25ºC Chișinău
Joi 23 mai 2019

Prelucrare fatală. De ce în Moldova mor albinele

În trei sate din Găgăuzia s-a înregistrat moartea în masă a albinelor. Versiunea principală a pieirii lor o constituie chimicatele cu care au fost prelucrate câmpurile de rapiță din apropiere. Autoritățile deocamdată nu au de gând să afirme că anume aceasta este cauza. Între timp, apicultorii susțin că acest caz nu este unicul și că asemenea situații se repetă în fiecare an, din cauza că fermierii nu-i avertizează pe apicultori în privința prelucrării.

Ce s-a întâmplat?

În trei sate din raionul Ceadâr-Lunga – Gaidar, Baurci și Tomai (sunt situate aproape unele de altele) s-a înregistrat moartea în masă a albinelor. Informația despre acest caz a apărut în presa găgăuză, cu trimitere la câteva scrisori ale apicultorilor. «La 6 mai, seara, noi am observat primele semne, iar la 7 mai, a avut loc moartea în masă a albinelor», anunță un apicultor din satul Tomai, Ivan Nedealko (citat de nokta.md).

El afirmă că albinele nu au fost duse nicăieri, iar în apropiere de prisacă se află un câmp de rapiță care, potrivit apicultorilor, au fost stropite cu chimicate. Apicultorii au menționat că s-au adresat și la Ministerul Agriculturii, și la primăriile acestor sate, însă toți au motivat prin sărbători. Cei de la primăriile satelor Gaidar și Tomai au respins acest lucru.

Câte albine au murit?

Deocamdată nu există aprecieri exacte. Cei de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au comunicat pentru NM că deocamdată, este vorba despre 20-70% din toate albinele din cele trei sate. Însă numărul exact al apicultorilor de acolo este necunoscut, întrucât nu toți se înregistrează. Cei de la ANSA au precizat că plângerea a parvenit de la 15 apicultori din satul Gaidar.

Surse de la Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova au comunicat pentru NM că deocamdată este dificil să fie estimate pierderile. Potrivit datelor preliminare, este vorba despre o mie de familii de albine.

De ce au murit albinele?

Autoritățile bănuiesc că este vorba despre câmpurile de rapiță. După moartea albinelor, a fost creată o comisie specială constituită din reprezentanți ai autorităților locale, ANSA și ai direcției agricultură a comitetului executiv al Găgăuziei. Cei de la ANSA au spus pentru NM că în prezent, înflorește doar rapița, iar alături erau trei câmpuri de rapiță.

Conform Legii despre apicultură, cu o săptămână înainte de prelucrarea terenurilor agricole, fermierii trebuie să anunțe despre aceasta primăria localității unde sunt situate livezile și câmpurile, să indice denumirea substanței cu care se stropesc terenurile și nivelul toxicității acesteia. La rândul său, primăria trebuie să informeze fiecare apicultor cu privire la prelucrare, pentru ca acela să poată asigura securitatea albinelor. «În acest caz, doi proprietari din satele Gaidar și Baurci au anunțat despre prelucrare, iar în satul Tomai – nu, însă acesta a folosit chimicate care nu sunt toxice pentru albine. Cu toate acestea, pe numele fermierului din Tomai va fi întocmit un proces-verbal pentru neinformare (amenda constituie 400-600 de lei. – NM)», a spus pentru NM șeful ANSA din raionul Comrat, Mihail Tucan.

El a mai spus că acum, trebuie să fie stabilită cauza exactă a morții albinelor. La fel, el a adăugat că din cauza că nu toți apicultorii sunt înregistrați oficial, autoritățile locale nu sunt obligate să-i informeze.

S-a mai întâmplat așa ceva?

Cei de la ANSA afirmă că ei au primit adresări doar din Găgăuzia. Însă surse de la Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova susțin că moartea albinelor la începutul lunii mai nu este unicul caz, așa ceva se repetă în fiecare an. «Acest lucru se întâmplă nu numai în Găgăuzia, dar și în raioanele Ungheni și Dondușeni. Este deosebit de simțitor pentru apicultori și se repetă din an în an. Acest lucru trebuie soluționat cu organele competente», a spus pentru NM șeful asociației, Ștefan Condratiuc.

El a mai spus că anul trecut, pierderi similare de mii de familii de albine au fost în raionul Leova. Anul acesta, în nordul țării, au fost înregistrate pierderi de aproape o sută de familii de albine.

Potrivit afirmațiilor lui Condratiuc, deși, conform legii, vinovații de moartea albinelor sunt obligați să plătească despăgubiri, procedura aceasta este într-atât de complicată, că o face aproape imposibilă.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки