Plecați dincolo de Orizont. Cine sunt cei șapte profesori turci deportați din Moldova?

De la deportarea din Moldova a șapte angajați ai Liceului Moldo-Turc „Orizont”, a trecut aproape o săptămână. Însă autoritățile Moldovei așa și nu au anunțat oficial, unde ei au fost trimiși și unde se află. Potrivit afirmațiilor avocaților familiilor, se știe că profesorii se află în închisori din Turcia, unde au fost plasați imediat după aterizare. Despre acuzațiile care le sunt înaintate nu se știe nimic. NM relatează, ce se știe despre fiecare din cei șapte profesori și manageri ai Liceului „Orizont” expulzați, precum și despre ce spun despre cele întâmplate colegii lor și elevii.

Sertif Ayri

Este profesor de limba turcă la filiala Liceului „Orizont” de la Bălți (rețeaua liceelor „Orizont”, care funcționează în Moldova deja de 24 de ani, este constituită din cinci filiale). Ayri a venit să lucreze în Moldova acum trei ani, din Turcia. El a fost găsit după un anunț despre un post vacant – în instituție era insuficiență de profesori de limba turcă. În primul an, Ayri a activat la filiala liceului din Durlești, apoi a fost transferat la Bălți. Ayri este căsătorit, are o fiică. Nu a solicitat azil politic în Moldova. Considera că pe el, un simplu pedagog, nu îl paște niciun pericol.

Numele său este unicul care nu se regăsește în nicio declarație a organizațiilor internaționale și a eurodeputaților. În ziua reținerii, Ayri se deplasa din Bălți spre Chișinău și a fost înhățat pe drum. Pe parcursul întregii zile, nici colegii săi de la liceu, nici familia, nu știau unde se află și ce i s-a întâmplat. Abia spre seară s-a constatat că este printre cei deportați.

În prezent, familia sa este în Chișinău și se gândește, ce să facă mai departe.

Hüseyin Bayraktar

Este profesor de limba turcă la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana. A venit în Moldova acum trei ani. Până la aceasta, a trăit în Antalya, Turcia. La fel ca și Sertif Ayri, Bayraktar a ajuns la Liceul Moldo-Turc după un anunț despre un post vacant. A venit la noul loc de muncă împreună cu soția și aici li s-au născut doi copii. Fiica are acum doi ani, iar fiul – două luni. Pentru că s-au născut pe teritoriul Moldovei, ambii copii au obținut cetățenia moldovenească. Bayraktar, la fel ca și colegul său Ayri de la Bălți, nu a solicitat azil politic în Moldova. El este cel mai tânăr din angajații liceului care au fost expulzați.

Reținerea sa a fost filmată. După Bayraktar au venit direct la liceu. Câțiva bărbați îmbrăcați în civil l-au scos din clădirea instituției și l-au dus cu o mașină obișnuită. Colegilor profesorului le-au spus că ei sunt de la poliție: „Noi avem mașină, vom discuta și el va reveni, nu vă faceți griji”. Bărbații au promis că îl vor duce la comisariatul de poliție din sectorul Buiucani, pentru „a-i adresa câteva întrebări”. După aceasta, nu l-a mai văzut nimeni.

Rıza Doğan

Este directorul filialei Liceului „Orizont” din Durlești (Chișinău). Pe paginile sale de pe rețelele sociale este indicat că s-a născut la Istanbul. Are 44 de ani, dintre care peste 20 i-a trăit în Moldova. Tot aici a obținut și studii: în anul 1998, a absolvit Universitatea de Stat din Comrat, specialitatea „management”. După aceasta, a studiat la Academia de Studii Economice din Moldova.

Doğan este căsătorit, are două fiice. Ambele s-au născut în Moldova și au obținut cetățenie moldovenească. Pe rețelele sociale a fost publicată o înregistrare video în care fetele – una dintre ele – în română, alta – în rusă – roagă să le fie întors tatăl: „Eu m-am născut în Moldova și iubesc Moldova. Vă rog, întoarceți-mi-l pe tata”.

 

Soția lui Doğan a spus jurnaliștior că din cei șapte deportați, el a fost reținut primul. Ieșea din casă, pregătindu-se să meargă la serviciu, când a fost înhățat de oameni îmbrăcați în civil. Nu departe se afla un automobil al poliției, însă oamenii care se aflau în acesta nu au participat la reținere.

Rıza Doğan a fost printre cei care, potrivit informațiilor juriștilor liceului, a solicitat azil politic în Moldova. Pe pagina sa de pe rețelele sociale, Doğan distribuia noutăți din liceu și din lume. Printre acestea, adesea erau postări despre arestările din Turcia și depotările profesorilor turci din alte țări.

