și Igor Dodon. Iar Usatâi preconizează să revină în țară și «să-și încredințeze soarta cetățenilor Moldovei». Totodată, Usatâi neagă versiunea precum că are înțelegeri cu Plahotniuc. Despre toate acestea, precum și despre faptul dacă e adevărat că este dat în căutare la Moscova, Usatâi a vorbit în cadrul emisiunii «Politica» de la TV8.

Când Plahotniuc «îl va face praf» pe Dodon

Potrivit afirmațiilor lui Renato Usatâi, în Moldova, «miroase a alegeri anticipate», el estimând probabilitatea acestora la nivel de 99%. Președintele și liderul neformal al Partidului Socialiștilor Igor Dodon a încercat să-i convingă pe partenerii de la Moscova că trebuie să fie creată o alianță cu Partidul Democrat, mai spune Usatâi. La Moscova însă i s-a spus «să uite de coaliția cu Plahotniuc».

Usatâi susține că Plahotniuc încă nu-l îneacă pe Dodon doar pentru că speră că acesta totuși «va veni și ei vor coace o anumită coaliție». Însă liderul PN este sigur că așa ceva nu se va întâmpla, deoarece Moscova nici nu vrea să audă despre vreo variantă cu Plahotniuc.

Când acest lucru va deveni absolut clar, va însemna că Dodon «îl leapădă foarte dur» pe Plahotniuc. Și imediat ce vor fi anunțate alegerile anticipate, «la închisoare va nimeri o jumătate dintre socialiști și din cercul apropiaților lui Dodon». «Plahotniuc nu va ierta așa ceva și el pur și simplu îi va face praf», a adăugat Usatâi.

Când Usatâi va reveni în Moldova

Referindu-se la propriile planuri politice, Renato Usatâi a spus că în cazul alegerilor anticipate, preconizează să revină în Moldova, pentru a încerca să-și aducă partidul în parlament. «Oamenii doresc să mă vadă acasă. Voi fi nevoit să vin și să fiu închis», a spus Usatâi.

Întrebat pe ce contează, liderul PN a spus că intenționează «să-și încredințeze soarta cetățenilor Moldovei». «Trebuie să mă întorc acasă. Eu cântăresc totul foarte serios, comunic cu oamenii noștri. Revenirea mea va depinde de oameni», a menționat Usatâi.

În același timp, Usatâi a negat versiunea precum că ar avea o înțelegere cu Plahotniuc, condiționând revenirea sa și închiderea tuturor dosarelor penale. Potrivit afirmațiilor sale, despre aceasta s-a vorbit și în ajunul alegerilor parlamentare, în februarie curent, însă nu s-a întâmplat nimic.

Este Usatâi dat în căutare în Rusia?

Renato Usatâi afirmă că nu este dat în căutare în Rusia. El susține că apariția acestei informații este «o scornire moldovenească» și o parte a unei campanii lansate, pe de o parte, de bancherul Gherman Gorbunțov, iar pe de altă parte – de Dodon. Usatâi spune că despre această informație el a aflat din NewsMaker și atunci a contactat «anumite persoane», care l-au asigurat că el nu este în căutare federală.

Usatâi a explicat astfel prezența informațiilor cu privire la căutarea lui în baza de date online a MAI al Rusiei: ar fi vorba despre anunțarea lui în căutare încă în anul 2016, la demersul autorităților Moldovei. Usatâi a menționat că autoritățile Moldovei «au actualizat» demersul, de aceea el a nimerit în baza de date, cu date din pașaportul său moldovenesc.

El mai susține că deschiderea dosarului penal în Rusia pe numele său este dorită și de Igor Dodon care «se târâie în genunchi prin cabinete și cerșește dosar pe numele lui Usatâi». Liderul «Partidului Nostru» a spus că a intrat în conflict cu unii «oameni cu influență mare la Moscova». «Au încercat să mă facă din plastelină, să-mi dea comenzi, ce să spun și ce să fac», a spus Usatâi.

În luna octombrie 2018, în locuința lui din Rusia s-au făcut percheziții, după care el a plecat din această țară. El mai spune că s-au făcut încercări de a-l intimida, ca «să cedeze partidul», să-l susțină pe Dodon și să semneze un acord despre o oarecare viitoare coaliție cu socialiștii. «Unii doreau să mă cumpere, alții – să mă înfrângă», a spus Usatâi. În același timp, el dă asigurări că toate acestea nu au nimic în comun cu anunțarea lui în căutare. Usatâi precizează că acum, el se află într-o țară din Europa.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки