-3ºC Chișinău
Marți 22 ianuarie 2019

Presa PDM a relatat despre deportarea din UE a „lobbystei PAS și DA” pentru „legătură cu serviciile secrete ale FR”. Ce nu e în regulă?

Unele instituții de presă din Moldova, considerate apropiate Partidului Democrat, au comunicat despre deportarea din Polonia a Ludmilei Kozlovska, activistă civică din Ucraina, președintă a Fundației „Open Dialog”. Presa susține că Kozlovska a fost expulzată din UE „din cauza legăturilor cu serviciile secrete rusești”, de asemenea, scrie despre strânsa legătură a acesteia cu liderii opoziției moldovenești. La rândul său, Kozlovska a spus că deportarea este un rezultat al adresării autorităților Poloniei și răzbunarea pentru activitatea politică a activistei și a soțului acesteia – disident polonez.

Știrile despre deportarea din UE a Ludmilei Kozlovska, scrise ca la indigo, au apărut concomitent pe cânteva site-uri, considerate ca fiind controlate sau loiale Partidului Democrat de la guvernare (vedeți 12345678910). În fiecare publicație se menționează că Kozlovska este „o lobbystă a partidelor PAS și Platforma DA” și că ea „a fost expulzată din UE din cauza legăturilor cu serviciile secrete rusești”.

Știrile sunt însoțite de numeroase fotografii. În acestea, Kozlovska apare alături de liderii opoziției moldovenești Maia Sandu și Andrei Năstase și alți oponenți ai guvernării moldovenești – jurnalista Natalia Morari, avocata Ana Ursachi, ex-deputatul Alexandr Petcov, omul de afaceri Alexandru Macedon, fostul reprezentant permanent al Moldovei în Consiliul Europei Alexei Tulbure. Pe unele fotografii apar și criticii de peste hotare ai democraților moldoveni și ai liderului acestora Vladimir Plahotniuc – eurodeputații români Cristian Preda, Siegfried Mureșan, Andi Cristea.

Autorilor publicațiilor argumentează ideea precum că Kozlovska a fost expulzată pentru „legătură cu serviciile secrete rusești” prin afirmații ale „experților” care nu au fost nominalizați, trimiteri la anumite publicații în presa poloneză și „raportul Parlamentului European” care, în realitate, este un articol al bloggerului polonez Marcin Rey, aflat în conflict cu Fundația „Open Dialog”.

Publika TV a dedicat acestui subiect o emisiune specială. Experții invitați au vorbit despre cum Moscova pregătește acapararea puterii în Moldova cu ajutorul opoziției de dreapta și a reprezentanților societății civile, care au legături cu serviciile secrete rusești și care activează „sub umbrela valorilor democratice”.

Comentând incidentul, Kozlovska a spus că deportarea a fost cauzată de faptul că guvernul Poloniei a introdus numele ei în Schengen Information System (SIS), cu cerința de a-i fi interzis accesul în UE. „Într-o astfel de listă sunt incluși infractori deosebit de periculoși. Astfel sunt percepuți în Polonia cei care au alte viziuni”, a scris ea pe Facebook. Activista apreciază solicitarea autorităților Poloniei ca fiind „un pas al neputinței după numeroase încercări de a speria/intimida” familia ei și Fundația „Open Dialog”.

Ea a precizat că guvernul polonez nu a explicat în niciun fel cauzele includerii ei în această listă și nu a anunțat despre această decizie. Kozlovska menționează că s-a așteptat la o asemenea desfășurare a evenimentelor încă din luna iulie anul trecut, când soțul ei – Bartosz Kramec, cetățean al Poloniei – s-a declarat public împotriva actualei guvernări a Poloniei. „Totuși, voiam să cred că Polonia nu va coborî la nivelul Kazahstanului/Rusiei/Moldovei, când sunt persecutați membrii familiei sau rudele pentru că gândesc alfel”, a adăugat ea.

În ultimii 10 ani, Kozlovska a trăit în Polonia și acum intenționează să conteste decizia, pentru a obține anularea practicii de persecutare a străinilor cu ajutorul SIS. Potrivit ei, acțiunile autorităților din Polonia mai sunt și o provocare la adresa Uniunii Europene: „UE nu a presupus persecutări pe motive politice cu ajutorul SIS”.

Mai târziu, într-un interviu acordat publicației ucrainești «Гордон» („Gordon”), Kozlovska a spus că autoritățile poloneze și-au argumentat acțiunile prin „pericol pentru securitatea națională a Poloniei”. Și acesta nu este primul pas al autorităților Poloniei împotriva activiștilor din opoziție: „Inițial, Fundația noastră „Open Dialog” au dorit să mă lipsească de acreditare, să mă discrediteze, dar în consecință, au decis să dezbine organizația, lăsându-mă în blocadă. Un lucru este clar: aceasta este o decizie politică. În prezent, propagandiștii din Moldova, Kazahstan și Rusia, unde am desfășurat mai multe activități, sunt încântați la culme”, a concluzionat Kozlovska.

Notă: Schengen Information System (SIS) (Sistemul Informatic Schengen) este o bază de date electronice în care oricare țară-membră a spațiului Schengen poate introduce informații despre persoanele care se află în căutare și persoanele nedorite pe teritoriul său. Indicațiile introduse vor funcționa pentru toate țările din spațiul Schengen.

 

 

Autor: Irina Ivaschina

Партнерские ссылки