Feridun Tüfekçi

Este directorul filialei Liceului „Orizont” din Ceadâr Lunga. Până a fi expulzat, a trăit în Moldova 25 de ani. Este unicul dintre cei deportați care s-a căsătorit cu o cetățeancă a Moldovei. Ei au doi copii – un fiu și o fiică. Fiind născuți în Moldova, aceștia au obținut cetățenie moldovenească.

În toți acești 25 de ani, Tüfekçi așa și nu a reușit să obțină pașaport moldovenesc. „Soțul are card galben, însă nu și cetățenie moldovenească. Noi am depus cerere pentru a obține cetățenia, însă toate s-au făcut în așa fel, ca el să n-o obțină”, a spus pentru publicația Nokta soția lui Tüfekçi, Galina. Potrivit afirmațiilor sale, cauza principală a refului a fost, în ultimul timp, testul la limba română, care trebuie susținut pentru a obține cetățenia: „Însă aceste teste sunt de o asemenea complexitate, că și un profesor de limba română le va susține cu greu, acest lucru a fost confirmat și de profesori”.

Soția a fost martoră a reținerii. Ea a spus că angajații Serviciului de Informații și Securitate au încercat, dimineața devreme, să intre în curtea lor, sărind gardul. Timp îndelungat ei nu doreau să răspundă la întrebarea, cine sunt, ci doar spuneau: „Noi suntem oamenii președintelui”. Potrivit Galinei, din cauza insistenței, ea chiar a fost amenințată cu pistolul, de aceea au chemat poliția. Însă polițiștii care au venit nu au făcut nimic.

Soția lui Tüfekçi a publicat pe rețelele sociale o adresare în care a numit cele întâmplate „o fărădelege nemaipomenită”, iar pe soțul său – „omul cel mai cinstit și mai corect” din toți cei pe care i-a întâlnit.

 

Menționăm că pe pagina sa de pe rețelele sociale, Tüfekçi publica adesea comentarii critice la adresa președintelui Turciei Recep Tayyip Erdoğan, de asemenea, predicile și adresările activistului Fethullah Gulen.

Tüfekçi a fost printre cei care a solicitat azil politic în Moldova.

Sedat Hasan Karacaoğlu

Este adjunctul directorului general al rețelei de licee „Orizont”. S-a născut în Sivas, apoi a trăit în Istanbul. Împreună cu familia sa a venit în Moldova cu mai mult de 20 de ani în urmă și în tot acest timp a activat la liceu. Până nu demult, a fost directorul filialei liceului din Durlești.

Karacaoğlu are doi copii. Fiica cea mai mare a absolvit un liceu din Chișinău, apoi Universitatea Pedagogică. După absolvirea liceului, fiul a plecat la studii în SUA. Soția lui Karacaoğlu, Ilknur, este casnică.

Ilknur a spus jurnaliștilor că soțul ei a fost reținut în drum spre serviciu, la fel ca și majoritatea celorlalți. Mașina a fost oprită de poliție, apoi s-au apropiat oameni în civil și, potrivit ei, într-o formă agresivă, l-au reținut pe Karacaoğlu. Cei care l-au reținut nu au prezentat niciun fel de documente.

Karacaoğlu a depus, recent, cerere cu rugămintea de a i se acorda azil politic în Moldova. Potrivit spuselor soției sale, răspunsul urma să vină până la sfârșitul lunii. Însă ei așa și nu l-au mai primit.

Yasin Özdil

Este director Relații publice al rețelei de licee „Orizont”. S-a născut în Adana, a absolvit o școală din Istanbul. Și studiile superioare le-a obținut în Turcia – a absolvit Facultatea de științe pedagogice de la Universitatea „Kütahya Dumlupinar”. După aceasta, a trăit, o perioadă, în Rusia, a obținut diploma de licență a Facultății de filologie a Universității de Stat din orașul Ufa. În ultimii patru-cinci ani, a trăit în Moldova. Este căsătorit, are doi copii – un băiat și o fată.

Din fotografiile postate pe rețelele sociale reiese că Özdil a călătorit mult. În ultimul an, a fost la Bruxelles, Rotterdam, Amsterdam. Adesea îi însoțea în călătorii pe elevii instituției. De exemplu, la festivalul limbilor și culturilor Colors of the world, care s-a desfășurat în Germania.

Özdil a fost unicul care a reușit să comunice despre propria reținere. Pe pagina sa de Facebook el a scris: „Ei au intrat în casa mea să mă ia. Poliția, ajută-mă”. Sub această postare au apărut imediat câteva comentarii agresive în limba turcă, în care Özdil era numit „terorist”.

La fel ca și colegii săi manageri, Özdil a solicitat azil politic în Moldova.

Müjdat Çelebi

Este director financiar al rețelei de licee „Orizont”. Acum cinci ani, a venit în Moldova din Turcia, împreună cu familia. Çelebi este căsătorit, are trei copii – două fiice și un fiu. Cel mai mic învață în clasa a treia. El, ca și majoritatea celor deportați, a fost reținut la Chișinău. Çelebi a solicitat azil politic în Moldova.

Ce spun elevii, absolvenții și colegii

În seara zilei de 6 septembrie, în ziua deportării, pe Facebook a apărut pagina Teachers, not Terrorists. Aici sunt publicate în permanență noutăți despre acest caz și scrisorile organizațiilor internaționale în apărarea deportaților. Sunt frecvente și înregistrările video ale absolvenților liceului și ale elevilor. Tinerii vorbesc despre rolul pe care l-au avut în viața lor „profesorii turci”. Aproape nimeni nu numește nume concrete, declarându-se, în general, în apărarea pedagogilor.

Colegii celor deportați sunt siguri că aceștia „nu au nicio șansă de a scăpa”, pentru că ei au nimerit deja în închisorile turcești. „În Turcia nu este obligatoriu să intentezi dosar pentru aceasta”, a explicat pentru NM un profesor al liceului, sub acoperirea anonimatului. Potrivit lui, rudele celor deportați se gândesc acum, ce să facă mai departe și să plece oare undeva din Moldova. Ele speră să rezolve această problemă împreună cu capii familiilor: este posibil că în curând, vor putea transmite mesaje în închisori prin intermediul unui avocat din Turcia.

Cei de la liceu speră că petițiile și scrisorile adresate organizațiilor internaționale pentru apărarea drepturilor omului și instituțiilor europene vor ajuta cel puțin să nu fie admise astfel de extrădări ilegale pe viitor și că pedagogii vor fi în siguranță.

***

newsmaker.md/rom/noutati/moldova-a-cazut-dupa-orizont-despre-expulzarea-profesorilor-turci-si-pericolul-car-38994

Reamintim că angajații Serviciului de Informații și Securitate au reținut șapte profesori ai rețelei de licee moldo-turce „Orizont” în dimineața zilei de 6 septembrie. Cei de la SIS au comunicat că persoanele reținute au legături cu o grupare islamistă și prezintă pericol pentru securitatea națională, de aceea s-a decis deportarea lor din țară. După aceasta, SIS nu a mai oferit nicio informație nouă despre acest caz.

În seara zilei de 7 septembrie, avocatul turc al unuia dintre profesori a anunțat că aceștia au fost deja deportați și că se află într-o închisoare de lângă Istanbul.

Autoritățile oficiale ale Moldovei așa și nu au mai clarificat soarta celor reținuți. Natalia Guma, avocatul Liceului „Orizont”, a anunțat că profesorii au fost deportați cu acte false.

La 10 septembrie, s-a aflat că patru dintre cei deportați se află într-o singură închisoare, iar alții trei – în diferite închisori din diferite orașe. Ei nu au nicio legătură nici cu rudele rămase în Moldova, nici cu cele din Turcia.

Rudele și avocații sunt siguri că în patrie, pe profesori îi așteaptă torturile și violența. Autoritățile turcești consideră că rețeaua de licee „Orizont” are legături cu activistul Fethullah Gulen. Acesta este numit organizator al încercării de lovitură de stat din Turcia, din luna iulie 2016.

newsmaker.md/rom/noutati/din-moldova-la-inchisoare-cinci-intrebari-despre-legalitatea-deportarii-profesoril-39045

Avocații și juriștii susțin că deportarea profesorilor turci a fost ilegală, deoarece ei au solicitat azil în Moldova și această întrebare se afla încă în faza de examinare. De aceea deportarea din țară se putea face doar în baza deciziei instanței. De asemenea, mulți spun că cele întâmplate țin de reparația clădirii administrației președintelui, care a fost plătită de Turcia, precum și de construcția complexului Arena, în care partener privat al statului va fi o companie turcească. Cei din administrația președintelui și din Partidul Democrat de la guvernare au negat toate învinuirile.

După audierile din parlament, cu participarea conducerii SIS, speakerul Andrian Candu a declarat că deportarea cetățenilor turci nu are nicio legătură nici cu președintele Turciei Erdogan, nici cu activistul turc Fethullah Gulen. Candu a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки