Plahotniuc pentru popor. Jurnalista NM nu a reușit să-și facă un selfie cu liderul democraților

Liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc „a ieșit în popor”, la 9 mai. Evitând, de obicei, întrebările jurnaliștilor din afara holdingului media pe care îl controlează și acțiunile în masă, în această zi politicianul a comunicat activ și s-a fotografiat cu oamenii direct pe Piața Marii Adunări Naționale, în timpul concertului grandios organizat de PDM. O asemenea imagine a fost prezentată telespectatorilor în emisie directă, de către posturile de top Prime și Publika TV, care aparțin lui Plahotniuc. Văzând la tv o priveliște atât de neobișnuită, jurnalista NM Marina Șupac s-a îndreptat spre mijlocul mulțimii care sărbătorea, pentru a urmări „pe viu” apropierea lui Plahotniuc de popor și pentru a-și face și ea un selfie cu cel mai „închis” politician moldovean. Iar reporterul NM Nicolai Paholinițchi a rămas acasă, pe canapea, să urmărească prezentarea televizată a noului lider popular.

Pentru cei din tv

Cu doar câteva minute înainte de apariția în fața publicului chișinăuian, interpretul rus Nikolai Baskov s-a aflat în spatele scenei. Interlocutorul său a fost liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Ei au fost filmați de un cameraman al Publika TV, care aparține lui Plahotniuc și care, cu această ocazie, a organizat o transmisiune specială, în direct.

Baskov a spus că deja de mai mulți ani prietenește cu liderul democraților, iar concertele din Chișinău îi aduc doar emoții pozitive. Plahotniuc și Baskov, ca niște prieteni la cataramă, glumeau și își zâmbeau drăguț unul altuia. După aceasta, Baskov a mers spre scenă, iar Plahotniuc – spre popor.

Liderul democraților și-a făcut loc lângă scenă, în anturajul premierului Pavel Filip, secretarului general al PDM Constantin Botnari, ex-ministrului sănătății Ruxanda Glavan, ex-ministrului justiției Vladimir Cebotari, deputaților PDM Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc ș.a.

„Domnule Plahotniuc, bună seara!”, l-a salutat călduros pe Plahotniuc Baskov de pe scenă. Drept răspuns, Plahotniuc i-a fluturat din mână.

În emisie directă, care a fost asigurată concomitent de câteva televiziuni din holdingul media al PDM, practic în fiecare minut era prezentat Vladimir Plahotniuc. Iată, el zâmbește. Iată, dansează. Iată, își face selfie cu toți doritorii, care erau numeroși.

La un moment dat, de pe scenă a coborât Baskov și s-a apropiat de Plahotniuc și anturajul acestuia. Îmbrățișându-l pe Plahotniuc, a început să cânte. „Domnișoarelor, de ce nu dansăm?”, s-a adresat el către Glavan și Ivanova. Acestea au început să danseze.

Sub acordurile hitului „Șarmanka”, Vladimir Plahotniuc a început să danseze cu ministrul educației și cercetării Monica Babuc. Democrații de alături fluturau din mâini, simultan, în ritmul muzicii.

Iar după aceasta – iarăși zâmbete, îmbrățișări, strângeri de mâini, copii, priviri entuziasmate, selfie-uri. Aceste cadre vor mai fi demonstrate de nenumărate ori în toate buletinele de știri de seară ale televiziunilor democraților. „Vlad Plahotniuc a făcut baie de mulțime la concertul din Piața Marii Adunări Naționale”, „Vlad Plahotniuc a ieșit în popor”, „Spectacol de 9 mai în Chișinău”, unul după altul, sugerează titrele.

Pentru cei din caz

Văzând la tv cadrele primilor pași ai lui Vladimir Plahotniuc în popor, jurnalista NM a plecat imediat la concert, ca să vadă personal nașterea liderului poporului și ca dovadă, la fel, să-și facă un selfie cu liderul PDM.

Realizarea acestei intenții nu a fost atât de simplă precum se credea în timpul vizionării secvențelor televizate. Plahotniuc și colegii săi se aflau aproape de gardul instalat în fața scenei. Pentru a ajunge la ei, mai întâi trebuia ocolit cordonul polițiștilor care s-au aliniat în preajma gardului.

De fapt, la această etapă, nu au apărut probleme. Reporterul NM le-a prezentat polițiștilor legitimația de jurnalist și acestia i-au permis, fără obiecții, să înainteze spre epicentrul democrației. Acesta se vedea deja foarte clar: iată, foarte aproape, printre puternicii fani ai lui Baskov, apare zâmbitor Plahotniuc.

Trecând printre rândurile dense de spete și cefe tunse scurt ale pazei, jurnalista NM a prezentat tuturor legitimația, cu speranța că aceasta va servi ca permis. Posesorul unei astfel de cefe, întorcându-se și privind cu nedumerire legitimația, a cedat, pe neașteptate, permițând trecerea către spetele altor bodyguarzi. Adept al libertății presei s-a dovedit a fi Vladimir Cebotari, ex-ministrul justiției, actualmente șeful staff-ului electoral al Partidului Democrat.

Liderul democraților se afla printre bodyguarzii care au încercuit oaspeții vip. Acolo filma și cameramanul cu ecusonul pe care era imprimat simbolul concertului. Camera acestuia urmărea fiecare mișcare a liderului PDM. În afară de cameramanii de la Publika TV, nu au fost observați și alți jurnaliști prin preajmă.

Jurnalista NM a prezentat unuia dintre bodyguarzi legitimația și a cerut permisiunea de a trece spre liderul PDM, care, în acel moment, se fotografia cu un alt fan. Însă bodyguardul a refuzat fără nicio explicație, accesul spre principalul democrat. Alți colaboratori ai pazei au făcut la fel.

Prinzând momentul când bodyguarzii se schimbau cu locul, jurnalista NM s-a oprit lângă cameraman și a continuat să transmită online. La un moment dat, reporterul NM a reușit să ajungă în spatele lui Plahotniuc și să filmeze.

Liderul democraților era foarte binevoitor cu toți cei care doreau să se fotografieze cu el. Cu grijă părintească, i-a ciufulit părul unui adolescent, scoțându-i chipiul cu o mișcare îndemânatică cu doar câteva secunde înainte de selfie. Democrații își urmăreau emoționați liderul.

Cei care deja s-au fotografiat cu Plahotniuc erau lăsați să treacă mai departe, spre gard. După ce s-a fotografiat cu Plahotniuc, un spectator a cerut să facă un selfie și cu premierul Filip. Acesta a acceptat bucuros.

La o observație mai atentă a devenit clar, de ce bodyguarzii nu i-au permi jurnalistei NM să se fotografieze cu liderul PDM. O femeie care se afla alături de Plahotniuc în timpul nenumăratelor selfie-uri, îmbrăcată într-un sacou negru cu puncte albe, arăta periodic cu degetul spre cineva din mulțime, chemându-l, printr-un semn, să se apropie. Paza făcea loc. La unul dintre aceste semne a ieșit un bărbat care ținea o fetiță pe umeri. Plahotniuc a luat fetița în brațe și s-a fotografiat.

Când reporterul NM a încercat să fotografieze femeia care tocmai căuta cu degetul pe cineva în mulțime, un bărbat s-a apropiat de jurnalistă cu propunerea de „a face cunoștință” și să meargă într-o parte. Fiind refuzat, el a spus că trebuie „să verifice documentele”. La întrebarea NM, în ce temei, el a declarat că este colaborator al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, prezentând legitimația.

Verificând legitimația de jurnalist a reporterului NM, el a cerut o oarecare acreditare „care permite fotografierea la astfel de evenimente publice”. Din cauze evidente, jurnalista NM nu avea o asemenea acreditare: acestea nu există. Legitimația de jurnalist, eliberată de redacție, oferă dreptul de a fotografia în locuri publice.

„Înțeleg, aceasta [lipsa acreditării] este un argument foarte clar, însă dvs. și așa ați făcut multe fotografii bune”, a spus colaboratorul Serviciului de Protecție și Pază de Stat, interzicând revenirea la persoanele oficiale.

În acest timp, Vladimir Plahotniuc și Monica Babuc, în emisie la Publika TV, continuau să danseze în mijlocul poporului de încredere.

Autori: Marina Supac, Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки